بخش عمده دریای خزر به اشتراک گذاشته شد؛ افزایش قدرت روسیه و کاهش سهم ایران


امضاء “کنوانسیون رژیم حقوقی دریای استراتژیک خزر”، توسط سران ۵ کشور ایران، روسیه، قزاقستان، آذربایجان و ترکمنستان، در شهر بندری “آکتائو” در قزاقستان. یکشنبه ۲۱ مرداد/ ۱٢ اوت ٢٠۱٨

سران ۵ کشور ایران، روسیه، قزاقستان، آذربایجان و ترکمنستان، روز یکشنبه دوازدهم اوت، کنوانسیون رژیم حقوقی دریای استراتژیک خزر را در شهر بندری “آکتائو” در قزاقستان امضا کردند. روسیه از این توافق که بر اساس آن بخش عمده خزر به اشتراک گذاشته می‌شود و به عقیده برخی از تحلیلگران موجب افزایش قدرت روسیه در دریای خزر خواهد شد، استقبال کرده و در مقابل یک نماینده مجلس ایران از کاهش سهم این کشور در دریای خزر ابراز نگرانی کرده است.

نورسلطان نظربایف، رئیس جمهوری قزاقستان و میزبان “پنجمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر”، پیش از امضای این کنوانسیون گفت که رسیدن به اجماع درباره وضعیت دریای خزر دشوار و زمانبر بود. او تأکید کرد که گفت‌وگوها درباره رژیم حقوقی دریای خزر ٢٠ سال طول کشید و مستلزم تلاش‌های مهم کشورهای حاشیه این دریا بود.

اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر، برای اولین بار در سال ٢٠٠٢ برگزار شد، اما از آن زمان تاکنون بیش از ۵٠ نشست در سطح وزیران و کارشناسان این ۵ کشور برگزار شده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز خواستار همکاری نظامی این ۵ کشور شده است.

خبرگزاری فرانسه گزارش داده که امضای کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر، به کاهش تنش‌های درازمدت در این منطقه کمک خواهد کرد.

اهمیت دریای خزر، صرف‌نظر از مسائل زیست‌محیطی، کشتیرانی و شیلات، در منابع انرژی موجود در این دریاست.