عراق روزانه شماری از زائران ایرانی را که به طور غیرقانونی برای شرکت در مراسم اربعین راهی کربلا میشوند عودت میدهد. دولت ایران در هماهنگی با عراق، از عزاداران خواسته است که به خاطر گسترش اپیدمی امسال به عراق سفر نکنند.
با وجود گسترش پاندمی کووید۱۹ در عراق هزاران زائر به قصد شرکت در مراسم اربعین راهی کربلا شدهاند، اما از سفر ایرانیان به عراق جلوگیری میشود.
محمد نوروزی، معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام گفته است که هر روز شماری از زائران ایرانی به شکل غیرمجاز از مرز مهران به عراق میروند که دولت عراق بیشتر آنها را به ایران برمیگرداند. او گفته است که سفر غیرقانونی به عراق جرم محسوب میشود و میتواند عواقب حقوقی در پی داشته باشد.
به گفته معاون استاندار ایلام، به نقل از خبرگزاری ایرنا: «استان ایلام ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد که از طریق آن تعدادی زایر به صورت غیرقانونی راهی عراق میشوند اما توسط دولت عراق عودت داده میشوند ضمن اینکه ممکن است این کشور مقررات سخت و زندان طولانیمدت برای این افراد اعمال کند.»
معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام یادآور شده است: «تمامی مبادی و راههای ورود به استان ایلام توسط گشتهای پلیس کنترل و نظارت میشود و از تردد زوار به سمت مهران و پایانه مرزی جلوگیری خواهد شد».
عزاداری، از کانونهای گسترش کرونا
در ایران تنها چند هفته پس از عزاداریهای عاشورا و تاسوعا آمار ابتلا به ویروس کرونا قوس صعودی پیدا کرد. از حدود سه هفته بعد از عاشورا و تاسوعا تعداد مبتلایان جدید تقریبا در تمام روزها بیش از ۳ هزار نفر بوده است.
انتقاد شدید از تاکید روحانی بر برگزاری عزاداری در بحران کرونا
حسن روحانی، رئیس جمهوری، که پیشتر از برگزاری عزاداریها دفاع کرده بود، اذعان نمود که “گزارشهایی در خصوص عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی شرکتکنندگان در مراسم عزاداریها” دریافت کرده است. او نتیجه گرفت: «باید در مراسم عزاداری اربعین و ماه صفر نظارتها در این عرصه تشدید شود.»
بر همین پایه بود که جمهوری اسلامی از مسافرت زایران به کربلا برای شرکت در مراسم اربعین جلوگیری کرد.
روحانی: با موج جدید کرونا برخی محدودیتها اعمال میشوند
هر سال دهها هزار زائر شیعه از مناطق پراکنده، از جمله ایران، برای شرکت در مراسم سوگواری برای بزرگداشت چهلمین روز مرگ امام سوم شیعیان در دهم محرم سال ۶۱ هجری قمری، به کربلا میروند. گفته میشود که سال گذشته حدود ۱۴ میلیون زایر شیعه به کربلا سرازیر شدند، که بیش از دو میلیون نفر آنها از ایران بودند.
اما امسال دولت عراق به دلیل گسترش ویروس کرونا ورود زائران از کشورهای دیگر را بسیار محدود کرده است، به گونهای که، بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه، از ایران تنها ۴ هزار زائر مجاز به مسافرت به کربلا هستند.
با وجود ممانعتها، به گفته عیسی الشماری، مدیر فرودگاه نجف، روزانه ۶ تا ۱۰ هواپیما با زائران اربعین وارد میشوند که برخی از آنها از ایران هستند.
دولت عراق تنها به زائران بومی اجازه شرکت در مراسم را داده است، که آنها نیز باید مقررات جلوگیری از کووید۱۹ را رعایت کنند. بیشتر زائران پای پیاده به سوی مرقد امام حسین میروند.
مأموران عراقی طی مراسم سوگواری مدام به زائران در مورد رعایت مراقبتهای بهداشتی مانند زدن ماسک و فاصلهگیری از دیگران تذکر میدهند اما کمتر کسی به آنها توجه میکند.
در عراق بیش از ۳۷۵ هزار نفر به بیماری کووید۱۹ دچار شده و بیش از ۹۵۰۰ نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا درگذشتهاند.