وزیر خارجه ایران در سخنانی که در چهارمین کنگره حزب ندای ایران در تهران ایراد کرد، مخالفان «تعامل با غرب» را متهم کرد که غرب را مرکز جهان میپندارند. محمد جواد ظریف، هشدار داد که صرفنظر از اختلافات جناحی، امروز موجودیت ایران در خطر است. همزمان خطیبان جمعه تهران و مشهد از سیاستهای دولت انتقاد کردند. کاظم صدیقی گفت عدهای چنان «تحقیر وجودشان را پر کرده» که در انتظار باج دادن به غرباند. بحث همچنان بر سر مذاکره با آمریکاست.
جمعه ۲۳ آذر، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در چهارمین کنگره حزب «ندای ایران» در برج میلاد در تهران
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی که مرداد سال جاری در حسینیه خمینی ایراد کرد، با اشاره به توافق هستهای با صراحت اعلام کرد که برجام اشتباه بوده و او نیز در این اشتباه سهیم است اما مسئولان هم از خطوط قرمزی که او تعیین کرده بوده عبور کردهاند:
«برجام نمونه واضح مسئله [مذاکره با آمریکا] بود، تازه بنده خیلی سختگیری میکردم. البته خطوط قرمزی هم که مشخص کردیم رعایت نشد. امام مذاکره با آمریکا را ممنوع کرد و من هم ممنوع میکنم. هر وقت [جمهوری اسلامی] به آن اقتداری برسد که فشار و هوچیگری آمریکا رویش تأثیری نگذارد، میتواند با آمریکا مذاکره کند.»
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی اعلام کرده که آمریکا تاکنون دستکم ۱۱ بار درخواست مذاکره با ایران را با مسئولان جمهوری اسلامی مطرح کرده است. جمعه ۲۳ آذر چهارمین کنگره خود را برگزار کرد. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در سخنانی در کنگره حزب ندای ایرانیان دلواپسان و مخالفان مذاکره با غرب را متهم کرد که غرب را مرکز جهان میبینند:
«بزرگترین مخالفان تعامل با غرب، غرب را مرکز جهان میبینند و برای همین هم خودشان را با ذهنیت غرب تعیین میکنند اما تحول عمدهای در دنیا اتفاق افتاده است که ما باید این تحول را بشناسیم و آن تحول این است که دنیای امروز ما دنیای پساغربی است.»
حزب ندای ایرانیان از مرداد ۹۳ فعالیت خود را در حلقهای از اصلاحطلبان و دیپلماتهای نزدیک به محمد خاتمی آغاز کرده است.
ظریف در بخش دیگری از سخنانش در کنگره حزب ندای ایرانیان تلویحاً خامنهای و حلقه دلواپسان را متهم به همسویی با آمریکا کرد:
«آمریکا نمیتواند خواستههای خود را اجرا کند به شرطی که ما همه چیز را در آمریکا نبینیم و همه نگاهمان را در آمریکا متمرکز نکنیم و خیال نکنیم هر چیز در این کشور اتفاق میافتد، یک سر آن در آمریکا است.»
وزیر خارجه ایران در انتقاد از رسانههای ولیفقیه با اشاره به سخنان وزیر خارجه آمریکا در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره برنامه موشکی ایران گفت:
«چرا وقتی آقای پمپئو در شورای امنیت میگوید ما در قطعنامه ۱۹۲۹ چه چیز را از دست دادهایم، آن را تیتر نمیکنید و چرا نمیگویید این مردم این امکان را از آمریکا گرفتند؟ به خاطر اینکه در جاهایی که هنوز ذهنیت ضدیت با آمریکا دارد و ضدیت با آمریکا بلندترین صدا را دارد، باورشان نشده است که آمریکا را میتوان شکست داد.»
ظریف رسانههای ولیفقیه و دلواپسان را متهم کرد که حرفهای رئیس جمهوری آمریکا را در داخل تکرار میکنند:
«ما باید خودمان این مردم را باور کنیم و مردم هم اجازه ندادند که امیدشان به آینده و اطمینانشان از شرایط بهتر را چه ترامپ و چه کسانی که بر اساس اشتباه محاسبه در داخل حرف ترامپ را تکرار میکنند، غرور مردم ما را بشکنند.»
ظریف هشدار داد که موجودیت ایران در خطر است:
«بپذیریم منافع ملی جناحی نیست و همه ما در یک کشتی نشستهایم. آنهایی که با ما بد هستند، اصلا توجهی به این ندارند که چه کسی رئیس جمهوری است و چه کسی وزیر و چه کسی نماینده است. امروز موجودیتی به نام ایران و کشوری با عرض و طول توانمندی منابع و موقعیت جغرافیایی و توان انسانی ایران هدف است.»
همزمان با این سخنان احمد علم الهدی، نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی و امام جمعه مشهد و کاظم صدیقی، امام جمعه تهران و همینطور حسن رحیمپور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از تریبون نماز جمعه از سیاستهای رسانهای دولت روحانی، حجاب و لوایح مبارزه با پولشویی انتقاد کردند. صدیقی، خطیب نماز جمعه تهران گفت:
«گروهی چشمشان به بیرون است و تحقیر چنان وجودشان را پر کرده که همچنان در انتظار باج دادن و عقبنشینی کردن هستند.»