روزنامه کیهان با اشاره به اتهام دانمارک علیه ایران، از “توطئه” اروپا برای فرار از “تعهدات برجامی” سخن گفت و وزارت خارجه ایران را به “انفعال” متهم کرد. سخنگوی وزارت خارجه نیز گفت، اروپا نباید “فریب دغلکاران” را بخورد.
روزنامه کیهان از توطئه اروپا برای فرار از تعهدات برجامی خبر داد و وزارت خارجه ایران را به انفعال متهم کرد
حسین شریعتمداری، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در مؤسسه کیهان
روزنامه کیهان روز پنجشنبه ۱۰ آبان (اول نوامبر) در تیتر یک خود با اشاره به ادعای اخیر دانمارک مبنی بر نقشآفرینی ایران در طرح ترور مخالفاناش در این کشور، مدعی شد که “کشورهای اروپایی” با این اقدام و اقدامات مشابه دیگر به دنبال بهانهای هستند تا با استفاده از آن از “اجرای تعهدات برجامی خود شانه خالی کنند”.
روزنامه کیهان که مدیر مسئول آن حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در این مؤسسه است، در گزارش خود زیر عنوان “نقشه اروپا برای فرار از اجرای تعهدات”، با نگاهی به پیشینه اتهامهای مطرحشده علیه جمهوری اسلامی در رابطه با طراحی ترور مخالفاناش در اروپا، از جمله در فرانسه، آلمان و هلند، به شدت به “انفعال عجیب و حیرتآور” وزارت خارجه ایران در برابر “گستاختر شدن اروپاییها” تاخته و نوشته است که این “انفعال” منجر به آن شده که “دولت فرانسه به جای پاسخگویی درباره میزبانی چند دههای خود از یک تشکیلات تروریستی و جنایتکار به نام سازمان منافقین، در جایگاه طلبکار بنشیند و دولت دانمارک نیز به جای آنکه طبق عرف و قوانین بینالمللی، سران گروهک تروریستی که رسما مسئولیت حمله وحشیانه تروریستی در اهواز را به عهده گرفتند، تحویل جمهوری اسلامی ایران دهد، حال مدعی شده و ایران را به تلاش برای حمله به رهبران یک گروهک تروریستی و جنایتکار متهم میکند.”
فرانسه جمهوری اسلامی را متهم به برنامهریزی برای بمبگذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق در پاریس در روز نهم تیرماه گذشته کرده است. در همین ارتباط نیز چهار نفر در آلمان و بلژیک از جمله اسدالله اسدی، یکی از کارکنان سفارت ایران در اتریش، بازداشت شدهاند.
در پی حمله تروریستی روز ۳۱ شهریورماه گذشته به مراسم رژه نظامی در اهواز نیز که در جریان آن دستکم ۲۴ نفر کشته شدند، یعقوب حر التستری، سخنگوی گروه الاحواز، این حمله را به گروه موسوم به “مقاومت ملی الاحواز” نسبت داد؛ اما همزمان گروه تروریستی “دولت اسلامی” (داعش) نیز مسئولیت این حمله را پذیرفت. پس از این نیز سپاه پاسداران در اقدامی تلافیجویانه به یکی از مواضع گروه تروریستی “دولت اسلامی” (داعش) در سوریه، به گفته خود، “مقر عاملان حمله اهواز” را در نخستین ساعات بامداد نهم مهرماه مورد حمله موشکی قرار داد.
“خوشباوری دولتمردان به پروژه موهوم”
روزنامه حکومتی کیهان در بخش دیگری از گزارش خود حمله به “انفعال” دستگاه دیپلماسی ایران را ادامه داده و نوشته است: «به نظر میرسد که خوشباوری دولتمردان کشورمان به پروژه موهومی به نام “کانال تجاری با اروپا” یا همان “برجام اروپایی” باعث شده که دستگاه دیپلماسی ما آشکارا چشم بر شرارتها و خباثتهای اروپاییها علیه کشور ببندند و موجب تحریص و تحریک بیشتر آنها به سناریوسازی علیه منافع ملی ایران شود. این در حالی است که از “طرح” اروپاییها برای ادامه برجام و باز نگهداشتن کانالهای تجارت با ایران، تا به امروز، هیچ دستاورد عملی بیرون نیامده و آنها عملا و رسما در حال کشتن وقت و سر دواندن دولت ایران هستند.»
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
اتحادیه اروپا میخواهد با استفاده از کانالی برای تسهیل مبادلات بانکی با جمهوری اسلامی پیامدهای تحریمهای آمریکا علیه ایران را برای صنایع اروپایی به حداقل برساند و از توقف معاملات اروپا با ایران جلوگیری کند. مقامهای ایران اما اعلام کردهاند که روند اجرایی شدن این “سازوکار ویژه مالی” زمانبر است و ممکن است تا اوایل زمستان سال جاری (۱۳۹۷) به طول بینجامد. علاوه بر این، دوشنبه گذشته روزنامه فایننشال تایمز با استناد به اظهارات دیپلماتهای اروپا گزارش داده بود که هیچیک از کشورهای عضو اتحادیه اروپا مایل نیستند که میزبان دفتر این ساز و کار ویژه باشند.
کیهان در ادامه نوشته است که “امید واهی دولت ایران به اروپا موجب شده که استراتژی نگاه به شرق هم وضعیت خوب و مطلوبی نداشته باشد و بعضا شرکای شرقی دلخوریهای عمیقی از دولت ایران پیدا کنند.”
اروپا به دنبال “خروج آبرومندانه از برجام”
به نوشته این روزنامه حکومتی: «همان گونه که انتظار میرفت و قراین نشان میدهد، اروپاییها به دنبال راه فرار هستند که با دستاویز و بهانهای از اجرای تعهدات برجامی خود شانه خالی کنند و همین تعهد نیمبند و ظاهری را هم به ایران نداشته باشند، چرا که عملا حاضر به تقابل با آمریکا بر سر ایران نیستند و میتوان توطئه جدید آنها در پروندهسازی علیه ایران را در همین چارچوب تحلیل کرد.»
کیهان در نهایت مدعی شده است: «یک مامور سابق سازمان سیا نیز در گفتوگو با شبکه آی ۲۴ رژیم صهیونیستی در مورد ادعای دانمارک علیه ایران بطور تلویحی گفت که اروپا به دنبال خروج “آبرومندانه” از برجام است و در این مسیر به همراهی افکار عمومی اروپا نیازمند است. بازداشت و اخراج دیپلماتهای ایرانی از اروپا و مورد اخیر دانمارک نیز در همین راستاست.»
کیهان در حالی اتهام دانمارک علیه جمهوری اسلامی را “عجیب” و “مشکوک” دانسته که حسین شریعتمداری، مدیر مسئول این روزنامه، خود روز ۳۱ شهریورماه گذشته در یادداشتی زیر عنوان “از سایه خود هم بترسید!”، عملا تهدید به ترور “در هر نقطه دنیا” کرده و نوشته بود: «وقتی آمریکا و اسرائیل و پادوهای فکسنی آنها نظیر عربستان و امارات، حمله به نظامیان و زنان و کودکان را عملیات تروریستی نمیدانند! چرا باید مقامات و مسئولان نظامی و امنیتی آنها در هر نقطه دنیا که هستند و با هر پوششی که ظاهر شدهاند، از آتش انتقام در امان باشند؟! مخصوصا آن که هواداران جان بر کف ایران اسلامی در جای جای دنیا کم نیستند و جا دارد از این پس جرثومههای فساد و تباهی از سایه خود هم بترسند.»
دانمارک، “دستخوش القائات”
روز پنجشنبه ۱۰ آبان، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران بار دیگر اتهام دانمارک علیه جمهوری اسلامی را “قویا” تکذیب کرد و گفت: «باید از برخورد دولت دانمارک متاسف بود، زیرا اقدام مذکور اقدامی مشکوک و حسابشده یا سناریویی از پیشنوشته شده در ادامه سناریوهای تکراری است که طی ماههای اخیر توسط برخی از محافل غیراروپایی در جهت تخریب روابط رو به گسترش ایران و اتحادیه اروپا طراحی و مطرح شده است.»
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، اتهام دانمارک علیه جمهوری اسلامی را “مشکوک و حسابشده یا سناریویی از پیشنوشته شده در ادامه سناریوهای تکراری” دانست
سخنگوی وزارت خارجه ایران در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا همچنین افزود که سیاستمداران دانمارک “دستخوش القائات یا اطلاعات نادرست و جهتدار از سوی معاندانی شدهاند که درصدد تخریب مناسبات ایران با دانمارک و اروپا و همچنین تحت شعاع قرار دادن همکاریهای ایران و اتحادیه اروپا در آستانه اجرایی شدن همکاریهای نوین اقتصادی و همچنین سازوکار ویژه مالی میان طرفین است.”
بهرام قاسمی سپس در بخش دیگری از اظهاراتش، با اشاره به اتهام دانمارک در رابطه با “برنامهریزی” ایران برای ترور مخالفاناش در آن کشور گفت: «قطعا هیچ کشور خردمندی که اتحادیه اروپا را جزو شرکای عمده خود – چه در بحث برجام و چه در بحث همکاریهای اقتصادی- انتخاب کرده و پیرامون آن گفتوگوهای بسیاری را انجام داده است، تحت هیچ شرایطی اقدامی را انجام نمیدهد که مغایر با اصول اعتقادیو منافع ملیاش باشد و حتی به آن فکر هم نمیکند.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران در نهایت سران کشورهای اروپایی را فراخواند تا “دچار فریب دغلکارانی نشوند که دشمن روابط ایران و اتحادیه اروپا بوده و میخواهند ایران را به جای دیگرانی قرار دهند که در عرصه جهانی با بدنامی روبهرو شده و در افکارعمومی جهانی منزوی شدهاند.”
دانمارک سهشنبه گذشته جمهوری اسلامی را متهم کرد که قصد حمله به سه ایرانی ساکن این کشور، از جمله حبیب جبر، فعال عرب را داشته است. به گفته آندرس ساموئلسن، وزیر خارجه دانمارک، در جریان احضار مرتضی مرادیان، سفیر ایران در کپنهاگ، به او “خیلی شفاف” گفته شده است که “این مسئله تا چه اندازه مهم و غیرقابل توصیف است.” آقای ساموئلسن همزمان افزود که خواستار اعمال تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی است.
فین بورخ اندرسن، رئیس سرویس اطلاعاتی دانمارک نیز گفته بود که به باور این نهاد امنیتی، “سرویس اطلاعاتی ایران” طراح حملهای علیه سه ایرانی در این کشور بوده که گمان میرود از فعالان گروه الاحوازیه (جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز) باشند. به گفته سرویس اطلاعاتی دانمارک، یک نروژی ایرانیتبار روز ۲۱ اکتبر گذشته به اتهام طراحی حمله و جاسوسی برای ایران بازداشت شده و اکنون در حبس به سر میبرد. به گفته سرویس امنیتی سوئد، این متهم که هویت او هنوز فاش نشده، در سوئد بازداشت شده است.
اتحادیه اروپا نیز روز گذشته ضمن ابراز همبستگی با دانمارک و محکوم کردن “طرح ترور” در این کشور، از “رصد” کردن ماجرا خبر داد. مایا کوچیانچیک، سخنگوی فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، همزمان ضمن اشاره به تداوم حمایت این اتحادیه از برجام، تأکید کرد که در عین حال “دیگر مسائل با ایران” از جمله اتهامهای اخیر به شکل جداگانه بررسی خواهند شد. او تصریح کرد که اتحادیه اروپا “تهدید امنیت” خود را نپذیرفته و چنین حوادثی را “فوقالعاده جدی” تلقی خواهد کرد.