ریاض منصور نماینده فلسطین در سازمان ملل از قطعنامۀ جدید به شدت دفاع کرد
مجمع عمومی سازمان ملل متحد اختیارات قانونی فلسطین را به عنوان عضو ناظر افزایش داد. بدین ترتیب فلسطین خواهد توانست در سال آینده ریاست “گروه ٧٧” را به عهده گیرد که مهمترین تشکل کشورهای در حال رشد در چارچوب سازمان ملل به حساب میآید. اما نمایندۀ آمریکا با اعتراض به این تصمیم تأکید کرد که به هر حال فلسطین یک “کشور عضو” به شمار نمیآید.
روز سهشنبه ١۶ اکتبر/٢۴ مهر، مجمع عمومی سازمان ملل، قطعنامۀ مربوط به افزایش اختیارات فلسطین را با ١۴۶ رأی موافق – از مجموع ١٩٣ رأی – تصویب کرد. طرح قطعنامه توسط مصر پیشنهاد شده بود. تنها سه کشورِ اسرائیل، ایالات متحد آمریکا و استرالیا رای منفی دادند.
با اینکه قطعنامۀ جدید چیز زیادی را از نظر اجرایی و عملی عوض نخواهد کرد اما وجه نمادین آن پراهمیت ارزیابی میشود.
کمتر از یک ماه قبل، “گروه ٧٧” همراه با چین اعلام کردند که ریاست دورهای این گروه در سال ٢٠١٩ به عهدۀ فلسطین خواهد بود. “گروه ٧٧” که در واقع از ١٣۴ کشور تشکیل شده بزرگترین تشکل کشورهای در حال رشد در درون سازمان ملل محسوب میشود. امروزه این گروه در مذاکرات سازمان ملل، بخصوص در زمینههای اقتصادی و مسائل مربوط به بودجۀ دولتها وزنۀ زیادی یافته است. اینک رای مجمع عمومی علاوه بر این که ریاست گروه را برای فلسطینیان ممکن میسازد، اختیارات بیشتری در جهت مداخله در مذاکرات بینالمللی و ارائۀ پیشنهادات به آنان میدهد. در متن قطعنامه گوشزد شده که فلسطین به عنوان عضو ناظر در بسیاری از نهادهای وابسته به سازمان ملل حضور فعال دارد.
اما نیکی هیلی نمایندۀ آمریکا در سازمان ملل با اعتراض به قطعنامۀ جدید تأکید کرد که فلسطین “یک کشور عضو سازمان ملل متحد نیست”. نیکی هیلی که از سمت نمایندگی استعفا داده اما تا پایان سال جاری میلادی به انجام وظیفه ادامه خواهد داد افزود: “اشتباه سازمان ملل اینست که برای برخی رهبران فلسطینی این توهم را ایجاد کرده که انگار میتوانند بدون مذاکرات صلح (با اسرائیل) به اهداف خود برسند”. خانم هیلی گفت که اقدام اخیر مجمع عمومی سازمان ملل در نهایت به ضرر صلح تمام میشود