بعد از ظهر پنجشنبه ۱۶ مه/ ۲۶ اردیبهشت هشت تن از نمایندگان ارشد کنگره از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه (گروه هشت) در یک جلسه توجیهی با کاخ سفید از جزئیات گزارش نهادهای اطلاعاتی درباره «تهدید ایران» آگاه شدند. این جلسه پشت درهای بسته برگزار شد. از آنچه که گفته شده اطلاعی در دست نیست.
جلسه توجیهی کاخ سفید با «هشت تن» پشت درهای بسته برگزار شد. (عکس: آرشیو)
دو منبع آگاه که نام آنها افشا نشده به خبرگزاری رویترز گفتهاند پنجشنبه هفته آینده (۲۳ مه) مایک پمپئو (وزیر خارجه)، ژنرال جوزف دانفورد (رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا) و پاتریک شاناهان (وزیر دفاع موقت آمریکا) در جلسهای با حضور تمامی اعضای مجلس سنا حضور خواهند یافت. جمهوریخواهان، همحزبیهای رئیس جمهوری آمریکا کنترل اکثریت کرسیهای مجلس سنا را در اختیار دارند. انتظار میرود که هفته آینده مایک پمپئو جلسهای هم با نمایندگان کنگره آمریکا برگزار کند. پرسش این است: تا چه حد میتوان به گزارش نهادهای اطلاعاتی درباره تهدید ایران اتکا کرد؟ آیا این گزارشها لشکرکشی به خلیج فارس با ناو هواپیمابر آبراهاملینکلن و استقرار بمبافکنهای راهبردی در قطر و خروج کارکنان غیر ضروری ساختمانهای دیپلماتیک آمریکا در عراق را توجیه میکند؟
نانسی پلوسی پیش از برگزاری جلسه توجیهی کاخ سفید با گروه هشت در جمع خبرنگاران از دولت ترامپ خواست که اطلاعات طبقهبندی شده درباره ایران را در اختیار قانونگذاران قرار دهد. رئیس مجلس نمایندگان آمریکا یادآوری کرد که کنگره میبایست مجوز آغاز جنگ را صادر کند.
چاک شومر (رئیس کمیته خط مشی دموکرات سنای آمریکا) قبل از برگزاری جلسه «هشت تن» با کاخ سفید نگرانیهای قانونگذاران آمریکایی را به این شکل بیان کرد:
«ما در جنگ عراق شاهد بودیم که وقتی مسائل پشت درهای بسته حل و فصل میشوند و مردم آمریکا به اندازه کافی در جریان وقایع قرار نمیگیرند، سبب اشتباهاتی در سیاست خارجی میشود.»
سناتورهای جمهوریخواه مارکو روبیو و جیم ریسچ (رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا) اما بعد از برگزاری جلسه «گروه هشت» از اقدامات دولت ترامپ دفاع کردند. سناتور جیم ریسچ گفت:
«برای نمونه در رسانههای عمومی اخیرا گزارشهایی انتقال موشکها به قایق منتشر شد.»
روز گذشته نیویورک تایمز خبر داده بود که نهادهای اطلاعاتی تصاویری از بارگیری قطعات موشک با قایق را در اختیار دارند. این تصاویر منتشر نشده و معلوم نیست تا چه حد کیفیت «تهدید ایران» را مشخص میکند.
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا که تا پیش از این از وقوع یک درگیری نظامی تصادفی بین ایران و آمریکا اظهار نگرانی میکرد، روز گذشته اعلام کرد که بریتانیا «درباره تهدید افزایشیافته از سوی ایران با ایالات متحده ارزیابی مشترکی» دارد. ژنرال بریتانیایی کریس گیکا، معاون فرمانده ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا اما اعلام کرده «تهدید» نیروهای همپیمان ایران در عراق و سوریه افزایش نیافته است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا پنجشنبه ۱۶ مه/ ۲۶ اردیبهشت از اولی ماور، رئیس جمهوری سوئیس در کاخ سفید استقبال کرد. یک منبع آگاه که نام او افشا نشده به «سی ان ان» گفت هدف از این دیدار ایجاد کانالی برای گفتوگو با ایران بود.
خبرنگاری هنگام استقبال دونالد ترامپ از اولی ماور، از رئیس جمهوری آمریکا پرسید: «آقای رئیسجمهور، داریم به جنگ ایران میرویم؟»
ترامپ در پاسخ گفت: «امیدوارم اینطور نباشد.»