سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد هدف حمله معترضان به حمله آمریکا به مراکز یک گروه شبه نظامی وابسته به ایران قرار گرفت
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا گفته است که نباید حمله به سفارت آن کشور در بغداد با تظاهرات ادامه دار در عراق اشتباه گرفته شود. ایران ارتباط با حمله به سفارت آمریکا را تکذیب کرده و یکی از نزدیکان مقتدی صدر هدف از اعتراضات در مقابل سفارت آمریکا را پایان دادن به “تظاهرات اصلاحطلبانه مردمی” دانسته است
در واکنش به حمله روز گذشته به سفارت آمریکا در بغداد، وزیر خارجه آمریکا در توییتر خود نوشته است: “حمله امروز به سفارت ایالات متحده نباید با تلاش های مشروع معترضان عراقی اشتباه گرفته شود که از ماه اکتبر تا کنون در خیابان ها بوده و به نفع مردم عراق فعالیت می کنند تا به فساد صادراتی از سوی رژیم ایران پایان دهند.”
اشاره آقای پومپئو به تظاهرات اعتراضی در بسیاری از نقاط عراق است که چندین هفته است که ادامه داشته و چند صد کشته و چند هزار زخمی برجای گذاشته است. معترضان از جمله نسبت به ارتباط حکومت ایران با سیاستمداران عراقی و آنچه که دخالت ایران در امور داخلی کشورشان می دانند ناخرسند هستند.
وزیر خارجه آمریکا پیشتر حکومت ایران را مسئول حمله به سفارت کشورش در بغداد دانسته و گفته بود: “این حمله توسط تروریست ها یعنی ابومهدی المهندس و قیس الخزعلی هماهنگ شده و با حمایت دست نشاندگان ایران یعنی هادی العامری و فالح الفیاض به اجرا گذاشته شد.” وی افزوده است که “از همه آنها در خارج از سفارتمان عکس گرفته شده است.”
پومپئو گفته است که افراد وابسته به ایران حمله به سفارت را سازمان دادند و از آنان در بیرون سفارت عکس گرفته شده است
حمله روز گذشته به سفارت آمریکا در واکنش به حمله ایالات متحده به مراکز یک گروه شبه نظامی به نام کتائب حزب الله عراق صورت گرفت که گفته می شود با حکومت ایران ارتباط نزدیک دارد. در جریان این حمله دست کم بیست و پنج تن از افراد مستقر در این مرکز کشته و شماری زخمی شدند. ایالات متحده این گروه را مسئول موشک پرانی به یک پایگاه نظامی مشترک با ارتش عراق دانسته بود که در جریان آن، یک مقاطعه کار آمریکایی کشته شد.
مقامات ارشد آمریکایی نیروهای وابسته به حکومت ایران را مسئول حمله به سفارت خود در بغداد دانسته و در این مورد به حکومت ایران هشدار داده بودند.
در واکنش به این اتهامات، مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل گفته است که: “اتهامات آمریکا علیه کشورمان برای منحرف کردن توجهات از عصبانیت مردم عراق علیه کشتار وحشیانه اخیر عراقی ها توسط واشنگتن و فراتر از آن، برای انحراف توجه از اشغال عراق است که از ۱۷ سال پیش تا کنون انجام شده است و نتیجه آن کشتن بیش از ۳۰۰ هزار عراقی بی گناه است.”
اشاره آقای تخت روانچی به حمله نظامی ائتلاف به رهبری آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ و سرنگونی حکومت صدام حسین، رئیس جمهوری سابق آن کشور است.
وی افزوده است: “الحشد الشعبی و شاخههای آن یک گروه صرفا عراقی است که تحت نظارت دولت عراقی حاکم، مشروع و دموکراتیک و تحت قوانین آن فعالیت می کند.”
همزمان، شبکه عراقی سومریه نیوز بیانیه صالح محمد العراقی، از افراد نزدیک به مقتدی صدر، رهبر جریان صدر در عراق را منتشر کرده که با توجه به حمله به سفارت آمریکا، خواستار ادامه اعتراضات مردم علیه تشکیلات حکومتی آن کشور شده است.
آقای العراقی در بیانیه ای در صفحه خود در فیسبوک گفته است که مقتدی صدر از آغاز حمله آمریکا به عراق با آن مخالف بود و با متهم کردن سایر سیاستمداران عراقی به داشتن ارتباط با آمریکا، گفته است که هدف از تجمع در برابر سفارت آمریکا در بغداد جلوگیری از ادامه تظاهرات مردم این کشور علیه تشکیلات دولتی بوده است.
وی با اشاره به حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ به نمایندگی از سوی طرفداران مقتدی صدر گفته است که “از همان ابتدا علیه اشغالگران تظاهرات کردیم و هر ساله علیه آن تظاهرات کرده و خواستار عدم امضای توافقنامه با آنها شدهایم، خواستیم سفارتخانه شیطان بزرگ بسته شود.” وی در مورد سایر سیاستمداران عراقی گفته است: “در ملأ عام آنها را به باد استهزا می گیرند و در باطن برای آنها میانجیگری می کنند.”
در این بیانیه آمده است که “امروز عراق صحنه تظاهرات و صحنه به آتش کشیدن سفارتخانهها و نهادهای دیپلماتیک شده است، گویی تنها این کشور است که سفارتخانهها و نهادها را در خود دارد. فراموش نکنید که همه سیاستمداران نه تنها مخفیانه بلکه در ملأ عام با همه وابستگان به اشغالگر نشست و برخاست داشتهاند … جز (رهبر ما صدر).”
وی افزوده است: “هدف از اعتراضات در مقابل سفارت آمریکا در بغداد پایان دادن به تظاهرات اصلاحطلبانه مردمی است.”
سفارت ایالات متحده در منطقه سبز بغداد قرار دارد که بسیاری از سفارتخانه ها و ادارات مهم دولتی عراق در آن واقع شده و از این منطقه به شدت محافظت می شود. در جریان تظاهرات ضد دولتی در عراق، معترضان بارها در صدد نزدیک شدن به این منطقه برآمدند که با شدت عمل نیروهای امنیتی از آن جلوگیری شد.
صالح العراقی گفته است: “از انقلابیها میخواهم به تظاهرات مسالمتآمیز خود ادامه و با آنها درگیر نشوند اگر منطقه سبز را به روی آنها (معترضان علیه سفارت آمریکا) باز و به روی خود بسته دیدید، ناراحت نشوند. شما امروز روی دیوارهای آن هستید و فردا مردم داخل آن خواهند بود.”
وی در توضیح این اظهار نظر خود گفته است: “منظور انتخابات زودهنگام است که خردمندان خواستار آن هستند و از طریق قانون منصفانه انتخابات که مقدمهای برای پایان دادن به فساد و حزبگرایی خواهد بود با اطمینان برای مبارزه با فساد از طریق انتخابات وارد شوید که فساد آخرین نفسهای خود را میکشد.”