خانه / اخبار مهم روز / آمریکا باید وزیر علوم ایران را هم تحریم کند

آمریکا باید وزیر علوم ایران را هم تحریم کند

یادداشتی در روزنامه هیل از زیوی کان، کارشناس ارشد «بنیاد دفاع از دموکراسی ها»

ایران اخیرا شماری از دانشجویان را برای اعتراض مسالمت آمیز علیه رژیم به احکام طولانی زندان محکوم کرد. از تظاهرات سراسری زمستان گذشته به این سو ۱۵۰ دانشجو بازداشت شده اند. این احکام سنگین در دانشگاه های سراسر ایران محکوم شده است. نزدیک به ۷۰ انجمن دانشجویی در بیانیه ای مشترک اعلام کردند اجازه نخواهند داد «بار دیگر تمامیت خواهان آزادی ما را نشانه بروند».

دولت ترامپ به سهم خود این احکام سنگین زندان را به درستی محکوم کرده است. اما اعلام موضع کافی نیست. واشنگتن برای فرستادن پیامی محکم تر به تهران حاکی از این که بی اعتنایی اش به عدالت هزینه دارد باید منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، را تحریم کند. سرنوشت معترضان جوان ایران نشانگر کارزار طولانی وزارت علوم در سرکوب دانشجویانی است که به دلیل به چالش کشیدن ایدئولوژی اسلامگرایانه افراطی رژیم مرتب هدف زندان، اخراج و عدم پذیرش بوده اند.

از منظر رژیم، دانشگاه های ایران صرفا مکانی برای آماده کردن شهروندان برای بازار کار یا انتقال دانش نیست. آموزش عالی از نظر آن ها شامل پرورش دانشجویانی با ارزش های انقلابی است.

سال ۲۰۱۲، هفده گروه حقوق بشری و دانشجویی در نامه ای سرگشاده وزارت علوم را برای افزودن حوزه های مشخص مطالعات اسلامی با هدف کنترل ایدئولوژیک و سانسور که ناقض آزادی آکادمیک است، مورد انتقاد قرار دادند. وزارت علوم برای پیشبرد سیاست هایش مرتب در همکاری با وزارت اطلاعات بی رحم رژیم است که دانشجویان را زیر نظر داشته و بازداشت می کند.

بهاییان در ایران با بزرگ ترین چالش ها برای تحصیل در دانشگاه ها روبرو هستند.

منصور غلامی آبان ماه ۱۳۹۶ اداره وزارت علوم را در دست گرفت و همین سیستم را به اجرا گذاشته و از آن دفاع کرده است. سابقه غلامی در ریاست دانشگاه بوعلی سینا در همدان مملو از سرکوب صدای دانشجویان است. در روزهای پس از معرفی او به عنوان وزیر پیشنهادی علوم از سوی حسن روحانی، صدها دانشجو دست به اعتراض زدند و او را به تعلیق دانشجویان معترض و جلوگیری از تاسیس تشکل های دانشجویی و انتشار نشریات شان محکوم کردند. معترضان می گفتند معرفی غلامی خیانت به وعده های انتخاباتی روحانی مبنی بر ترویج آزادی های بیشتر در دانشگاه ها است.

رهبر جمهوری اسلامی در معرفی وزیر علوم و دیگر وزیران مهم دولت نقشی غیررسمی ولی تعیین کننده دارد. به گفته دو نماینده مجلس، خامنه ای پیش از تائید غلامی بیش از ده تا بیست گزینه پیشنهادی برای وزارت علوم را رد کرده بود.

دولت ترامپ باید غلامی را برای نقش او در سانسور به لیست تحریم های آمریکا اضافه کند.

چنین اقدامی نشانه ای قوی از همبستگی با دانشجویان ایرانی است که به اعتراض علیه رژیم ادامه می دهند. بیش از ۶۰ درصد از جمعیت ۸۰ میلیونی ایران زیر ۳۰ سال سن دارند. تحریم وزیر علوم پیامی به جوانان ایران و رژیم اسلامی به این معنا است که ایالات متحده از اصلاحاتی پایدار در راستای اطمینان از آزادی آکادمیک در نظام آموزشی ایران حمایت می کند.