خانه / اخبار مهم روز / منابع آبی ایران نسبت به سال گذشته ۳۳ درصد کاهش یافته است

منابع آبی ایران نسبت به سال گذشته ۳۳ درصد کاهش یافته است

وضعیت محیط زیست در ایران و بحران آب در کشور بدتر می‌شود. عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست می‌گوید مردم باید بدانند پیامد رفتارهای‌شان با محیط زیست چیست. سیف‌الله آقابیگی، مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل از ادامه کاهش ذخایر آب ایران خبر می‌دهد و می‌گوید ذخایر مخازن آبی سدها به ۱۵ میلیون مترمکعب رسیده و ایران در سال پیش رو با مشکلات آبی بیشتری روبه‌رو خواهد بود.
ایران در سال پیش رو با مشکلات آبی بیشتری روبه‌رو خواهد بود. ـ عکس از آرشیو

ایران در سال پیش رو با مشکلات آبی بیشتری روبه‌رو خواهد بود. ـ عکس از آرشیو

سیف‌الله آقابیگی، مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران جمعه ۲۳ شهریور گفت: «۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب امسال در کشور کاهش آب داریم که در هم‌سنجی با پارسال به‌طور کلی حدود ۳۳ درصد شرایط را سخت می‌کند.»

به‌گفته آقابیگی میزان ذخیره مخازن آبی سد‌ها در سال ۹۶-۹۷ حدود ۱۱۰ میلیون مترمکعب است، اما در حال حاضر حداکثر این ذخیره به ۱۵ میلیون مترمکعب رسیده است.

او افزود: «این ذخیره آب در کشور نیز کمتر خواهد شد و با پیش‌بینی‌های صورت گرفته سال پیش رو با مشکلات بیشتری روبه‌رو هستیم.»

میانگین بارش سالانه ایران کمتر از یک سوم میانگین جهانی است و ایران امسال یکی از گرم‌ترین سال‌های اخیر خود را داشت.

متوسط بارش در ایران تا چند روز گذشته نسبت به سال قبل ۲۷ درصد کاهش داشت که نسبت به دراز مدت آمار ۴۸ ساله، ۳۱ درصد کاهش را نشان می‌دهد. براساس پیش‌بینی‌ها، تا پایان پاییز سال جاری نیز بارندگی‌ها در کمترین میزان خواهد بود. سیف‌الله آقابیگی می‌گوید در استان هرمزگان، که یکی از گرم‌ترین استان‌های ایران است میزان خشکسالی و کمبود بارش بالای ۶۸ درصد است که تاثیر زیادی بر این استان می‌گذارد.

مقامات ایران اعلام کرده‌اند بحران آب را در شمار اولویت‌های امنیتی خود قرار داده‌اند. با این وجود اعتراضات به کمبود منابع آبی در میان شهروندان رو به گسترش است. در بهار و تابستان امسال شماری از مردم استان‌ها خوزستان، اصفهان، بوشهر و شیراز در اعتراض به کمبود آب آشامیدنی اعتراضاتی را سازمان دادند و در برخی موارد این اعتراضات به درگیری‎های خشونت‌آمیز انجامید.

در همین حال عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست روز گذشته، پنج‌شنبه ۲۲ شهریور در گردهمایی مدیران و کارشناسان روابط عمومی استان‌های این سازمان، «بزرگ‌ترین مصیبت کشور» را بی‌آبی دانست و گفت: «موضوعات اقتصادی قابل حل است اما آن‌چه که حل نمی‌شود، تخریب و آلودگی‌هایی است که عادت شده است.»

او با بیان این‌که گیاه و حیات وحش و جنگل‌ها به خاطر بی‌آبی از بین می‌رود، افزود: «در ۶۰۰ نقطه زاگرس، جنگل‌ها در حال سوختن است (…) آب را از محیط زیست گرفته‌ایم. وقتی همه مراتع را شخم زدیم و گندم کاشتیم زمین را آماده فرسایش کردیم و باد و باران، خاک را از بین برد. دامی که برای خودکفایی گوشت پرورش دادیم و به مراتع فرستادیم، پوشش گیاهی را نابود کرد. جنگل‌های زاگرس ۴۰ سال است که ضعیف شده‌اند و فرسودگی باعث شده حتی میکروارگانیسم هایی که جنگل با آن‌ها همزیست بوده، اکنون باعث بیماری درختان و خشکی شده که زمینه آتش‌سوزی را فراهم می‌کند.»

کلانتری برداشت آب از عمق ۵۰۰ متری زمین را به معنای کشتن زمین دانست و گفت: «آب‌های فسیلی میلیون‌ها ساله را تمام کردیم، این تولید و توسعه نیست. این‌ها محیط زیست را از بین می‌برند.»

رئیس سازمان محیط زیست از یک فاجعه زیست‌محیطی دیگر در ایران نیز نام برد و گفت: «مس سرچشمه سال‌هاست که ترکیبات سولفوری تولید می‌کند و تا کیلومترها دورتر، دام‌ها جنین مرده به دنیا می‌آورند.»

سال گذشته، رضا جزینی‌زاده، مدیرکل محیط زیست استان کرمان موضوع آلودگی مجتمع مس سرچشمه را مطرح کرد. او گفته بود خروجی گاز گوگرد دی‌اکسید کربن ۳۰ برابر حد مجاز است و ذرات خروجی از دودکش این کارخانه نیز دو برابر حد مجاز است.

عیسی کلانتری اولین وظیفه سازمان محیط زیست را افزایش آگاهی عموم مردم برای حفظ محیط زیست دانست و تأکید کرد که «مردم باید بدانند پیامد رفتارهای‌شان با محیط زیست چیست؟»