آژانس امنیت شبکه و اطلاعات اتحادیه اروپا پیشبینی میکند که ایران بر فعالیتهای جاسوسی سایبری خود بیفزاید. دلیل این روند بدتر شدن روابط ایران با غرب و خواست این کشور برای تقویت پایههای قدرتش در خاورمیانه عنوان شده است.
آژانس امنیت دیجیتالی اتحادیه اروپا دوشنبه، هشتم بهمن (۲۸ ژانویه) اعلام کرد که ایران احتمالا با بدتر شدن روابطش با قدرتهای غربی درصدد گسترش فعالیتهای جاسوسی سایبریاش است.
گزارش ویژهای که خبرگزاری رویترز در ماه نوامبر ۲۰۱۸ منتشر کرد نشان میداد در سالهای اخیر که ایران میکوشد تا پایههای قدرتش را در خاورمیانه و ورای آن مستحکمتر کند، هکرهای ایرانی عامل چند حمله سایبری و کمپین آنلاینی برای انتشار اطلاعات نادرست بودهاند.
اتحادیه اروپا در ماه جاری در واکنش به آزمایشهای موشکی ایران و سوء قصدهایی که علیه اپوزیسیون این کشور در خاک اروپا صورت گرفته، نخستین تحریمهایش را علیه ایران از زمان توافق اتمی سال ۲۰۱۵ مقرر کرد.
آژانس امنیت شبکه و اطلاعات اتحادیه اروپا در گزارشی اعلام کرده است: «تحریمهای تازه مقرر شده علیه ایران احتمالا این کشور را وادار خواهد کرد فعالیتهای تهدیدآمیز سایبری زیر حمایت دولت را شدت ببخشد تا مقاصد استراتژیک و ژئوپولیتیک خود را در سطح منطقهای دنبال کند.»
ایران گزارش مزبور را تکذیب کرده و آن را بخشی از جنگ روانی آمریکا و متحدانش علیه ایران نامیده است.
آژانس امنیت شبکه و اطلاعات اتحادیه اروپا فهرستی در مورد هکرهای مورد حمایت دولتها تهیه کرده است.
در این گزارش گفته شده که چین، روسیه و ایران “تواناترین و فعالترین فعالان سایبری مرتبط با جاسوسی اقتصادی” هستند.
دولتهای ایران، روسیه و چین بارها اتهامات آمریکا را مبنی بر اینکه حملات سایبری را هدایت میکنند رد کردهاند.
به نوشته رویترز گمان میرود یک ویروس یا کرم رایانهای به نام “استاکسنت” که یک دهه پیش برای حمله به تاسیسات غنیسازی اورانیوم در سایت نطنز استفاده شده بود، ساخت آمریکا و اسرائیل بوده است.
زمانی که آمریکا در ماه مارس ۲۰۱۸ تحریمهایی را علیه چند ایرانی به اتهام هک کردن از طرف دولت ایران مقرر کرد، وزارت امور خارجه ایران این اقدام را “تحریکآمیز، غیر قانونی و بدون دلیل توجیهپذیر” خواند.
در ماه نوامبر ۲۰۱۸ وزارت خزانهداری آمریکا نام دو شهروند ایرانی را که در زمینه “تجارت دیجیتالی برای جمهوری اسلامی” دست داشتهاند به فهرست اسامی تحریمشدگان ایرانی افزود. این دو شهروند ایرانی “در حملات سایبری به بیمارستانها و کلینیکهای آمریکایی و کانادایی شرکت داشتند و با استفاده از پول دیجیتال (بیتکوین) از این موسسات اخاذی میکردند”.
در گزارش وزارت خزانهداری آمریکا آمده بود که در تجارت دیجیتالی این دو ایرانی از طریق برنامه “باجافزار سامسام” (SamSam) از بیش از ۲۰۰ قربانی اخاذی شده و این پول پس از آن به واحد پول ایران تبدیل شده است. آمریکا دو نفر دیگر را هم در همین رابطه به دلیل کمک به تبدیل باجهای پرداختی از پول دیجیتالی بیتکوین به ریال تحریم کرد.
به گفته آژانس امنیت شبکه و اطلاعات اتحادیه اروپا پیشبینی میشود که ایران، بخصوص اگر نتواند اتحادیه اروپا را به توافق اتمی متعهد نگه دارد، فعالیتهای سایبریاش را در ماههای آتی افزایش میدهد.