بهرغم تلاش سعد حریری و اعلام کنارهگیری شماری از وزیران دولت لبنان، اعتراضات در بیروت و همچنین در جنوب کشور ادامه دارد. معترضان خواستار برکناری دولت و تجدید انتخابات هستند. لبنان با بحران اقتصادی شدیدی روبهرو است.
بهرغم تلاش سعد حریری و اعلام کنارهگیری شماری از وزیران دولت لبنان، اعتراضات در بیروت و همچنین در جنوب کشور ادامه دارد. معترضان خواستار برکناری دولت و تجدید انتخابات هستند. لبنان با بحران اقتصادی شدیدی روبهرو شده است.
بیروت و برخی دیگر از نقاط لبنان روز شنبه ۲۷ مهر (۱۹ اکتبر) نیز شاهد اعتراضات هزاران نفر از مردم این کشور بود. گفته میشود که تظاهرات روزهای یکشنبه و دوشنبه، ۲۰ و ۲۱ اکتبر نیز ادامه خواهند یافت. شرکتکنندگان در تظاهرات از جمله خواستار تجدید انتخابات و استعفای دولت سعد حریری شدهاند.
در پی تظاهرات خشونتآمیز روز جمعه که منجر به مسدود شدن شماری از خیابانهای بیروت شده بود، این کشور روز شنبه ۹ اکتبر نیز شاهد ادامه ناآرامیها بود. اعتراضات مردم لبنان روز پنجشنبه ۱۷ اکتبر آغاز شد.
خبرگزاری آلمان در گزارشی که از بیروت منتشر کرده، خبر از اعتراض هزاران نفر از مردم این شهر داده است. شرکتکنندگان در این اعتراضات شعار “انقلاب، انقلاب” سر داده بودند.
خبرگزاری آلمان به نقل از شرکتکنندگان در این اعتراضات نوشته است که مردم به این باور رسیدهاند که تنها از طریق آمدن به خیابانها و تظاهرات میتوانند صدای خود را به مسئولان حکومتی برسانند.
روز شنبه ۱۹ اکتبر پلیس برای مانع شدن از گسترش اعتراضات بر حضور خود در شهر افزوده بود و برخی از راههای منتهی به نقاط مرکزی شهر را مسدود کرده بود. پلیس همچنین برای متفرق کردن معترضان از پرتاب گاز اشکآور نیز بهره گرفته بود.
سازمان عفو بینالملل با انتشار گزارشی از تقابل خشن پلیس لبنان با معترضان انتقاد کرده است. این در حالی است که معترضان اعلام کردهاند به اعتراضات خود ادامه خواهند داد.
سمیر جعجع، رهبر “حزب نیروهای لبنانی” (القواتاللبنانیه) خبر از کنارهگیری هر چهار وزیر خود از ترکیب کابینه سعد حریری داده است.
علت بروز ناآرامیها
افزایش مالیاتها و بهویژه وضع عوارض برای استفاده از اپلیکیشن واتساپ برای تماسهای تلفنی، به موج جدید اعتراضات در لبنان دامن زده بود.
معترضان نه تنها خواستار لغو این مالیاتها هستند، بلکه نسبت به فساد مالی و به هدر دادن اموال عمومی اعتراض دارند. حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان نیز تاکید کرده بود که با وضع مالیاتهای جدید در لبنان مخالف است.
لبنان با بحران مالی و اقتصادی شدیدی روبهرو است. میزان بدهیهای مالی دولت این کشور را حدود ۸۶ میلیارد دلار تخمین میزنند. به این ترتیب میزان بدهیهای دولتی این کشور ۱۵۰ درصد تولید ناخالص ملی این کشور است و از این منظر، دولت لبنان در شمار مقروضترین کشورهای جهان به حساب میآید.
سعد حریری، نخستوزیر لبنان اعلام کرده بود با در پیش گرفتن سیاستهای ریاضتی و اصلاحات گسترده، در راستای کاهش میزان بدهیهای دولتی این کشور تلاش خواهد کرد. پیشبینی مالیاتهای جدید در همین رابطه صورت گفته بود. این در حالی است که به باور معترضان بار اصلی این مالیاتها بر دوش اقشار کمدرآمد لبنان سنگینی میکند.
پیش از این حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان اعلام کرده بود که کنارهگیری سعد حریری و انحلال دولت و همچنین تجدید انتخابات پارلمانی در این کشور را راهحل مناسبی نمیداند.