دبیر کل سازمان ملل متحد، ضمن ابراز نگرانی از گزارشها در مورد حملات شیمیایی در سوریه، از شورای امنیت خواستهاست برای مقابله با «چنین جنایتهای جدی» دست به اقدام بزند.
درخواست آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، پس از دیدار او با رئیس سازمان منع جنگافزارهای شیمیایی (OPCW) مطرح شدهاست. سازمان منع جنگافزارهای شیمیایی از سال ۲۰۱۴ بهاینسو در حال انجام تحقیقات در مورد بیش از ۷۰ گزارش در مورد حملات شیمیایی در خاک سوریه، و در جریان جنگ داخلی آن کشور، است.
در بیانیهای که سازمان ملل اول فروردین منتشر کرده آمده است «دبیر کل نگران اتهامهای مداوم در مورد استفاده از جنگافزارهای شیمیایی در جمهوری عربی سوریه است».
این بیانیه افزوده است، در حالیکه استفاده از جنگافزارهای شیمیایی «ناشی از فرومایگی و ناموجه» است، «واکنش نشان ندادن به آن نیز بههمان اندازه ناموجه است».
آقای گوترش میگوید «چنین جنایتهای جدی، نباید بدون مجازات بمانند». او برای چندمین بار از شورای امنیت سازمان ملل خواسته است «بهشکل یکپارچه و مصمم» به این حملات واکنش نشان دهد.
احمد اوزومجو، دبیر کل سازمان منع جنگافزارهای شیمیایی میگوید «چند» اتهام تازه در مورد استفاده از ادوات و سلاحهای شیمیایی در غوطه شرقی موجود است. غوطه شرقی، واپسین منطقه تحت کنترل شورشیان در نزدیکی دمشق، چند هفته است که هدف حملات گسترده و شدید نیروهای بشار اسد و حامیان آن قرار دارد. این حملات با واکنشها و اعتراضات بینالمللی روبهرو شده، اما ادامه پیدا کردهاست.
سفیر آمریکا در سازمان ملل، اواخر اسفند ماه هشدار داده بود اگر شورای امنیت دست به اقدامی در مورد سوریه نزند، آمریکا -همانطور که سال پیش در واکنش به حملات شیمیایی حکومت سوریه، به یک پایگاه آن حمله کرد- «آماده است اگر لازم باشد اقدام کند». کموبیش در همان زمان جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا نیز به به دولت سوریه هشدار داد از سلاح شیمیایی در جنگ داخلی خود استفاده نکند.
این اظهارات خود با واکنش مسکو روبهرو شد و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه گفت ارتش آن کشور به حمله احتمالی آمریکا به سوریه پاسخ خواهد داد و هر موشک و سلاحی را که در این حملات دخیل باشد، هدف قرار خواهد داد.
سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه میگوید در جریان حملات اخیر به غوطه شرقی، در مواردی از گاز کلر استفاده شدهاست. احمد اوزومجو نیز میگوید کارشناسان و بازرسان بینالمللی در حال تحقیق در مورد این اتهامات، چه از سوی نیروهای دولتی و چه شورشیان، هستند.
استفاده از جنگافزارهای شیمیایی در جنگ داخلی سوریه بارها خبرساز شدهاست. عمده اتهامها به دولت مرکزی سوریه وارد شده، هرچند گروههای دیگر از جمله «داعش» نیز با اتهامهای مشابهی روبهرو هستند. دولت سوریه میگوید هرگز علیه شهروندان خود از جنگافزار شیمیایی استفاده نمیکند. با این همه بشار اسد میگوید فقط زمانی حاضر است اجازه تحقیقات بینالمللی در مورد حملات شیمیایی را بدهد که «اطمینان یابد که کشورهای بیطرف در این تحقیقات نقش دارند».
برچسبها«حملات شیمیایی» در سوریه