خانه / اخبار مهم روز / واکنش‌های بین‌المللی به ترور هشام الهاشمی در بغداد

واکنش‌های بین‌المللی به ترور هشام الهاشمی در بغداد

هشام الهاشمی، کارشناس مسائل امنیتی عراق

هشام الهاشمی، روزنامه‌نگار و کارشناس ارشد مسائل امنیتی عراق توسط افرادی مسلح در بغداد ترور شد. او پس از انتقال به بیمارستان جان باخت. الهاشمی گزارش‌های متعددی درباره گروه‌های تندرو و نقش ایران در عراق منتشر کرده بود.

ترور هشام الهاشمی، کارشناس مسائل امنیتی و استراتژیک عراق توسط افراد ناشناس بازتابی وسیع در رسانه‌های کشورهای منطقه و همچنین خبرگزاری‌های بین‌المللی داشته است. دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا و سفارت آمریکا در بغداد نیز نسبت به ترور این روزنامه نگار منتقد ابراز همدردی کرده و خواستار پیگیری سریع و محاکمه عاملان این ترور شده‌اند.

هشام الهاشمی درباره فعالیت گروهای تندرو در عراق تحقیق می‌کرد. او همچنین یکی از منتقدین نقش و دخالت‌های جمهوری اسلامی ایران در عراق بود.

غروب دوشنبه ششم ژوئیه (۱۶ تیر) هشام الهاشمی به هنگام خروج از خانه خود در منطقه “زیونه” ترور شد. گفته می‌شود که افراد وابسته به یک گروه مسلح سوار بر دو موتور به سوی او تیراندازی کرده‌اند. الهاشمی از ناحیه سر و شکم مجروح شده است.

او پس از انتقال به بیمارستان “ابن النفیس” در اثر جراحات وارده جان باخته است. در حالیکه خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران “ایرنا” به نقل از برخی از رسانه‌های عراق، مسئولیت ترور الهاشمی را برعهده داعش اعلام کرده است، منابع دیگر خبری از گروه‌های مسلح و ناشناس سخن گفته‌اند.

الهاشمی که بود؟

هشام الهاشمی در سال ۱۹۷۳ در بغداد به دنیا آمد. او پس از پایان تحصیلات خود در رشته مدیریت اقتصادی رو به تحقیق پیرامون تاریخ و سیاست پرداخت و در عرصه پژوهش بر روی گروه‌های شبه‌نظامی و تندرو در عراق و منطقه فعالیت کرد.

از هشام الهاشمی به عنوان کارشناس مسائل امنیتی و استراتژیک عراق یاد می‌شود. او گزارش‌های مستند بسیاری برای روزنامه‌ها و شبکه‌های بین‌المللی تهیه کرده است.

الهاشمی در دوران حکومت صدام حسین به زندان افتاد، اما در سال ۲۰۰۲ از زندان آزاد شد. او یکی از منتقدان چنددستگی در عراق بود و از این منظر بنا بر گزارش تلویزیون العربیه گزارش‌های پیرامون نقش و دخالت‌های ایران در عراق نوشته است.

العربیه در گزارش خود از جمله چنین نوشته است: «او [الهاشمی] بارها به انتقاد از حضور و دخالت ایران در عراق پرداخت و وابستگی برخی گروه‌های مسلح عمدتا شیعه عراقی به ایران را محکوم کرد.»

العربیه حتی مدعی شده است که در شبکه توییتر گروه‌های عراقی هوادار ایران، نسبت به خبر ترور الهاشمی ابراز خوشحالی کرده و به یکدیگر تبریک گفته‌اند.

واکنش‌ها در عراق و جهان

سفیر آمریکا و دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در بغداد ترور کارشناس مسائل امنیتی عراق را محکوم کرده و خواستار شناسایی و محاکمه عاملان این حمله تروریستی شدند.

در پیام تسلیت سفارت آمریکا ترور هشام الهاشمی اقدامی “بزدلانه” اعلام شده است. سفیر آمریکا ضمن ابراز همداردی با خانواده الهاشمی و ملت عراق، از دولت این کشور درخواست کرده «هر چه سریع‌تر عاملان این جنایت را دستگیر و به قانون معرفی کند.»

مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق نیز ترور الهاشمی را محکوم کرده و در واکنش به این حمله، فرمانده لشکر اول پلیس عراق را از کار برکنار کرده است.

نخست‌‌وزیر عراق همچنین اعلام کرده است که دولت اجازه بازگشت ترور به عراق را نخواهد داد.

برهم صالح، رئیس جمهور عراق و محمد الحلبوسی، رئیس مجلس عراق نیز خواستار شناسایی فوری عاملان این ترور شدند.

الحلبوسی از دولت درخواست کرده است که هر چه سریع‌تر در راستای روشن شدن این حمله تروریستی دست به تحقیق زده و نتایج آن را به اطلاع مردم عراق برساند.