خانه / اخبار مهم روز / عملیات «انتقام سخت» ایران «بشکلی انجام گرفت که کشته و زخمی نداشته باشد»

عملیات «انتقام سخت» ایران «بشکلی انجام گرفت که کشته و زخمی نداشته باشد»

منابع دولتی آمریکا و اروپا اعلام کردند پرتاب موشک‌ به پایگاه‌های محل استقرار سربازان آمریکائی در عراق از سوی ایران «عامدانه بشکلی انجام گرفته است که منجر به زخمی و یا کشته شدن آنان نگردد». دونالد ترامپ که سه شنبه شب همزمان با انجام این عملیات اطمینان داده بود «همه چیز خوب است»، روز گذشته تائید کرد که حملات موشکی ایران تلفات و خسارات جانی ببار نیاورده است. بگفتۀ منابع دیپلماتیک عراقی «عملیات ایران در هماهنگی با آمریکا» اجرا شده است.

منابع سرویس‌های اطلاعاتی اروپائی و آمریکائی، بگزارش خبرگزاری رویترز، فاش کرده‌اند که مقامات جمهوری اسلامی ایران با انجام عملیات پرتاب موشک بسوی پایگاه‌های عراقیِ محل استقرار سربازان آمریکا در بامداد چهارشنبه قصد زورآزمائی نظامی نداشته و با این اقدام تنها خواستار «به نمایش گذاشتن واکنشی» در این زمینه بوده‌اند.

سه منبع مختلف دولتی که برخی از آنها به اطلاعاتی از درون ایران دسترسی داشته‌اند، به این خبرگزاری اطمینان داده‌اند که «نیروهای ایرانی در پرتاب موشک‌ها، به منظور خودداری از ایجاد تلفات در میان نظامیان آمریکائی، نقاط دقیقی را هدف گرفته‌اند».

منابع دیپلماتیک عراقی نیز به رسانه‌ها اطمینان داده‌اند که این اقدام نیروهای ایرانی «در هماهنگی با آمریکا» صورت گرفته و یکی از کشورهای عربی حوزۀ خلیج فارس در این زمینه نقش میانجی را ایفا کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز گذشته تائید کرد که «هیچ شهروند آمریکائی در حملۀ [چهارشنبه صبح] رژیم ایران زخمی نشده و خسارات وارد شده به پایگاه‌ها نیز بسیار اندک» بوده است.

وی پیش از آن گفته بود که «هیچ فرد آمریکائی و عراقی به دلیل اقدامات احتیاطی انجام گرفته جان خود را از دست نداده است». مقامات پنتاگون گفته‌اند که بر اثر این حمله به چند چادر، یک آشیانه و یک بالگرد خساراتی وارد شده است. تصاویر ماهواره‌ای که توسط شرکت تجاری «پلانت» انتشار یافته یک انبار تخریب شده در پایگاه عین‌الأسد را نشان می‌دهد. در همین حال، تصاویر دو موشک «قیام» که در ٣٠ کیلومتری پایگاه مزبور به زمین بایری اصابت کرده نیز در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

تام کراکو، پژوهشگرارشد در«مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی» آمریکا در گفتگو با رادیو ملی این کشور پاسخ ایران را «ناچیز» توصیف کرد. او تاکید کرد که با توجه به «دقت موشک‌های پرتاب شده، تردیدی نیست که آنها مناطق خالی از نفرات پایگاه را هدف گرفته‌اند». در همین حال، بگفتۀ مقامات آمریکائی، سامانه هشدار دهندۀ پایگاه نیز بموقع نسبت به پرتاب موشک‌ها هشدارداده است.

این چنین بگفتۀ ناظران حیات سیاسی ایران، تهدید به «انتقام سخت» با «واکنش نرم و احتیاط» فراوان به اجرا گذاشته شد.

دونالد ترامپ پیش از این در بارۀ حملات صورت گرفته به پایگاه‌ها و بناهای دیپلماتیک و دیگر منافع آمریکا در عراق هشدار داده بود که خط قرمز واشینگتن «جان شهروندان آمریکائی» است. او گفته بود که اگر بر اثراین اقدامات کسی کشته شود، آمریکا واکنش شدید نشان خواهد داد.

اگر روز گذشته خبرگزاری‌های نزدیک به سپاه پاسداران به نقل از منابع ناشناخته به کشته شدن ٨٠ نظامی آمریکائی اشاره داشتند، سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرماندۀ نیروی هوافضای سپاه، امروز ظاهراً بی آنکه اطلاع دقیقی داشته باشد گفت «در این عملیات حتماً ده‌ها نفر کشته و زخمی شده‌اند و با هواپیمای سی-١٣٠ حمل شده‌اند». او با این حال گفت «ما در این عملیات دنبال کشتن کسی نبودیم». وی گفت «ما ١٣ فروند موشک به سمت پایگاه‌های آمریکا شلیک کردیم». سپاه پاسداران در اطلاعیۀ خود مدعی پرتاب «ده‌ها موشک» شده بود، اما پس از آن گفته شد که ١۵ موشک بسوی پایگاه‌های محل استقرار سربازان آمریکائی پرتاب شده است. مایک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، اعلام کرد که از پانزده موشک پرتاب شده، ده فروند در پایگاه «عین الأسد» فرود آمده، یک موشک به پایگاه واقع در نزدیکی کرکوک افتاده و ۴ موشک نیز «از رسیدن به هدف بازمانده است».

خودداری ایران از انجام عملیاتی «مهلک» و به تبع آن خودداری دونالد ترامپ از تهدیدات نظامی تازه علیۀ تهران با ابراز خرسندیِ جامعۀ جهانی و محافل اقتصادی روبرو شد. رئیس جمهوری آمریکا هر چند در سخنان چهارشنبه شب خود برقراری مجازات‌های تازه‌ای را علیۀ ایران اعلام داشت، اما درب گفتگو را نیز گشود و گفت «آمریکا آمادۀ صلح با همۀ کسانی است که خواستار آن هستند». وی از آن فراتر رفت و اعلام کرد که «ما باید با ایران به توافقی برسیم که به این کشور اجازه دهد با استفاده از امکاناتِ فراوانِ بهره برداری نشدۀ خود، به پیشرفت و رونق دست یابد».

سفیر ایالات متحد آمریکا در سازمان ملل متحد با ارسال نامه‌ای به شورای امنیت اعلام کرد که این کشور آماده است «بدون هیچ پیش شرطی، گفتگو با ایران را برای جلوگیری از تهدیدات تازه علیۀ صلح و امنیت بین المللی آغاز نماید».

بگفتۀ فیلیپ گُلوب، استاد روابط خارجی ایالات متحده، در دانشگاه آمریکائی پاریس، دونالد ترامپ خواستار براه انداختن یک جنگ تازه نیست، زیرا رای دهندگان او با جنگ مخالفند. بگفتۀ او «اظهارات دونالد ترامپ در این زمینه از ملاحظات وی در زمینۀ سیاست داخلی مایه می گیرد. رای دهندگان او خواستار یک جنگ تازه در خاورمیانه و منطقۀ خلیج فارس نیستند. بخش قابل توجهی از تحلیل گران بسیار محافظه کار نیز، به رغم برخی اختلاف نظرها، با هر گونه جنگ مخالفند».

فیلیپ گُلوب در گفتگو با رادیوی ما می‌گوید «دونالد ترامپ اینک به انتخاب مجدد خود می‌اندیشد و بنابراین ناگزیر شوق بکار گرفتن ماشین جنگی بسیار قوی ارتش آمریکا را که در اختیار اوست با ملاحظات سیاست داخلی تعدیل می‌کند».