ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت اعلام کرد که همهگیری کووید۱۹ با تحمیل بار اقتصادی و روانی به خانوارها، «هزینههای کمرشکن سلامت» را در خانوارهای شهری از ۳,۷ درصد به حدود ۸ درصد رسانده است. به گفته او این شاخص در خانوارهای روستایی از ۴,۹ به ۱۲,۹ درصد و در خانوارهایی که دارای عضو مسنتر از ۶۰ سال هستند، تا ۱۲,۳ درصد افزایش پیدا کرده است. از مهمترین ابعاد این هزینهها برای نظام سلامت، ابتلای ۹ هزار پرستار به ویروس کروناست.
به تایید وزارت بهداشت همهگیری کرونا هزینههای مستقیم و غیرمستقیم بهداشتی و درمانی جدیدی را به مردم تحمیل کرده است
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت پنجشنبه ۲۶ تیر در یک نشست خبری وبیناری اعلام کرد: شیوع ویروس جدید کرونا هزینههای جدیدی را به صورت مستقیم و غیرمستقیم به سبد خانوارها و نظام سلامت تحمیل کرده است.
به گفته معاون کل وزارت بهداشت علاوه بر هزینههای بهداشتی مرتبط با وسایل ضدعفونی، ماسک و شویندهها که به صورت عیان به هزینههای سبد خانوارها اضافه شده، همهگیری کووید۱۹ «هزینههای کمرشکن سلامت» را دست کم از ۳,۷ درصد به حدود ۸ درصد رسانده است.
او در توضیح این ارقام گفت: «اگر هر خانوار ایرانی به خاطر مسائل بهداشتی و درمانی در ایام کرونا حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان (معادل ۱۰۰ دلار در ابتدای پاندمی کرونا) افزایش هزینه داشته باشند، هزینههای کمرشکن سلامت از ۳,۷ درصد به حدود ۸ درصد می رسد. در خانوارهای روستایی این شاخص از ۴,۹ به ۱۲,۹ درصد و در خانوارهایی که دارای فرد بیشتر از ۶۰ سال هستند، این شاخص به ۱۲,۳ درصد افزایش می یابد».
هزینه خانوارهای شهری و روستایی تا قبل از کرونا
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران خانوارهای شهری در سال گذشته ۳ میلیون و ۹۵۳ هزار تومان در ماه هزینه کردند که در مقایسه با سال قبل از آن ۲۰,۷ درصد افزایش نشان میدهد. هزینه ماهانه خانوار شهری در سال ۹۷ سه میلیون و ۲۷۷ هزار تومان اعلام شده بود. میانگین هزینه خانوار روستایی هم در مقایسه با یک سال قبلتر ۲۱,۷ درصد افزایش یافت و از یک میلیون و ۷۸۷ هزار تومان در سال ۹۷ به و به رقم ۲ میلیون و ۱۷۵ هزار تومان رسید.
مرکز آمار میانگین درآمد خانوار شهری را ۴ میلیون و ۵۰۸ هزار تومان اعلام کرده که نسبت به یک سال قبلتر ۸۸۴ هزار تومان، معادل ۲۴,۴ درصد رشد نشان میدهد. در مناطق روستایی هم میانگین درآمد با رشد ۲۷,۴ درصدی از یک میلیون و ۹۴۳ هزار تومان به ۲ میلیون و ۴۷۵ هزار تومان افزایش یافت.
براساس اعلام مرکز آمار گروه کالایی مواد خوراکی و دخانی و مسکن و انرژی بالغ بر ۶۰ درصد سبد هزینه خانوار در مناطق شهری و روستایی را تشکیل میدهد.
سهم مسکن و انرژی در هزینه خانوار شهری از ۴۵ درصد در سال ۹۷ به ۴۸ درصد در سال گذشته رسید. میانگین هزینه مسکن در سال گذشته یک میلیون و ۴۲۷ هزار تومان، یعنی ۳۰۸ هزار و ۴۵۰ تومان بیشتر از یک سال قبلتر برآورد شده است.
در مناطق روستایی هم دو گروه مواد غذایی و دخانی و مسکن و انرژی یک میلیون و ۲۵۱ هزار و ۳۵۰ تومان، یعنی بیش از نیمی از درآمد خانوار را مصرف کرده است.
به تایید حریرچی خانوارها به خاطر پرداخت هزینه آزمایشهای مرتبط با تشخیص کرونا، بستری شدن در بیمارستانها، مراقبتهای ویژه، مراقبت از بیماران در منزل، تامین دارو و وسایل بهداشتی از بازار آزاد و همچنین در مواردی خوددرمانی با توسل به مکملهای بهداشتی هزینههای مستقیم همهگیری ویروس جدید کرونا را متحمل شدهاند.
این شرایط هزینههای روانی را نیز به بیماران تحمیل کرده است که هزینههای غیرمستقیم خوانده میشوند. معاون وزارت بهداشت اذعان کرد شیوع ویروس کرونا بار روانی ناشی از از دست دادن شغل را به افراد مبتلا تحمیل کرده است. بیماران دیگر نیز با ترس و اجتناب از مراجعه به بیمارستانها و وخامت وضعیتشان و در نتیجه پرداخت هزینههای سنگینتر مواجه بودهاند. خانوادهها نیز تبعات روانی مرتبط با وضعیت اقتصادی و معیشتی نابهسامان را تجربه کردهاند.
بالغ بر ۹ هزار پرستار به کرونا مبتلا شدهاند
یکی از مهمترین وجوه هزینههای مستقیم و غیر مستقیم شیوع کووید۱۹ به نظام سلامت اما مخاطراتیست که از آغاز همهگیری تاکنون و پس از این متوجه کارکنان مراکز درمانیست. معاون کل وزرات بهداشت هزینههای مستقیم کرونا از جمله در مواردی چون بستریکردن و مراقبتهای ویژه از بیماران، تامین وسایل حفاظتی کارکنان مراکز درمانی، خدمات آزمایشگاهی و رادیولوژی و کیتهای تشخیصی PCRبرشمرد و گفت: هزینههایی نیز بهخاطر ابتلای برخی از نیروها به کووید۱۹ و غیبت آنها از کار نیز به صورت غیر مستقیم به نظام سلامت، تحمیل شده است.
محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری چهارشنبه ۲۵ تیر تعداد پرستارانی را که در بیمارستانهای ایران به ویروس کرونا مبتلا شدهاند، ۹ هزارنفر اعلام کرد. او همچنین گفت: پرستاران به خاطر اقامت چندماهه در بیمارستان با خستگی زیاد جسمی، روحی و روانی و همچنین گذراندن بیشترین زمان در کنار بیماران کرونایی مواجهاند.
رقم دقیق ابتلای کارکنان مراکز درمانی و آمار کلی از پزشکان، پرستاران ودیگر پرسنلی که قربانی ویروس کرونا شدهاند، مشخص نیست.
طبق آخرین اعلام رسمی وزارت بهداشت ویروس کرونا تا روز پنجشنبه ۲۶ تیر ۲۶۷ هزار و ۶۱ نفر را مبتلا کرده و جان ۱۳ هزار و ۶۰۸ نفر را گرفته است. استانهای آذربایجان شرقی و غربی، ایلام، بوشهر، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، کردستان، کرمانشاه، گلستان، مازندران و هرمزگان مانند چهارشنبه در وضعیت قرمز قرار دارند. وضعیت استانهای تهران، فارس، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، کرمان، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان، همدان، یزد و خراسان شمالی نیز که روز گذشته وضعیت هشدار اعلام شده بود، تغییری نکرده است.
سهشنبه شب ایرج حریرچی در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران پیشبینی کرد که تعداد جانباختگان کرونا ممکن است به ۳۶ هزار نفر هم برسد.