
با افزایش حدود ۲۸ درصدی قیمت شیر خام در ایران، رسانهها پیشبینی کردند بازار لبنیات در روزهای آینده با افزایش قیمت حدود ۴۲ درصدی و گرانی چشمگیر مواجه شود.
در روزهای گذشته وزارت جهاد کشاورزی و شورای قیمتگذاری محصولات اساسی کشاورزی در ابلاغیهای رسمی از افزایش قیمت هر کیلوگرم شیر خام مقابل دامداری از ۱۸ هزار تومان به ۲۳ هزار تومان در سال ۱۴۰۴ خبر دادند.
روزنامه همشهری، ارگان رسانهای شهرداری تهران، دوشنبه ۲۹ اردیبهشت در گزارشی یادآوری کرد مهر ۱۴۰۳ در شرایطی که شیر خام ۲۰ درصد گران شده بود، قیمت محصولات مشمول قیمتگذاری مانند پنیر، ماست دبهای و شیر پاستوریزه داخل بطری و کیسه، تا ۳۰ درصد افزایش یافت.
این بالا رفتن قیمتها حاکی از این بود که هر واحد درصد افزایش قیمت شیر، بهطور میانگین قیمت محصولات لبنی را ۱.۴ برابر افزایش داده است، در حالیکه انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران گفته بود این تاثیر باید ۰.۷ درصد باشد.
افزایش قیمتها در ایران در شرایطی است که گرانیها طی سالهای گذشته شمار افراد «فقیر» را بیشتر کرده است. روزنامه دنیای اقتصاد شهریور سال گذشته خبر داد خط فقر برای یک خانوار سه نفره در تهران در سال جاری حدود ۲۰ میلیون تومان است.
کارشناسان اقتصادی میگویند حدود یکسوم جمعیت ایران، توانایی برآورده کردن نیازهای اساسی خود را ندارند.
محصولات لبنی چقدر گران میشوند؟
همشهری با اشاره به تجربههای پیشین، تخمین زد در سال جاری هم افزایش قیمت محصولات لبنی مشابه سال گذشته رخ دهد.
بر اساس این ارزیابیها، قیمت بطری یک لیتری شیر پاستوریزه کمچرب معمولی با نزدیک به ۴۰ درصد افزایش، به بیش از ۳۹ هزار تومان و قیمت شیر پاستوریزه کیسهای کمچرب ۹۰۰ گرمی نیز با ۴۱ درصد افزایش، به بیش از ۳۳ هزار تومان خواهد رسید.
قیمت پنیر سفید (UF) ۴۰۰ گرمی که اکنون ۵۶ هزار تومان است با حدود ۳۶ درصد افزایش، به بالای ۷۶ هزار تومان خواهد رسید.
قیمت مصوب ماست کمچرب دبهای ۲.۸ کیلوگرمی نیز با حدود ۴۲ درصد رشد، به ۱۱۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت.
بر اساس گزارشها، به نظر میرسد صنایع لبنی روی بالا رفتن ۴۲ درصدی قیمت محصولات لبنی به جمعبندی رسیدهاند.
روزنامه همشهری یادآوری کرد با توجه به دومینوی تورمی اقتصاد ایران، مصرفکنندگان قادر به تحمل افزایش قیمت لبنیات نیستند اما همزمان، تولیدکنندگان شیر نیز قیمت تضمینی ۲۳ هزار تومانی که برای هر کیلوگرم شیر خام تعیین شده را «غیرمنصفانه و تهدیدی جدی برای بقای صنعت دامداری کشور» میدانند.
در سالهای گذشته خوراکیهای پرمصرف خانوادهها یکی از بیشترین تورمها را به خود اختصاص دادهاند.
مرکز پژوهشهای اتاق ایران آبان سال گذشته گزارش داد تا پایان سال ۱۴۰۰ حدود ۳۲ میلیون نفر در کشور در زیر خط فقر (فقر غذایی) قرار داشتهاند و نوشت که این روند همچنان به واسطه تورم شدید چند سال اخیر به سرعت در حال گسترش است.