فوربس در گزارشی نوشت: مبادلات بازار آزاد نشان می دهد که تدابیر جدید بانک مرکزی ایران برای احیای ارزش ریال عمدتا شکست خورده است.
دهم آوریل، دولت حسن روحانی ضمن اعلام نرخ ۴۲ هزار ریالی برای مبادله با هر دلار آمریکا گفت خرید و فروش دلار به قیمت دیگری قابل پیگرد قضایی است. در آن روز دلار در بازار آزاد به نرخ ۶۱ هزار ریال مبادله می شد. آن نرخ ۳۰ درصد پایین تر از نرخ آغاز سال ۲۰۱۸ بود.
در حالی که بانک ها چاره ای جز عمل به دستور دولت ندارند، نرخ غیررسمی همچنان از سوی بعضی منابع عنوان می شود و آن ها ارزش ریال را بسیار پایین تر از نرخ رسمی جدید ارزیابی می کنند. بر مبنای داده های وبسایت «بن بست دات کام»، پس از اعلام نرخ رسمی جدید از سوی دولت، ریال کمی قوت گرفت و در دوازدهم آوریل به ۵۵ هزار ریال در برابر هر دلار رسید. با این وجود، دوباره تنزل کرد و در هفدهم آوریل به ۵۶۵۰۰ ریال معامله شد.
همین الگوی مشابه در نرخ مبادله ریال با دیگر ارزهای عمده از جمله یورو، پوند انگلیس و فرانک سوئیس دیده می شود.
شاید آن چه بیشتر مایه نگرانی است، کمبود ارز باشد. به گزارش رویترز، بیشتر دلالان ارز در تهران چند روز است که دلار و دیگر ارزهای عمده را نه می خرند و نه می فروشند و در انتظار اقدام بعدی دولت هستند.
«رادیو فردا» گزارش می دهد که بانک ها تنها در شش فرودگاه ایران ارز را به نرخ رسمی می فروشند و مسافران در دیگر فرودگاه ها و گذرگاه های مرزی قادر به مبادله ارز نیستند. در شعبه هایی هم که فروش ارز مسافری انجام می گیرد خرید ارز به ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو محدود است.
ضرب الاجل ۱۲ ماه مه برای اصلاح توافق هسته ای ایران به این معنی است که صرافان و دلالان ارز و دیگر تجار در ایران یک ماه دیگر هم باید در انتظار بدتر شدن اوضاع باشند.