نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد و در آژانس بینالمللی انرژی اتمی مستقر در وین گفته است: «تمامی زنجیرههای ماشینهای جدید تحقیق و توسعه در نطنز به زیر زمین منتقل خواهند شد». بخشی از تاسیسات اتمی نطنز در تیرماه گذشته منفجر شد. مقامات جمهوری اسلامی ایران دلیل این انفجار را «خرابکاری» اعلام کردند.
کاظم غریبآبادی، نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در گفتوگویی مفصل با روزنامه همشهری که روز سهشنبه ۶ آبان منتشر شده است، با اشاره به سخنان علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، با بیان اینکه «تمامی زنجیرههای ماشینهای جدید تحقیق و توسعه به زیرزمین منتقل خواهند شد»، گفته است: ایران، تاسیسات پیشرفتهتری در دل کوه به جای تاسیسات حادثهدیده در نطنز، احداث میکند و این موضوعات به اطلاع آژانس نیز رسیده است.
تاسیسات غنیسازی اورانیوم در نطنز، روز ۱۲ تیر ماه در انفجاری که دلیل آن «خرابکاری» اعلام شد، به شدت آسیب دید. پس از این حادثه انفجار، علیاکیر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، درباره ساخت تاسیسات جدید و سالنهای وسیعتر و مدرنتر در دل کوههای نطنز اطلاعرسانی کرد.
علی اکبر صالحی که در روز سهشنبه ۱۸ تیرماه، در کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی حاضر شده بود، با اشاره به انفجار نطنز که از آن با عنوان «خرابکاری اخیر» در سایت هستهای نطنز نام برده بود، گفت: «سازمان انرژی اتمی از روزی که این اتفاق افتاد اقدامات لازم را در دو فاز شروع کرد».
کاظم غریبآبادی، نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در گفتگو با همشهری، توضیحاتی درباره اقدامات بعدی ایران پس از خروج آمریکا از توافق جامع اتمی، همچنین نحوه ادامه همکاری این کشور با آژانس ارائه کرده است.
کاظم غریبآبادی، در گفتگو با روزنامه همشهری، با بیان این موضوع، افزوده است: «طبیعتا، به فراخور وضعیت و شرایط، تصمیمات مناسب دیگر اتخاذ خواهد شد و در این مسیر، هیچ محدودیتی برای خودمان قائل نیستیم».
وی در ادامه، با بیان اینکه ساخت مراکز جدید به اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیده است، در خصوص محل انفجار گفته است: ایران نیازی ندیده است که بازرسان آژانس از محل حادثه دیده دیدار کنند.
تاکنون جزییات حادثه انفجار در تاسیسات نطنز که مقامات جمهوری اسلامی ایران از آن بعنوان «خرابکاری» نام بردند، اعلام نشده است اما نشریه نیویورک تایمز، در گزارشی یادآور شده است که این رخداد برنامه هستهای ایران را تا دو سال با تاخیر روبرو میکند.
برخی از گزارشها نیز در رابطه با انفجار در مرکز مونتاژ سانتریفوژ ایران حاکی از آن است که این حادثه منجر به کند شدن روند تولید این نوع سانتریفوژ شده است.
«آب سنگین صادر کردیم»
کاظم غریبآبادی، در بخش دیگری از این گفتگو به تولید و فروش آب سنگین ایران اشاره کرده و گفته است: این موضوع مطابق با برنامه به پیش میرود و هیچ ملاحظهای در این راستا وجود ندارد. همچنین به گفته این منبع، در ماههای اخیر مقادیر متنابهی آب سنگین به کشورهای مختلف نیز صادر شده است.
در حالیکه بر اساس توافق جامع اتمی، ایران تنها مجاز به ذخیره ۱۳۰ تن آب سنگین در داخل کشور است و مازاد آن را باید به کشورهای دیگر بفروشد، کاظم غریبآبادی گفته است: «میزان تولید و ذخیره آب سنگین، بسیار بیشتر از آن چیزی است که در برجام آمده است.»
ایالات متحده آمریکا، پس از خروج از توافق جامع اتمی، خرید آب سنگین ایران را نیز در چارچوب تحریمهای یک جانبه علیه ایران، مشمول تحریم کرد.
این دیپلمات جمهوری اسلامی ایران درباره تحریمهای اخیر آمریکا در قبال ایران افزوده است: «کارشکنیها و تحریمهای یکجانبه آمریکا، موانعی در مسیر اجرای این پروژه ایجاد کرده است. از این جهت لازم است که طرفهای باقیمانده در برجام توجه بیشتری به تعهدات خود داشته باشند».