رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی از سیاست رئیس جمهوری آمریکا در برخورد با بحران خاورمیانه به شدت انتقاد کرد. او تصمیم اورشلیمِ ترامپ را “سیلی قرن” خواند و گفت، توافقهای صلح “مردهاند”.
محمود عباس در سخنرانی افتتاحیهی کنفرانس دوروزه نمایندگان ارشد “سازمان آزادیبخش فلسطین” گفت: «ما به ترامپ نه میگوییم. ما طرح او را نخواهیم پذیرفت».
اشاره رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به سخنان رئیس جمهوری آمریکاست که اعلام کرده بود به دنبال طرح صلحی “نهایی” برای بحران خاورمیانه است. دونالد ترامپ این مأموریت را به جرد کوشنر، داماد و مشاور ارشد خود سپرده است.
محمود عباس در افتتاحیه مراسم کنفرانس در رامالله در کرانه باختری رود اردن گفت: «آقای ترامپ مشکل اورشلیم را با یک توییت حل کرد».
رئیس جمهوری آمریکا اوایل دسامبر گذشته (۲۰۱۷) اعلام کرد که کشورش اورشلیم (بیتالمقدس) را پایتخت اسرائیل میداند. این تصمیم که به “تصمیم اورشلیم” مشهور شد، در تضاد با سیاستهای تاکنونی ایالات متحده در قبال بحران خاورمیانه است. “تصمیم اورشلیم” در سراسر جهان انتقادهای شدیدی برانگیخت و به ناآرامیِ مناطق فلسطینی انجامید.
محمود عباس تأکید کرد: «اورشلیم پایتخت جاودانه ماست، ما این پیشنهاد که به جای آن ابو دیس را به پایتختی برگزینیم، نمیپذیریم». ابو دیس شهر کوچکی در جنوب شرقی اروشلیم است. گفته میشود که نمایندگان آمریکایی به فلسطینیها پیشنهاد کردهاند این شهر را بهجای اورشلیم به پایتختی برگزینند.
محمود عباس :توافقهای صلح “مردهاند”.
موقعیت حقوقی اورشلیم پیچیدهترین و حساسیتبرانگیزترین موضوع در روند صلح خاورمیانه است. این شهر هم برای یهودیان و هم برای مسلمانان و مسیحیان مقدس است.
اسرائیل در سال ۱۹۶۷ بخش شرقی اورشلیم را به تصرف خود درآورد. اسرائیل کل شهر را پایتخت خود میداند. فلسطینیها هم میخواهند بخش شرقی که “حرم شریف” و دیوار ندبه در آن قرار دارد، پایتخت کشوری باشد که برای ایجاد آن تلاش میکنند.
عباس در رایزنیهای شورای مرکزی “سازمان آزادیبخش فلسطین” اسرائیل را به نقض پیمان صلح اسلو متهم کرد. آنطور که روزنامه اسرائیلی هاآرتص گزارش کرده، عباس قراردادهای مرتبط با این پیمان را “مرده” توصیف کرد.
روز سیزدهم سپتامبر ۱۹۹۳ اسحاق رابین، نخستوزیر وقت اسرائیل و یاسر عرفات، رئیس “سازمان آزادیبخش فلسطین” در حضور بیل کلینتون در کاخ سفید پیمان صلح اسلو را امضا کردند. در این پیمان “سازمان آزادیبخش فلسطین” (ساف) اسرائیل را به رسمیت شناخت و خشونت را محکوم کرد؛ اسرائیل هم ساف را به عنوان نماینده قانونی فسطینیها پذیرفت و یاسر عرفات اجازه یافت به سرزمینهای فلسطینی بازگردد.