دولت ژاپن اعلام کرده که در حال بررسی ابعاد تحریم نفتی آمریکا علیه ایران است و در همین زمینه با ایالات متحده گفتوگوهایی را برای معافیت شرکتهای ژاپنی طرف معامله با ایران از تحریمهای ثانویه آمریکا آغاز کرده است.
چهارشنبه ۶ تیر/ ۲۷ ژوئن، توکیو: یوشیدا سوگا، رئیس کابینه ژاپن – گفتوگو با واشنگتن و تهران درباره پیامدهای تحریم نفتی ایران برای شرکتهای ژاپنی
شامگاه سهشنبه ۵ تیر یک مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا به خبرگزاریهای آمریکایی گفته بود که او و همکارانش در گفتوگوهایی با مقامات اروپایی از متحدان آمریکا خواستهاند که واردات نفت خام از ایران را از ۱۳ آبان سال جاری به بعد به صفر برسانند. آمریکا تهدید کرده که در غیر اینصورت این کشورها شامل تحریمهای ثانویه میشوند. مقامات آمریکایی قصد دارند با هند، چین و ترکیه نیز درباره تحریم نفت ایران گفتوگو کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یوشیدا سوگا، رئیس کابینه ژاپن چهارشنبه ۶ تیر در یک نشست خبری در توکیو اعلام کرد که دولت ژاپن برای معافیت از تحریمهای ثانویه علیه شرکتهای طرف معامله با ایران گفتوگوهایی را با مقامات وزارت خارجه آمریکا آغاز کرده است. سوگا درباره جزئیات این گفتوگوها سکوت کرد.
رئیس کابینه ژاپن گفت که توکیو با تهران هم در گفتوگوست.
ایران سومین تولیدکننده نفت خام در اوپک است. ژاپن در کنار چین، کره جنوبی و هند از مهمترین مشتریان نفت خام ایران به شمار میآید.
در آخرین دور تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه ایران که در سال ۲۰۱۶ بعد از حصول توافق هستهای لغو شد، ایالات متحده آمریکا به کشورهای آسیایی اجازه داده بود که مقدار معینی نفت خام از ایران بخرند. اینبار اما واشنگتن اعلام کرده که معافیتی برای کشورهای خریدار نفت ایران در نظر نخواهد گرفت. به همین سبب از هماکنون ژاپن، کره جنوبی و هند میزان واردات نفت خام از ایران را کاهش دادهاند.
بعد از برجام و لغو تحریم نفتی ایران، صادرات نفت ایران به کره جنوبی و ژاپن به ۷۰۰ هزار بشکه در روز رسید.
خبرگزاری رویترز گزارش داده که با خروج آمریکا از برجام، صادرات نفت خام ایران به کشورهای آسیایی کاهش چشمگیری داشته و به ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسیده.
شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن در ژوئیه (تیر) سال جاری برای دیدار و گفتوگو با حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی به تهران سفر میکند. این نخستین سفر یک نخستوزیر ژاپن به ایران بعد از ۴۰ سال است.