عبدالوهاب وردک، فرمانده سابق نیروهای هوایی افغانستان به تازگی به شبکه «طلوع نیوز» گفت، دولت ایران به طالبان کمک نظامی میکند و جنگجویان این گروه را در مشهد آموزش نظامی میدهد.
وردک اضافه کرد، دولت ایران با طالبان روابط نزدیک دارد، جنگهای که در غرب افغانستان به خصوص در ولایت فراه است سلاحهای ایرانی دیده شده که به طالبان کمک کردند. و جنگجویان طالبان در مشهد ایران آموزش نظامی میگیرند.
در همین حال، مایک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا شامگاه سهشنبه 7 ژانویه 2020 در نشست خبری در شهر واشنگتن اعلام کرد، دولت ایران مخالف روند صلح در افغانستان است.
پمپئو تاکید کرد، دولت ایران با گروه طالبان به شمول شبکه حقانی و ملا دادالله رابطه دارد.
از سوی دیگر، برخی از مقامهای افغان نیز در گذشته دولت ایران را به همکاری و حمایت از گروه طالبان متهم کرده بودند. اما مقامهای ایرانی همواره چنین اتهامات را رد کردهاند.
همچنان وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) چندی قبل در گزارشی نوشت، دولت ایران طالبان را در افغانستان حمایت مالی، نظامی و آموزشی میکند.
پنتاگون در گزارش خود تایید کرد که دولت ایران پول، آموزش و اسلحه در دسترس طالبان قرار میدهد.
در ماه مه 2018 طالبان به ولایت فراه افغانستان به صورت گروهی حمله کرده و برای ساعتها با نیروهای امنیتی و دفاعی افغان جنگیدند، سربازان افغان حمله طالبان را به عقب زدند و دستکم 300 طالب کشته و دهها تن دیگر آنان دستگیر شدند، پس از آن، فرمانده پولیس فراه در یک نشست خبری اعلام کرد: «سلاحهای که از نزد جنگجویان طالبان بدست ما افتاده ساخت ایراناند».
فضل احمد شیرزاد فرمانده پولیس فراه در این نشست خبری گفت، ایران با تمویل و تجهیز کردن گروه طالبان تلاش دارد ناامنیها در این ولایت را بیشتر سازد.
او گفت: «ایران، با تمویل و تجهیز کردن گروه طالبان در فراه مستقم در ناامنیهای این ولایت دست دارد، زیرا ولایت فراه برای این کشور از اهمیت زیاد برخوردار است».
حدود هشت ماه قبل ملا شیرمحمد، یکی از سرگروهان سابق طالبان در ولایت فاریاب در شمال افغانستان هنگامی که به روند صلح پیوست اعتراف کرد: «طالبان مستقل نیستند و از سوی ایرانیها، پاکستانیها و چیچینیها فرماندهی میشوند».
همچنان، ملا عبدالغفار طوفان یکی از فرماندهان ارشد طالبان در ولایت بادغیس در غرب افغانستان که در ماه اوت 2018 به دولت پیوست گفت، کشورهای ایران، روسیه و چین افرادش را حمایت مالی و نظامی میکردند. ملا عبدالغفار طوفان با 50 تن از افرادش در ولایت بادغیس افغانستان به روند صلح پیوستند.
این فرمانده ارشد طالبان گفت: «ایران، روسیه و چین این سه کشور به ما کمک میفرستند و از داخل هر ولایت هم مثل این سه کشوری که نام گرفتم همین قسم فیودالهای است که برای طالبان مرمی، مهمات کمک میکنند و همین است که میگویند افغانستان جور نمیشود».
همچنان قبل از این برخی مقامهای حکومت افغانستان از دیدارها و گفتوگوهای برخی کشورها با اعضای طالبان انتقاد کرده و گفته بودند، این اقدام باعث مشروعیت بخشیدن به این گروه میشود.
چندی قبل، همزمان با سفر یک هیات گروه طالبان به ایران، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، میزبانی کشورها از طالبان را «خلاف اصول و قوانین جهانی» خواند.
صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در صفحه فیسبوک نوشته بود: «اصول و حقوق همسایگی میطلبد تا کشورهای همسایه تنها از تلاشهای دولت مشروع افغانستان پشتیبانی کنند».
سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در ادامه نوشته بود: «انتظار ما از کشورهای همسایه این نیست که از یک گروه هراسافگن که هنوز هم دستهایشان به خون افغانهای بیگناه سرخ است و به ویرانی افغانستان میاندیشند، میزبانی کنند».
صدیقی افزود: «به باور ما، میزبانی از چنین گروهی خلاف تمام اصول و روابط میان کشورهاست، به ویژه برای حکومت افغانستان که همیشه خواهان روابط حسنه و نیک با همسایههای خود میباشد».