خانه / اخبار مهم روز / انتقاد احمدی‌نژاد از برجام و روحانی: تمام کارها را معطل توافق با بیگانگان کرده‌اند

انتقاد احمدی‌نژاد از برجام و روحانی: تمام کارها را معطل توافق با بیگانگان کرده‌اند

احمدی‌نژاد،

به‌رغم اعلام سایت‌های طرفدار دولت که گفته بودند سخنرانی محمود احمدی‌نژاد در تبریز مجوز نگرفته، او در این شهر سخنرانی کرد و در سخنان خود هم به برجام تاخت و هم به حسن روحانی. او که قبلاً مذاکرات مخفی هسته‌ای ایران و آمریکا در عمان را که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی انجام شد، عامل تضعیف کشور در مسائل هسته‌ای دانسته بود اکنون می‌گوید صدور قطعنامه‌ها و تحریم‌ها علیه ایران به زمانی برمی‌گردد که روحانی مسئول مذاکرات هسته‌ای بود. او از دولت‌های خود دفاع کرد و گفت دولت‌های روحانی در مسائل هسته‌ای به‌گونه‌ای عمل کردند که دادن هر نوع امتیازی توجیه شد.

محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور پیشین ایران، جمعه ۱۱ خرداد در تبریز سخنرانی کرد. روز قبل (پنج‌شنبه) خبرگزاری‌های نزدیک به دولت روحانی اعلام کرده‌ بودند که مجوزهای لازم برای سخنرانی احمدی‌نژاد صادر نشده و این سخنرانی که قرار است شامگاه پنج‌شنبه برگزار شود، برگزار نمی‌شود. با این حال احمدی‌نژاد با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد که لغو سخنرانی او صحت ندارد و رسانه‌های نزدیک به دولت «خبرسازی و دروغ‌پراکنی» می‌کنند. سایت «دولت بهار» متعلق به طرفداران احمدی‌نژاد صبح جمعه قطع بود و فرازهایی از سخنان او در تبریز در صفحه توئیتر او منتشر شد.

احمدی‌نژاد در سخنرانی خود در تبریز به موضوع برجام و مسئولیت شخص حسن روحانی در مذاکرات هسته‌ای پرداخت: «می‌گفتند؛ دولت دهم فاقد دیپلمات‌های حرفه‌ای بوده و نتوانسته است حقوق ملت را استیفاء نماید و آنان همه حرفه‌ای هستند. یادآور می‌شود که تمام بهانه‌های بیگانگان برای صدور قطعنامه و تحریم به دورانی برمی‌گردد که آقای روحانی مسئول هسته‌ای کشور بودند. هیچ بهانه‌ای از دوران دولت‌های نهم و دهم ندارند.»

حسن روحانی، رئیس‌جمهور کنونی ایران از مهرماه ۱۳۸۲ تا مرداد ۱۳۸۴، مسئول مذاکرات هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی بود و نخستین دور مذاکرات هسته‌ای نیز ۲۹ مهر ۸۲ با جک استراو، دومینیک دوویلپن و یوشکا فیشر، وزیران خارجه وقت بریتانیا، فرانسه و آلمان در تهران انجام شد. در نتیجه این مذاکرات، ایران اعلام کرد پروتکل الحاقی معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی را به اجرا می‌گذارد و به‌شکل داوطلبانه غنی‌سازی اورانیوم را متوقف می‌کند. بریتانیا و فرانسه هم متعهد شدند تا از ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل جلوگیری کنند. ایران همچنین پذیرفت که به گفت‌وگو بر سر برنامه هسته‌ای خود ادامه دهد. اما به‌گفته مقام‌های اروپایی این توافق از سوی آمریکا پذیرفته نشد و مذاکرات انجام شده به نتیجه‌ای نرسید.

حسن روحانی در ۲۴ مرداد ۸۴ مسئولیت مذاکرات هسته‌ای را به علی لاریجانی واگذار کرد و او نیز با روی کار آمدن دولت احمدی‌نژاد و اختلاف سلیقه با رئیس دولت، مهرماه ۸۶ جایش را به سعید جلیلی سپرد.

در دوران علی لاریجانی بود که شورای امنیت سازمان ملل سه قطعنامه تحریم اقتصادی علیه ایران صادر کرد و شماری از مقام‌های ایران در فهرست تحریم‌ها قرار گرفتند.

محمود احمدی‌نژاد در تبریز با انتقاد از دولت روحانی در زمینه هسته‌ای گفت: «به‌گونه‌ای عمل کردند که هر نوع توافقی و دادن هر نوع امتیازی توجیه پیدا کند. گفتند هر توافقی بهتر از عدم توافق است. بخش نفت و تجارت خارجی بخش کوچکی از اقتصاد است. متأسفانه تمام امور کشور و حتی ازدواج و آب خوردن را به مذاکرات گره زدند. تقریباً تمام کارها را معطل و منوط به توافق با بیگانگان کردند.»

او منابع مالی کشور در دوران ریاست جمهوری خود را «در سطح بالایی» توصیف کرد و افزود: «دولت‌های نهم و دهم مجموعاً کمترین بدهی را داشتند، به دروغ ادعا شد که دولت بدهکار است. معلوم است وقتی مدیران ارشد کشور آن هم درآستانه مذاکره با سلطه‌گران جهانی چنین اظهارات نادرستی را بیان می‌کنند، شرایط در مذاکره چه خواهد بود.»

احمدی‌نژاد به برجام نیز تاخت و گفت: «در برجام (…) تعهدات طرف ایرانی شفاف و فوری و با تضمین‌های قاطع ولی تعهدات طرف مقابل مبهم و پراکنده و بدون تضمین است.»

به‌گفته او اروپا و امریکا «در یک تقسیم کار» می‌خواهند ایران را وارد حلقه دنباله‌داری کنند که «در هر حلقه مجدداً امتیاز بدهیم و دستاوردی نداشته باشیم».

در روزهای اخیر در پی خروج آمریکا از برجام و پس از سخنان دوم خردادماه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی که گفته بود به طرف‌های اروپایی نیز اطمینان ندارد که برجام را حفظ کنند، حملات مخالفان دولت و توافق هسته‌ای بیشتر شده است. چهارشنبه ۹ خرداد، علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در امور بین‌الملل برای مقابله با خروج آمریکا از برجام «پیشنهادهای هسته‌ای» ارائه کرد و نزدیکی به روسیه و چین را از راه‌های «خلاصی از شر اروپا» خواند و سعید جلیلی نیز در همین روز توقف برجام را حق ایران دانست و گفت اروپا اجازه ندارد «زیاده‌خواهی» کند. جلیلی همین سخنان احمدی‌نژاد در تبریز را که گفته در برجام تعهدات طرف مقابل بدون تضمین است، تکرار کرده بود.

محمود احمدی‌نژاد در حالی روحانی و دولت او را مسئول تحریم‌ها علیه ایران می‌داند که ۲۱ اردیبهشت‌ماه سال جاری در بیانیه‌ای گفته بود پیش از آغاز مذاکرات محرمانه با آمریکا در عمان، در جلسه‌ای هشدار داده که مذاکره با آمریکا در شرایطی که تحریم‌های اقتصادی اثرگذار بوده به زیان ایران است. او در آن بیانیه نیز در توضیح مذاکرات محرمانه با آمریکا نوشته بود: «تمام کارهای اصلی کشور متوقف و همه امور به توافق با بیگانگان منوط و مرتبط گردید.»

مذاکرات مخفی هسته‌ای بین ایران و آمریکا از ۲۰۱۱ / ۱۳۹۰ آغاز شد که در جریان دست‌کم بخشی از آن به‌نوشته روزنامه لیبراسیون فرانسه، ولایتی ریاست هیأت مذاکره کنندگان ایرانی را بر عهده داشته و سرپرستی تیم آمریکایی نیز با ویلیام برنز بوده است. علاوه بر او جک سالیوان مشاور جو بایدن نیز در تیم آمریکایی بوده است.