خانه / اخبار مهم روز / چرا اروپا بزرگترین بازنده سقوط احتمالی توافق ایران است

چرا اروپا بزرگترین بازنده سقوط احتمالی توافق ایران است

گزارش نیال مک کارتی در وبسایت نشریه فوربس

در سال ۲۰۱۵، ارزش واردات و صادرات میان ایران و اتحادیه اروپا حدود ۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بود. پس از تصویب توافق هسته ای این رقم در سال ۲۰۱۶ به ۱۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار رسید و در سال میلادی گذشته به ۲۵ میلیارد افزایش یافت.

توتال فرانسه و رویال داچ شل در بخش انرژی ایران، ایرباس در صنعت هواپیمایی و رنو در خودروسازی ایران قراردادهای سودآوری منعقد کرده اند.

سال گذشته ارزش مبادلات تجاری ایران و آمریکا حدود ۲۰۰ میلیون دلار بود. قرارداد ایران با شرکت هواپیماسازی بویینگ برای فروش جت های مسافربری آمریکایی هم سرنوشت نامعلومی دارد.

اتحادیه اروپا ممکن است در صورت وضع تحریم های آمریکا به سوی ارائه خط اعتبار مالی غیر دلاری به ایران حرکت کند یا ممکن است دستورالعمل مصوب سال ۱۹۹۰ را که هرگز به کار نرفته است به کار ببندد تا از اثرگذاری تحریم های ثانویه آمریکا بکاهد. با این وجود، ناظران امور معتقدند هر واکنشی از سوی اروپا در برابر تحریم های آمریکا بیشتر جنبه نمادین دارد و بازدارنده نخواهد بود.

مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا در فاصله سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ هم روندی نزولی داشت و از سالی ۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به ۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیارد دلار و ۹ میلیارد دلار کاهش پیدا کرده بود.

در مقایسه، ارزش مبادلات تجاری ایالات متحده با ایران در پنج سال گذشته به ترتیب ۲۵۳ میلیون دلار در سال ۲۰۱۲، ۳۱۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۳، ۱۸۷ میلیون دلار در سال ۲۰۱۴، ۲۹۳ میلیون دلار در سال ۲۰۱۵، ۲۶۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱ میلیون دلار در سال ۲۰۱۷ بوده است.