آتشسوزی در مراتع و ارتفاعات دهرود دشتستان که از عصر جمعه دوم اردیبهشت ماه آغاز شده بود، سرانجام پس از پنج روز و به گفته غلامرضا منتظری، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر، درحالی مهار شد که ۵۴۰ هکتار از مراتع و پوشش درختی این منطقه در آتش سوخته است.
آتش سوزی در مراتع و جنگلهای منطقه دهرود شهرستان دشتستان از عصر جمعه دوم اردیبهشت ماه آغاز شده بود و با آنکه مقامهای رسمی شامگاه دوشنبه از خاموش کردن کامل آن خبر داده بودند، بار دیگر شعلهور شد.
جهانگیر دهقانی، مدیرکل بحران استانداری بوشهر، پیشتر وسعت عرصههای درگیر آتشسوزی در این منطقه را ۷۰۰ هکتار اعلام کرد و عدم اعزام بالگرد تا روز سهشنبه را دلیل ادامه این آتشسوزی عنوان کرد. او گفت که از روز اول پیگیر تهیه بالگرد آبپاش برای مهار آتش بودیم، اما هزینههای بالای اعزام بالگرد و کمبودها و مسائل دیگر این امر تا پیش از روز سهشنبه میسر نکرد.
غلامرضا منتظری، مدیرکل منابع طبیعی بوشهر اما گفت که در چهار روز گذشته آتشسوزی در مراتع و ارتفاعات دهرود به طور پیوسته استمرار نداشت و چند بار مهار و پس از ساعتهایی دوباره شعلهور میشد.
او گفت که با بررسی نقشههای ماهوارهای و پایش محیطی مشخص شد در آتشسوزی هفته جاری منطقه دهرود شهرستان دشتستان ۵۴۰ هکتار از مراتع کوهستانی سوخته است.
منتظری افزود که از ۵۴۰ هکتاری که در این آتشسوزی سوخت ۶۰ هکتار مشجر و دارای پوشش درختی بوده است به همین دلیل «عمده خسارت به گونههای مرتعی و بوتهای یک و چندساله مثل بهمن، گون و تنگرس وارد شده و درختان بنه، بادام، کلخنگ، انجیر کوهی و شیر بادام خسارت قابل توجهی ندیده است.»
مدیرکل منابع طبیعی بوشهر مهار این آتشسوزی نتیجه «اراده مردم و همت مسئولان» عنوان کرد و گفت که آتشسوزی مراتع دهرود بوشهر بعد از چهار شبانه روز در شامگاه سهشنبه ششم خرداد خاموش شد.
منتظری همچنین گفت که به محض اطلاع از شروع آتشسوزی نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی دشتستان و استان بوشهر به طور ضربتی فراخوان و سازماندهی شدند و جوامع محلی، مرتعداران، همیاران طبیعت، شوراهای شهر و روستا و دهیاریهای بخش ارم و بوشکان به یاری یگان حفاظت منابع طبیعی شتافتند.
او درباره دلیل عدم مهار آتشسوزی در چهار شبانهروز گذشته، گفت که همه تلاش و امکانات انسانی و فنی بهکار گرفته شد اما ویژگی توپوگرافی منطقه، عرصههای بسیار بلند با شیب تند و پرتگاهی، وزش باد شدید، هوای گرم و پوشش متراکم گیاهان در این فصل به دلیل بارندگیهای مناسب چند ماه گذشته شرایط را برای خاموش کردن آتش بسیار سخت و طاقت فرسا کرده بود.
این درحالی است که منابع محلی از تاخیر چند روزه در اعزام بالگرد به منطقه به عنوان یکی از دلایل ناتوانی در مهار آتشسوزی عنوان میکنند. انتشار ویدیویی که نشان میدهد نیروهای محلی در حال انتقال کپسول آتشنشانی با الاغ به این منطقه بودهاند.
جهانگیر دهقانی مدیرکل بحران استانداری بوشهر با تایید به کارگیری الاغ در نبود بالگرد، روز سهشنبه در چهارمین روز این آتشسوزی گفت که چون بالگردی برای انتقال نیروها و وسایل مهار آتشسوزی به منطقه اعزام نشده بود ما به دلیل صعبالعبور بودن منطقه مجبور شدیم از الاغ و افراد برای حمل کپسولهای آتشنشانی و تجهیزات استفاده کنیم. او گفت که پس از اعزام یک بالگرد از سوی هلال احمر تا حدی این مشکل برطرف شد.
غلامرضا منتظری، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر، نیز این موضوع را تایید کرد و اما بدون اشاره به عدم اعزام بالگرد در سه روز نخست این آتشسوزی گفت به دلیل شرایط منطقه برای «نقل و انتقال تجهیزات و پشتیبانی در مواردی با چهارپایان صورت گرفت.»
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری بوشهر گفت که در عملیات خاموش کردن آتش مراتع دهرود بیش از ۲۰۰ نفر نیروی انسانی مشارکت کردند و یک فروند بالگرد هلال احمر نیز برای نقل و انتقال نیروهای مردمی و تجهیزات اطفای حریق از استان همجوار به منطقه اعزام شد.
او به دلیل وقوع این آتشسوزی اشاره نکرد و گفت که دلیل این آتشسوزی در دست بررسی است اما به احتمال بسیار زیاد عوامل انسانی در این حادثه دخیل بودهاست.