خانه / اخبار مهم روز / کارشناس تشخیص مصلحت رژیم: پولشویی مواد مخدر در ایران سالانه 80 هزار میلیارد تومان است

کارشناس تشخیص مصلحت رژیم: پولشویی مواد مخدر در ایران سالانه 80 هزار میلیارد تومان است

رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کرد اقتصاد مواد مخدر، ستون اصلی پولشویی است و سالانه حدود 80 هزار میلیارد تومان پولشویی مواد مخدر در ایران رخ می‌دهد که عدد بسیار بالا و معادل بودجه چند وزارتخانه است.

سعید صفاتیان کارشناس حوزه اعتیاد و مدیرعامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا، یکشنبه 2 دسامبر به خبرگزاری ایرنا گفت: اقتصاد مواد مخدر، ستون اصلی پولشویی است و سالانه حدود 80 هزار میلیارد تومان پولشویی مواد مخدر در ایران رخ می دهد که عدد بسیار بالایی است و شاید به اندازه بودجه چند وزارتخانه باشد.

وی افزود: اقتصاد مواد مخدر باعث پولشویی شده است و یکی از بحث های کلان پولشویی در دنیا مربوط به قاچاق مواد مخدر، کلاهبرداری و قاچاق کالا است. بر اساس گزارش های مختلف، مواد مخدر در دنیا بیش از 1500 میلیارد دلار، گردش مالی دارد و این عدد بسیار بزرگی است.

صفاتیان با اعلام این مطلب که طبق جدیدترین آمار ارائه شده توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر، مواد مخدر سالانه نزدیک به 200 هزار میلیارد تومان، به اقتصاد کشور ضرر می زند، اظهار کرد: البته این هزینه تحمیلی در سال 1381 و 1382 حدود 10 هزار میلیارد تومان در سال بود. از میزان 200 هزار میلیارد تومان هزینه تحمیلی مواد مخدر در سال به اقتصاد کشور، حدود 40 درصد، معادل 80 هزار میلیارد تومان توسط افراد مصرف کننده مواد، به قاچاقچیان پرداخت می شود که این رقم نیز بسیار بزرگ است.

رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: قاچاقچیان عمده مواد مخدر در رأس هرم قرار دارند. این تعداد محدود، در اصل، واردکننده مواد به کشور هستند بنابراین کار اصلی قاچاق و پولشویی مواد مخدر را این افراد انجام می دهند.

مدیرعامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا خاطرنشان کرد: قاچاقچیان خرده پا که روزانه 30 تا 50 گرم مواد مخدر می فروشند، اگر چه پول حاصل از این فعالیت، پول کثیف محسوب می شود اما به راحتی و با مراجعه به فروشگاه نزدیک محل زندگی و تامین مایحتاج خود می توانند پولشویی کنند و پولشویی برای آنان راحت است. با این وصف، پولشویی در مورد قاچاقچیان خرده پا معنای چندانی ندارد اما اصل پولشویی در مورد قاچاقچیان کلان و تولیدکنندگان عمده و رده بالا وجود دارد. وی درباره چرخه تبدیل پولشویی قاچاقچیان عمده گفت: راحت ترین کار این است که آنها پول های خود را به نام اشخاص مختلف در بانک قرار می دهند یا به صورت نقدی و چمدانی در مبادلات به کار می گیرند همچنین این افراد در حجم بالا وسایل می خرند یا به ملک تبدیل می کنند. صفاتیان اضافه کرد: این افراد می توانند در بازار ارز، سکه و سرمایه گذاری ورود پیدا کنند. حتی حاضرند در جایی اجناس را گران تر بخرند و ارزان تر بفروشند تا به پول برسند. وی درباره راه های مقابله با پولشویی تصریح کرد: برای کنترل پولشویی در وهله نخست نیازمند قانونمندسازی و مدیریت مصرف مواد مخدر هستیم. یکی از راه ها این است که قیمت و هزینه قاچاق مواد مخدر بالا برود اما سود آن برای قاچاقچیان پایین بیاید زیرا هرچه میزان سود حاصل از فروش مواد مخدر برای قاچاقچیان بیشتر باشد، میزان پولشویی نیز افزایش می یابد.

صفاتیان به موضوع قانونمندسازی مصرف مواد مخدر در کشور اشاره کرد و افزود: برخی کشورها از جمله کانادا، آمریکا، اسپانیا و هلند موضوع قانونمندسازی مواد مخدر را مطرح کرده اند. علت این است که بر اساس بررسی ها و تحقیقات تعدادی از افراد جامعه با وجود اقدامات پیشگیرانه سراغ مصرف مواد مخدر می روند.

وی اضافه کرد: دولت ها به این نتیجه رسیده اند که افراد متقاضی مصرف مواد مخدر به جای اینکه نیاز خود را از طریق قاچاقچیان تامین کنند و این پول ها موجب گسترش پولشویی شود، این هزینه را به دولت پرداخت کنند تا دولت بتواند عواید آن را برای جامعه در حوزه های مختلف از جمله پیشگیری هزینه کند.

رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام به موضوع مدیریت مصرف اشاره و اظهار کرد: مدیریت مصرف در برنامه پنج ساله ششم توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد تاکید قرار گرفته است.
صفاتیان ادامه داد: بر اساس بند 57 سیاست های مبارزه با مواد مخدر برای کاهش 25 درصدی اعتیاد در کشور به مسأله مدیریت مصرف اشاره شده است.

مدیرعامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا تاکید کرد: قانونمندسازی و مدیریت مصرف مواد مخدر، برنامه های مقابله ای و پیشگیرانه را نفی نمی کند اما به هر روی باید پذیرفت که در هر جامعه ای عده ای به مصرف مواد تمایل دارند.
وی یادآور شد: بر اساس ماده یک و 15 قانون مبارزه با مواد مخدر، مصرف مواد در ایران جرم تلقی می شود اما در ماده 41 این قانون آمده است که مصرف، تولید و صدور مواد مخدر جرم است اما در شرایط پزشکی، تحقیقاتی و درمانی با مجوز وزارت بهداشت از مقوله جرم خارج می شود.

صفاتیان افزود: آزادسازی مصرف مواد مخدر با قانونمندسازی تفاوت دارد؛ منظور از قانونمندسازی این نیست که به افراد اجازه استعمال مواد مخدر در خیابان داده شود بلکه بدین معنا است که قانونگذار بر اساس شرایط و ضوابط مشخص به افراد اجازه مصرف می دهد.

مدیرعامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا تصریح کرد: تا زمانی که دیدگاه ما به مصرف مواد مخدر مجرمانه باشد، پولشویی مواد مخدر وجود دارد اما در صورتی که به سمت قانونمندسازی و مدیریت مصرف برویم این موضوع قابل کنترل می شود.

گفتنی است بر اساس آخرین مطالعات انجام گرفته در ایران، دو میلیون و 808 هزار نفر معتاد به مواد مخدر وجود دارد. اصلی ترین مواد مخدر مصرفی تریاک و مشتقات آن، هروئین، کراک و شیره است. به تازگی نیز موادی با عنوان گل ، حشیش و کراک هروئین نیز به مواد مصرفی معتادان افزوده شده است. مصرف شیشه نیز در بین معتادان در رتبه چهارم قرار گرفته و این در حالی است که پیشتر مصرف شیشه در رتبه دوم قرار داشت. هم اکنون بر اساس مطالعات انجام گرفته مواد مخدر گل به عنوان دومین مواد مخدر مصرفی بعد از تریاک در بین معتادان ایرانی مصرف می شود.