انسولین وارداتی در ایران نایاب شده است و کمبود این دارو می تواند جان بیش از پنج میلیون بیمار دیابتی در ایران را با خطر روبرو کند.
ا
این روزها انسولین وارداتی در ایران نایاب شده است. کمبود این دارو می تواند جان بیش از پنج میلیون بیمار دیابتی در ایران را با خطر روبرو کند. برخی از مسئولان جمهوری اسلامی، از جمله رئیس سازمان غذا و داروِ وزارت بهداشت دلیل آن را مشکلات ناشی از تامین ارز و انتقال آن به شرکتهای خارجی طرف قرارداد بهدلیل تحریمها علیه ایران میدانند. برخی دیگر رد پای قاچاق و بازار سیاه را پشت پرده نایاب شدن انسولین وارداتی می بینند. رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران میگوید ۱.۵ برابر نیاز کشور انسولین وارد کشور شده است، اما کمبود آن به دلیل قاچاق معکوس انسولین است.
تبلیغ بازرگانی
محمود نجفی عرب، رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران امروز در این رابطه گفت: « به روال هر سال، بیش از ۱.۵ برابر نیاز کشور انسولین وارد کشور شده است. پس نباید هیچ کمبودی وجود داشته باشد. اما انسولین وارد شده، دوباره صادر میشود. یا به عبارتی از راههای غیرقانونی از کشور خارج میشود.»
به گفته آقای نجفی عرب قاچاق معکوس فقط مخصوص انسولین نیست، بلکه همه داروهای وارداتی را شامل می شود:« برای همه داروهای گران با مشکل قاچاق معکوس مواجهیم. دلیل آن هم قابل توجه است، تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی که سبب میشود دارو با قیمت ارزان وارد شود و با دلار بازار آزاد، از مرز خارج شود.»
در همین حال محمدرضا شانه ساز، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو عامل اصلی کمبود انسولین وارداتی را تحریم ها می داند، ولی «با توجه به تفاوت فاحش قیمت این دارو در داخل نسبت به سایر کشورهای منطقه» تلویحاً امکان قاچاق این دارو را تأیید می کند.
هرچند انسولین وارداتی در داروخانه های کشور نایاب شده است، ولی این دارو با هشت برابر قیمت به وفور در بازار سیاه دارو یافت می شود.
Publicité
به گزارش سایت تجارت نیوز «پیدا کردن انسولین در داروخانه سخت است، اما در بازار آزاد با یک تلفن میتوان انسولین خرید. یک ساعته، ارسال به سراسر کشور اما گرانتر از داروخانه. حدود ۸ برابر قیمت!»
فرشید یکی از دلالان بازار سیاه دارو به تجارت نیوز میگوید: «انسولین الان کمیاب است اما اگر بخواهید در کمتر از یک ساعت تحویل میدهیم.» فروشنده بعدی دارو در بازار سیاه امکان ارسال پستی به شهرهای دیگر را هم عنوان می کند. او می گوید: « انسولین را الان فقط به صورت جعبهای و پک میفروشیم. جعبه پنج تایی ٨۵٠ هزار تومان. همین جعبه 5 تایی دو روز دیگه یک میلیون تومان میشود، البته به شرطی که پیدا کنی.»
این در حالی است که داروخانهها همین انسولین را اگر داشته باشند، یک هشتم قیمت بازار سیاه میفروختند.
انسولین موجود در داروخانهها، دیگر جوابگوی نیاز بیماران را نمی دهد. داروخانهها میگویند انسولین سهمیهبندی شده است: «دو تا سه جعبه انسولین میگیریم و به قیمت قبل یعنی همان ۱۷۶ هزار تومان میفروشیم.» آنها میگویند انسولین نیست. اگر باشد چرا نباید آن را به بیماران بدهند.
محمدرضا شانه ساز، معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو امروز با اشاره به اینکه انسولین قلمی( نوعی از انسولین که به شکل قلم بوده و در ایران تولید نمی شود و از خارج وارد می شود) یکی از ارزبرترین داروهای وارداتی کشور است، همه تقصرها را بر گردن تحریم ها انداخت که باعث محدودیت ها برای انتقال پول برای تأمین این داروست. وی در این باره گفت: « تحریم، واردات برخی از داروها و تجهیزات پزشکی را با مشکلات عدیده مواجه کرده است و در مقاطعی واردات انسولین با وقفه صورت میگیرد، به بیماران توصیه میکنیم با مشورت پزشک خود بجای “انسولین قلمی” از “ویال انسولین رگولار” و NPH که هیچ تفاوتی با انسولین پِن ( قلمی ) ندارد و به وفور در بازار یافت میشود، استفاده کنند.»
محمدرضا شانه ساز همچنین گفت: « امروز 2 محموله از انواع انسولین قلمی از گمرک ترخیص شده است و طی هفته جاری به نسبت آمار بیماران سراسر کشور بین داروخانههای منتخب توزیع میشود. همچنین محمولههای بعدی این دارو طی فواصل زمانی وارد کشور خواهد شد.»
وی دلیل عرضه انسولین قلمی به صورت سهمیهای را مدیریت بهینه توزیع این دارو عنوان کرد و افزود: «بیماران میتوانند با مراجعه به داروخانههای منتخب انسولین خود را تهیه کنند.»
رئیس سازمان غذا و دارو همچنین به مردم وعده سر خرمن داد و گفت ناراحت نباشید زیرا« انواع قلمهای این دارو تا پایان سال آینده در داخل تولید و نیاز کشور کلاً برطرف خواهد شد.»
در همین رابطه اسدالله رجب، رییس هیات مدیره انجمن دیابت ایران، با تاکید بر اینکه انسولین تولید داخل در کشور موجود است، گفت: «با وجود تحریمها مشکل اصلی در حال حاضر تامین انسولینهای آنالوگ و خارجی است که این هم مسئله جدیدی نیست.»
او افزود: “انسولینهای تولید داخل کشور، انسولین انسانی است، همان انسولینی که اکنون در کشورهای اروپایی و آمریکا هم استفاده میشود. پوشش بیمهای این انسولین به شکلی است که ۹۰ درصد هزینه آن را بیمهها میپردازند. “
به گفته رییس هیات مدیره انجمن دیابت «سرنگ، قلم و پمپ همگی ابزار تزریق انسولین هستند؛ در نتیجه لفظ انسولین قلمی اشتباه است؛ زیرا انسولینهای تولید داخل را هم میتوان با قلم تزریق کرد؛ لذا صحیحتر این است که گفته شود انسولین آنالوگ (تولید خارج) با کمبود مواجه است.»
گفتنی است که بر اساس آخرین آمارها تعداد بیماران دیابتی در کشور ١١ درصد جمعیت بالای ٢۵ سال در ایران را تشکیل میدهند. اواخر شهریورماه سال جاری جمعی از پزشکان متخصص در نامهای به رئیس جمهور نوشتند که بیش از ۵ میلیون نفر در کشور به دیابت مبتلا هستند که از این تعداد بیش از۶٠٠ هزار نفر نیازمند تزریق روزانه انسولیناند.
حالا همین بیماران نگران نیاز دارویی خود هستند و تلاش میکنند صدای دلهرههایشان را به گوش مسئولان برسانند. یکی از آنها میگوید: «من بدون انسولین حداکثر سه روز زنده میمانم. انسولین نیست و این به معنی حکم مرگ من است .»