خانه / اخبار مهم روز / آغاز رسیدگی به شکایت آمریکایی‌ها از جمهوری اسلامی برای دریافت غرامت؛ روایت روز اول دادگاه

آغاز رسیدگی به شکایت آمریکایی‌ها از جمهوری اسلامی برای دریافت غرامت؛ روایت روز اول دادگاه

روز دوشنبه اولین جلسه دادگاه شکایت بیش از یکصد آمریکایی از جمهوری اسلامی ایران برای دریافت خسارت در پایتخت آمریکا برگزار شد.

دادگاه فدرال شهر واشنگتن پایتخت آمریکا به شکایت خانواده‌های ۱۵۰ تن از سربازان کشته و زخمی شده در جنگ عراق رسیدگی می‌کند. این خانواده‌ها در ادعانامه خود جمهوری اسلامی ایران را به دست داشتن در هدف قرار گرفتن عزیزانشان در عراق متهم کرده اند و تقاضای خسارت دارند.

به گزارش فرهاد پولادی خبرنگار صدای آمریکا که روز دوشنبه در جلسات صبح و عصر دادگاه حضور داشت، ابتدا وکلای مدافع این آمریکایی ها در دادگاه درباره شکایت شان سخن گفتتد.

وکلای قربانیان می گویند جمهوری اسلامی ایران از طریق سپاه پاسداران و سپاه قدس و توسط گروه های نیابتی مثل حزب الله لبنان علیه سربازان آمریکایی عملیات داشته اند.

وکلای شاکیان می گویند ایران توسط جیش المهدی و سپاه بدر سربازان آمریکایی را در عراق هدف حملات قرار دادند.

وکلای شاکیان در جلسه دادگاه یک دستگاه خودروی نظامی «هاموی» هم به نمایش در آوردند تا نشان دهند چطور نیروهای نزدیک به جمهوری اسلامی ایران با مین های کنار جاده‌ای سربازان آمریکایی را هدف می گرفتند.

وکلای شاکیان گفتند که جمهوری اسلامی از طریق سپاه قدس و سپاه به گروه های نزدیک به خود آموزش می دادند.

این وکلا در نهایت خواستار محکومیت جمهوری اسلامی و پرداخت غرامت به قربانیان شدند.

در بخشی از جلسه دادگاه، متیو لویت، کارشناس مبارزه با تروریسم از مؤسسه «انستیتو واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» در سخنانی به بیان جزئیاتی از همکاری جمهوری اسلامی ایران با گروه های شورشیان در عراق پرداخت و گفت ایران مسئول تامین مالی و آموزش گروه های ویژه مثل جیش المهدی، سپاه بدر و عصائب اهل‌ حق است که ماموریت کشتن سربازان آمریکایی را در سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱ داشتند.

به گفته این کارشناس، در این مدت ۲۰۰ سرباز آمریکایی توسط این گروه ها کشته شدند و هزار نفر مجروح شدند.
گزارش فرهاد پولادی از بیرون دادگاه

شاکیان این پرونده خانواده‌های سربازان و کارمندان آمریکایی کشته شده در عراق در فاصلۀ سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱ هستند.

در این دادخواست آمده است نیروی قدس سپاه پاسدران انقلاب اسلامی با آموزش شبه نظامیان عراق که شامل «کتائب حزب الله»، «عصائب اهل الحق»، و «تیپ روز موعود» می شود، اقدام به کشتن سربازان و غیرنظامیان آمریکایی در عراق در آن فاصلۀ زمانی کرده است.

در این دادخواست آمده است که مقامات تهران علاوه بر آموزش این گروه‌ها، با پولشویی از مسیر برخی از بانک‌های اروپایی اقدام به تأمین مالی آن‌ها کردند تا با آن پول به خرید مواد منفجره برای تولید بمب‌های کنار جاده‌ای اقدام کنند.

ادعای این خانواده‌ها بر پایۀ قانون مستثنی کردن اقدام‌های تروریستی کشورهای خارجی از مصونیت قضایی در آمریکا مطرح می‌شود.

به موجب این قانون، افرادی که خود مستقیماً شکنجه شده یا به گروگان گرفته شده‌اند و یا خانواده‌های افرادی که در حوادث تروریستی مانند انفجار هواپیما و دیگر اشکال آن کشته شده‌اند، می‌توانند شکایات خود را علیه کشور حامی این اقدام‌های تروریستی در دادگاه‌های آمریکا برای رسیدگی و دریافت غرامت ارائه دهند.

برپایه این قانون و با رای دادگاه، تاکنون به بازماندگان انفجار هواپیمای مسافربری آمریکا بر فراز اسکاتلند که توسط دولت وقت لیبی انجام شده بود، غرامت تعلق گرفت.

دولت آمریکا بیش از سه دهه پیش نام جمهوری اسلامی ایران را در فهرست کشورهای حامی تروریست قرار داد.

دولت ترامپ ایران را در رتبه نخست کشورهای حامی تروریسم قرار داده است و طی دو سال اخیر با اعمال تحریم بر شرکت‌های صوری و مؤسسه‌های مالی مرتبط به سپاه پاسداران و همه زیر مجموعه‌هایش در عراق، لبنان، و سوریه، تلاش همه جانبه‌ای را برای مقابله با اینگونه اقدام‌های جمهوری اسلامی به عمل آورده است.