خانه / اخبار مهم روز / مایک پمپئو: تا زمان حضور نظامی ایران، آمریکا برای بازسازی سوریه کمک مالی نمی‌کند

مایک پمپئو: تا زمان حضور نظامی ایران، آمریکا برای بازسازی سوریه کمک مالی نمی‌کند

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده می‌گوید تا زمانی که نظامیان ایرانی در کشور سوریه حضور داشته باشند، دولت‌ آمریکا از کمک مالی برای طرح‌های مربوط به بازسازی این کشور اجتناب خواهد کرد.
آقای پمپئو که در جمع اعضای «بنیاد یهودی برای امنیت ملی آمریکا» سخن می‌گفت، با اشاره به حضور نظامی ایران در سوریه گفت دولت‌ آمریکا تا زمانی که نظامیان ایرانی یا شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی در سوریه حضور دارند و تهدیدی علیه اسرائیل هستند، از اسرائیل حمایت خواهد کرد.
وزیر خارجه ایالات متحده اضافه کرد که از بین بردن گروه دولت اسلامی (داعش) از جمله اهداف اصلی آمریکا در سوریه بود، اما خروج کامل نیروهای نظامی ایران و شبه نظامیان مورد حمایت این کشور از سوریه، از دیگر اولویت‌های دولت آمریکا است.
پول ایران در سوریه
این اظهارات آقای پمپئو در حالی بیان شده که روز سه شنبه ۱۷ مهرماه نیز، وزیر خارجه آمریکا به موضوع نقش و کمک ایران در سوریه برای حفظ بشار اسد اشاره کرده بود. وی گفته بود در شش سال اخیر جمهوری اسلامی ۱۶ میلیارد دلار هزینه برای تقویت اسد و گروه‌های نیابتی‌اش در سوریه، یمن و عراق کرده است.
مایک پمپئو سه شنبه با انتشار توئیتی، و با استناد به گزارش منتشر شده از سوی وزارت خارجه آمریکا در باره ایران، نوشت در حالی که مردم ایران درگیر مشکلات اقتصادی هستند، جمهوری اسلامی ایران بیش از ۱۶ میلیارد دلار از سال ۲۰۱۲ برای تقویت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، و گروه‌های نیابتی‌اش در سوریه، عراق و یمن هزینه کرده است.
از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ در آمریکا، ایالات متحده فشار بر جمهوری اسلامی ایران را برای تغییر سیاست های تهران در منطقه افزایش قابل توجهی داده است.
رئیس جمهوری آمریکا، در نشست امسال سران مجمع عمومی سازمان ملل که چند هفته پیش برگزار شد، گفت توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران پول هنگفتی را نصیب رهبران ایران می‌کرد که به جای این‌که آن را در جهت تامین رفاه مردم خود هزینه کنند، فعالیت‌های بدخواهانه شان را در منطقه تقویت کردند.​
کشورهای اروپایی حاضر در توافق هسته ای ایران با اینکه با آمریکا درباره خروج از برجام اختلاف نظر داشتند اما درباره نقش ایران در بی ثبات سازی در خاورمیانه اشتراک نظر دارند.
اسرائیل و ایران
پیش از این اسرائیل هم اعلام کرده بود که حضور نظامیان ایرانی یا گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت ایران را در سوریه و در نزدیک مرزهای خود نخواهد پذیرفت.
چند ماه پیش رسانه‌‌ها خبر داده بودند که در جریان دیدار میان بنیامین نتانیاهو و ولادیمیر پوتین، نخست‌وزیر اسرائیل خواستار خروج نیروهای ایرانی از سوریه شده بود. او به پوتین گفته بود اسرائیل اقدام‌ای خود علیه دولت اسد را متوقف خواهد کرد، اگر نظامیان ایرانی از سوریه خارج شوند.
تابستان امسال اعلام شد با همکاری روسیه، نظامیان ایرانی و اعضای دیگر گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت ایران در سوریه، تا هشتاد کیلومتری جولان به عقب رفته‌اند.
دولت ایران همواره اعلام کرده که در سوریه «حضور مستشاری» دارد و به دعوت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه، به این کشور رفته است. مقام‌های اسرائیلی اما حضور نظامی ایران در منطقه را تهدیدی برای امنیت خود می‌دانند.
در چند ماه اخیر اسرائیل چندین بار به مراکز ایرانی- سوری، از جمله محل نگهداری سلاح‌های نظامی یا کاروان‌های حمل سلاح حمله کرده است.
ماه گذشته اعلام شد ارتش اسرائیل در نزدیک به دو سال گذشته بیش از ۲۰۰ حمله علیه اهداف ایران در سوریه انجام داده است و بیش از ۸۰۰ راکت و خمپاره هم به سوریه شلیک کرده است.
جمهوری اسلامی از روزهای نخست اعتراض‌های مسالمت‌آمیز در سوریه علیه دولت بشار اسد، در کنار این دولت قرار گرفت.
روز دوشنبه گروه اقدام علیه ایران وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد ایران از سال ۲۰۱۲ تاکنون نزدیک به ۱۶ میلیارد دلار در سوریه، یمن و عراق هزینه کرده است.
دو سال پیش نیز بلومبرگ در گزارشی اعلام کرده بود ایران سالیانه نزدیک به شش میلیارد دلار در سوریه هزینه می‌کند و این عدد در مواردی به ۱۵ میلیارد دلار هم رسیده است.