ترکیه آمادگی خود را برای پشتیبانی نظامی از آذربایجان اعلام کرده است. مکرون موضع ترکیه را خطرناک دانسته است. دادگاه حقوق بشر اروپا نسبت به جان و زندگی افراد غیرنظامی هشدار داده است.
ارتشهای آذربایجان و ارمنستان برای چهارمین روز پیاپی به جنگ و کشتار ادامه دادند؛ و بیش از پیش بر شمار قربانیان و سطح ویرانیها افزودند.
به گزارش سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان در ایروان، نیروهای آذربایجان از بامداد چهارشنبه (۳۰ سپتامبر) خطوط مرزی را در منطقه کوهستانی قرهباغ در جنوب قفقاز زیر آتش توپخانه گرفتند. در مقابل آذربایجان ارتش ارمنستان را متهم کرد که شهر ترتر در قلمرو آذربایجان را زیر آتش گرفته است.
هردو طرف مدعی هستند که به طرف مقابل آسیبهای نظامی سنگین وارد کردهاند. آذربایجان میگوید که از آغاز درگیریها در روز یکشنبه تاکنون بیش از ۲۳۰۰ ارتشی ارمنستان کشته و زخمی شدهاند. این خبر را ارمنستان بیدرنگ تکذیب کرد.
دادگاه اروپایی دفاع از حقوق بشر، مصرانه از ارمنستان و آذربایجان تقاضا کرده، از هر اقدامی که جان شهروندان عادی را به خطر اندازد، خودداری کنند.
دادگاه حقوق بشر مستقر در استراسبورگ گفته است که آسیب به شهروندان غیرنظامی به معنای نقض پیمان حقوق بشر است، که هر دو کشور آذربایجان و ارمنستان عضو آن هستند.
ارمنستان در آغاز همین هفته به دادگاه یادشده شکایت برده بود که حملات آذربایجان به تلف شدن افراد غیرنظامی و نابودی ساختمانهای مدنی منجر شده است.
ترکیه، حمایت علنی از آذربایجان
دولت ترکیه حمایت رسمی خود را از آذربایجان اعلام نموده و اکنون آمادگی خود را برای پشتیبانی نظامی از آن اعلام کرده است. مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه، در این باره به خبرگزاری رسمی ترکیه (آنادولو) گفته است که “در صورت تقاضای آذربایجان، دولت ترکیه اقدام لازم را انجام میدهد”.
روز قبل (سهشنبه) دولت ترکیه ادعای ارمنستان مبنی بر سرنگون کردن یک جت جنگی آن کشور را رد کرد. در برابر ارمنستان با انتشار تصاویر قطعات پراکندهی جت، ادعای خویش را تکرار کرد.
روسیه با این که پشتیبان اصلی ارمنستان شناخته میشود، آمادگی خود را برای میانجیگری میان دو کشور متخاصم اعلام کرده و از دو طرف خواسته است که برای حل اختلافات خود به میز مذاکره مراجعه کنند.
حمایت فرانسه از ارمنستان
ارمنستان که از حمایت روسیه برخوردار است، روز چهارشنبه از حمایت فرانسه نیز بهرهمند شد. امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، روز چهارشنبه از حمایت آشکار ترکیه از آذربایجان انتقاد کرده، آن را “ناسنجیده و خطرناک” دانست.
وزیر خارجه ترکیه در واکنش انتقادی به سخنان مکرون آن را “به مثابه توجیه اشغال آذربایجان توسط ارمنستان” تلقی نمود.
مکرون گفته است که قصد دارد درباره اوضاع قرهباغ شامگاه چهارشنبه با ولادیمیر پوتین، رهبر روسیه گفتوگو کند و بامداد پنجشنبه با دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده.
مکرون از ارمنستان و آذربایجان خواسته است با اعلام آتشبس بیدرنگ به کشمکشهای نظامی پایان دهند و به گفتوگو روی آورند. همزمان مکرون که برای دیداری رسمی به ریگا، پایتخت جمهوری لتونی رفته است، آذربایجان را به آغاز دور تازه درگیری مسلحانه با ارمنستان متهم کرد.
مکرون گفت که از آغاز درگیریهای قرهباغ در گروه مینسک “سازمان امنیت اروپا” میان سه عضو ریاست این سازمان (آمریکا و فرانسه و روسیه) گفتوگوهایی فشرده جریان داشته است.
فراخوان شورای امنیت
۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل در بیانیهای که پس از گفتوگوی اعضا پشت درهای بسته صادر شد، نسبت به تشدید تنش در منطقه قرهباغ ابراز نگرانی کردند.
کشورهای عضو شورای امنیت تقاضا کردهاند، همانگونه که دبیرکل سازمان ملل پیشتر گفته بود، درگیری در این منطقه پایان یابد و طرفین هرچه زودتر به میز مذاکره بازگردند.
شورای امنیت خواهان توقف فوری درگیری در قرهباغ شد
پیشنهاد برگزاری نشست فوقالعاده شورای امنیت از سوی آلمان مطرح شد و بلافاصله کشورهای بلژیک، بریتانیا و استونی از آن حمایت کردند. نگرانی عمده جامعه بینالمللی در حال حاضر این است که با دخالت قدرتهای خارجی، تنش در منطقه بالا گیرد.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل نیز پیشتر با ابراز “نگرانی شدید” نسبت به دور تازه درگیریها در قرهباغ بهکارگیری خشونت از هر دو طرف را محکوم کرده بود. او از آذربایجان و ارمنستان خواست هرچه سریعتر به جنگ پایان دهند و بدون اتلاف وقت به میز مذاکره بازگردند.
گوترش همچنین در تماسهای ویدیوتلفنی با الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان و نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، از آنها خواسته است عاقلانه عمل کنند.
دبیرکل سازمان ملل خواهان آن شده تا مذاکرات بین آذربایجان و ارمنستان از سر گرفته شود و نیز ناظری از طرف سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) به منطقه اعزام شود.
سازمان امنیت و همکاری اروپا اعلام کرده که که ناظران این سازمان آماده هستند به محض اینکه شرایط پرتنش منطقه اجازه دهد، به منطقه اعزام شوند. آنژی کاسپشیک، نماینده ویژه سازمان امنیت و همکاری اروپا برای این منطقه گفته که با طرفین درگیری در تماس است.