با وجود گزارشها درباره شیوع گسترده کرونا میان دهها نفر از زندانیان تعدادی از زندانهای ایران، مقامهای قضایی با درخواست بازدید ماموران سازمان جهانی بهداشت از زندان اوین مخالفت کردهاند.
درخواست مرخصی زندانیان سیاسی نیز همچنان بدون نتیجه مانده است.
بر اساس گزارشهای رسیده به ایران اینترنشنال در روز دوشنبه ۲۶ اسفندماه، مقامهای جمهوری اسلامی طی روزهای گذشته با درخواست ماموران سازمان جهانی بهداشت برای بازدید از اندرزگاه شماره چهار زندان اوین در پی گزارشهایی درباره شیوع کرونا در آن، مخالفت کردهاند.
این درخواست همزمان با حضور آنها در ایران برای تحویل محمولههای تجهیزات و امکانات بهداشتی و کمک به مقابله با همهگیری کرونا مطرح شد.
خانواده برخی زندانیان نیز ضمن اشاره به کمبود امکانات بهداشتی و پزشکی اظهار کردهاند که بیماران پس از مراجعه به درمانگاه زندان تنها با تجویز قرص استامینوفن به بند خود بازگردانده میشوند.
بستگان یکی از زندانیان اوین به ایران اینترنشنال گفته است: «ضدعفونی زندان با محلولهایی که مشخص نیست چیست انجام میشود و در مواردی باعث تنگی نفس و مشکلات تنفسی برای زندانیان شده است.»
روز پنجشنبه یک زندانی فشافویه به ایران اینترنشنال گفته بود که بسیاری از زندانیان این زندان به بیماری کرونا مبتلا شدهاند و به دلیل عدم رسیدگی و فقدان امکانات، کنترل بحران از دست مسئولان زندان خارج شده و روزانه گزارشهایی از فوت زندانیان منتشر میشود.
پیشتر گزارشهای مشابهی از وضعیت نامناسب بهداشتی در زندانهای قزلحصار، رجاییشهر، زنجان و ارومیه نیز منتشر شده بود.
ادامه مخالفت با مرخصی زندانیان سیاسی
با وجود تایید رسمی مرخصی بیش از ۷۰ هزار زندانی در پی شیوع کرونا، زندانیان سیاسی همچنان از حق استفاده از مرخصی محروماند.
در همین زمینه روز یکشنبه کتایون رجبی، خواهر سام رجبی از فعالان زندانی محیط زیست، در گفتوگویی با خبرگزاری ایرنا گفته بود: «تاکنون هیچ مقام قضایی به درخواستها برای اعطای مرخصی به هفت فعال محیط زیستی زندانی پاسخ روشنی نداده است.»
از میان هشت زندانی محیط زیستی تنها عبدالرضا کوهپایه به مرخصی فرستاده شده است. زندانیان دانشجویی، فعالان احزاب مخالف، روزنامهنگاران، فعالان مجازی و فعالان مدنی همچنان در زندان به سر میبرند.
مهدی محمودیان، زندانی سیاسی پیشین و عضو کمیته دفاع از حقوق زندانیان، روز پنجشنبه در گفتوگو با وبسایت انصافنیوز، تعداد زندانیان سیاسی را که از مرخصی استفاده کردهاند «انگشتشمار» عنوان کرد.
این فعال سیاسی افزود: «زندانیان دیگری که با دلایل مختلف سیاسی در زنداناند امکان استفاده از این مرخصی را نداشتند، بهویژه زندانیها در استانهایی مثل کردستان و آذربایجان تقریبا هیچکدام امکان استفاده از مرخصی را نداشتند.»
علاوه بر این، طی روزهای گذشته نیز مقامهای نیروی انتظامی اعلام کردند که دهها نفر از مدیران کانالهای تلگرامی و خبری به دلیل پوشش گزارشهایی مربوط به بحران کرونا بازداشت شدهاند.
پیشتر خانواده تعدادی از زندانیان سیاسی، یکصد نفر از زندانیان سیاسی پیش از انقلاب و تعدادی از نمایندگان مجلس در مورد وضعیت سلامتی زندانیان سیاسی ابراز نگرانی کرده و خواستار مرخصی آنها شده بودند.
پس از ۷۰ هزار مرخصی دادهشده در هفتههای اخیر، بنابر آمار رسمی سازمان زندانها، همچنان حدود ۱۶۰ هزار تن در زندانهای ایران نگهداری میشوند، عددی که نزدیک به دو برابر ظرفیت اعلامی زندانهاست.