اتحادیه اروپا بعد از برجام خواهان بازگشایی دفتر رسمی خود در تهران بوده اما این درخواست هنوز عملی نشده است. پیش از این شخصیتهای مذهبی و اصولگرا در جمهوری اسلامی گفته بودند اروپاییها میخواهند «لانه جاسوسی» برپا کنند. اروپا بار دیگر درخواست بازگشایی دفتر رسمی خود را مطرح کرده است. رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی میگوید ابتدا میبایست مسائل امنیتی برطرف شوند.
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی و نماینده اسلامآباد غرب به رسانههای داخلی گفته است که در جلسهای که در کمیسیون امنیت ملی مجلس با حضور ۲۶ سفیر کشورهای اروپایی برگزار شده سفیر اتریش که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را به عهده دارد و همچنین برخی از سفرای کشورهای اروپایی درخواست بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در تهران را مطرح کردهاند.
فلاحتپیشه گفته است: «سفرای کشورهای اروپایی اعلام کردند چون اتحادیه اروپا در کشورهای مختلف سفیر دارد خواستار این هستیم تا دفتر این اتحادیه در تهران نیز بازگشایی شود.»
او با اشاره به پیشینهدار بودن موضوع بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در تهران، افزود: «البته در این راه ملاحظاتی وجود دارد که باید رعایت شود. دغدغههای موجود که بخشی از آنها امنیتی است را به سفرای کشورهای اروپایی منتقل کردیم که باید در قالب یک پروتکل الحاقی آنها را برطرف کرد.»
بهگفته فلاحتپیشه در جلسه با سفرای کشورهای اروپایی مقرر شد که درخواست آنها به مسئولان وزارت امور خارجه منتقل شود و این کار هم انجام شده است.
ایجاد دفتر مستقل اتحادیه اروپا در تهران از فروردین ۱۳۹۵ زمانی که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اروپا به ایران سفر کرد مطرح شد. مقامات اتحادیه اروپا گفته بودند که برای اجراییشدن توافقات صورتگرفته بین ایران و اتحادیه اروپا ضرورت دارد که آنها یک تیم در تهران در دفتری مستقل داشته باشند.
پس از سفر موگرینی به ایران، شخصیتهای مذهبی و سیاسی اصولگرا در ایران ادعا کردند که اروپاییها به بهانه بازگشایی دفتر اتحادیه در تهران به دنبال ایجاد «لانه جاسوسی» هستند.
آیتالله محمدعلی موحدی کرمانی در نماز جمعه تهران گفته بود که «مردم اجازه نمیدهند اتحادیه اروپا یک جاسوسخانه در ایران بهوجود آورد.» همچنین محمد صالح جوکار، نماینده مردم یزد و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی هم گفته بود که تأسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران «فقط برای جاسوسی است و اروپاییها جز فتنهانگیزی کاری ندارند».
در مرداد ۱۳۹۵ مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکا در وزارت خارجه ایران اعلام کرد که «تأسیس چنین دفتری نیازمند طی شدن مراحل قانونی در کشور است».
او گفته بود: «ما بهطرفهای مقابلمان در اتحادیه اروپا بهصورت شفاف اعلام کردهایم که این موضوعی زمانبر است و باید مسائل حقوقی مرتبط با تأسیس دفتر در تهران را در نظر بگیرند و کاری نیست که بتوان یکشبه آن را انجام داد.»
در ۲۰ آبان ۱۳۹۶ نیز فیل هوگان، کمیسیونر کشاورزی و توسعه روستایی اتحادیه اروپا در دیدار با اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری اسلامی بار دیگر موضوع گشایش دفتر اتحادیه اروپا در تهران را مطرح کرد و جهانگیری گفت تأسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران در دستور کار وزارت خارجه ایران قرار گرفته است.
با این حال گشایش این دفتر همچنان بلاتکلیف است.
در حال حاضر اتحادیه اروپا دو نماینده محدود در سطح سفارت هلند در تهران دارد. سفیر جمهوری اسلامی در بروکسل هم نماینده ایران در رابطه با اتحادیه اروپاست.
در پی خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران اتحادیه اروپا همچنان از این توافقنامه حمایت میکند اما پیشبرد آن با دشواریهایی روبهرو شده است. هرچند اروپا بسته حمایتی ۵۰ میلیون یورویی اروپا به ایران ارائه کرده، مقامهای ایرانی این بسته را نومیدکننده و ناکافی خواندهاند. اتخاذ تمهیدات ویژه برای محافظت از شرکتهای اروپایی در برابر تحریمهای ثانویه ایالات متحده، و پیشنهاد کمیسیون اروپایی برای انتقال مستقیم پول به بانک مرکزی ایران از دیگر راهکاری اروپا برای حفظ برجام هستند. بانک سرمایهگذاری اروپا اما پیشنهاد اتحادیه اروپا برای تراکنش مالی با ایران را نپذیرفته است.