جان کری وزیر امور خارجه پیشین آمریکا با اذعان به این نکته که ایران از اموال به دست آمده در نتیجه توافق هستهای (برجام) برای حمایت از تروریسم استفاده کرد گفت «به احتمال زیاد بخشی از اموالی که ایران در چارچوب توافق هستهای سال 2015 به دست آورده بود، به گروههای تروریستی رسید».
کری پنجشنبه 6 سپتامبر در مصاحبه با شبکه «سی بی سی» در داووس، در پاسخ به سوالی که «آیا ایران بخشی از 150 میلیارد دلاری که پس از لغو تحریمها به دست آورد را برای پشتیبانی از گروههای تروریستی استفاده کرد؟» گفت: «پس از توافق، طلبهای ایران به 55 میلیارد دلار رسید، ایران این مبلغ را به دست آورد، ممکن است بخشی از آن را برای گروههایی ارسال کرده باشد که به عنوان گروههای تروریستی شناخته میشوند».
او ادامه داد: «به نظرم بخشی از این اموال، به سپاه پاسداران و شماری از گروههایی رسید که به عنوان گروههای تروریستی شناخته میشوند».
با این وجود، جان کری که نقش بزرگی در دستیابی به توافق هستهای با ایران (برجام) ایفا کرده بود، تلاش میکند این توافق را نجات دهد؛ توافقی که دونالد ترامپ رئیسجمهوری کنونی آمریکا، ماه مه گذشته از آن خارج شد و فرمان از سرگیری تحریمها علیه ایران را صادر کرد.
مسئولان دولت ترامپ و برخی نمایندگان در کنگره بر این باورند که توافق هستهای با ایران، «بدترین» توافق ممکن است و باعث شد نظام ایران، به سیاستهای منطقهای خود، با توان بیشتری ادامه دهد. آنها از «دخالتهای تهران در امور کشورهای منطقه و حمایت از گروههایی که به عنوان گروههای تروریستی شناخته میشوند» سخن میگویند.
ماه مه گذشته، تصویری توسط برخی رسانهها منتشر شد که شماری از مسئولان در وزارت امور خارجه ایران را به همراه کمال خرازی وزیر امور خارجه اسبق این کشور نشان میدهد. این رسانهها نوشتند که عکس در هتلی در پاریس گرفته شده و هیئت ایرانی در این هتل به شکل محرمانه، با جان کری دیدار و با او درباره نجات توافق هستهای (برجام)، مذاکره کرده است.
توافق هستهای که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته میشود، توافقی است که سال 2015 میان ایران و گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین (پنج کشورعضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد)، به علاوه آلمان منعقد شد. بنا بر این توافق، در قبال محدود شدن برنامه هستهای ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور به خاطر این برنامه، لغو شد.