اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی نیز روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران گفت دولت درباره مصوبه مجلس با احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان مکاتبه کرده و با «تدبیر رهبر انقلاب» مدیریت هستهای کشور به شورای امنیت ملی سپرده شده. برای تأمین نظر شورای نگهبان، مجلس در روز چهارشنبه برای توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی به دولت دو ماه فرصت داد.
رفع ایرادات شورای نگهبان در طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» در دستور کار جلسه علنی صبح چهارشنبه ۱۲ آذر مجلس شورای اسلامی قرار گرفت. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) نمایندگان با ١٧٩ رأی ماده ۶ این طرح را برای تأمین نظر شورای نگهبان اصلاح کردند:
«دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد طرف از جمله کشورهای ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلستان، چین و روسیه) توافق هستهای در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآوردههای نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش، دو ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون، نظارتهای فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه سند (پروتکل الحاقی) را متوقف کند.»
روز گذشته کلیات طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» با ۲۵۱ رأی موافق در مجلس شورای اسلامی تصویب شد. مضمون آن توقف گام به گام محدودیتهای هستهای در برجام و زمینهسازی برای خروج عملی ایران از این توافق است. علی خضریان، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی گفته بود:
«یکی از پیامهای طرح هستهای مجلس، به جریان غربگرا بود تا بگوییم برخلاف این حرف که عدهای دارند پالس مذاکره میدهند و میگویند با ما توافق کنید، اتفاقاً اصرار مجلس انقلابی این بود که مهلتی که در این طرح به طرف مقابل داده میشود برای رفع تحریمها، کاهش یابد و ما آن را به یک ماه رساندیم تا به دولت بعدی آمریکا نرسد.»
ولی فقیه، فرمانده امور هستهای
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در جلسه هیأت دولت گفت مصوبه هستهای مجلس را مضر میداند. روز گذشته علی ربیعی سخنگوی دولت در جمع خبرنگاران اعلام کرد به نظر دولت، کاهش تعهدات ایران در برجام بر اساس اصل ۱۷۶ قانون اساسی از اختیارات فراقوهای و از اختیار شورای امنیت ملی است. اسحاق چهانگیری، معاون اول روحانی نیز روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران گفت دولت درباره مصوبه مجلس با احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان مکاتبه کرده و با «تدبیر رهبر انقلاب» مدیریت هستهای کشور به شورای امنیت ملی سپرده شده. کیوان خسروی، سخنگوی شورای امنیت ملی اما شامگاه گذشته در مصاحبه با ایرنا اعلام کرده بود که دبیرخانه شورا ملاحظات خود درباره طرح مجلس را پیش از تصویب آن به اطلاع نمایندگان رسانده است.
سعید لیلاز، عضو شورای مرکزی کارگزاران در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) یادآوری کرد که «فرمانده هستهای همانا رهبر جمهوری اسلامی است»:
«اگر کسی تصور میکند مسأله هستهای ایران در همه جنبههای خود جز فرماندهی واحد مقام معظم رهبری، فرد دیگری را دارد، اشتباه میکند. در نتیجه مسأله، برجام و نوع سیاست ما نیست، مسأله اکنون بحران عملکرد در مجلس یازدهم است که تا این لحظه عملکرد درخشانی نداشت و بیشتر بازتابدهنده یک سلسله رفتارهای احساسی و بیپشتوانه بوده است.»
جلال میرزایی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با ایلنا گفت:
«اتاق فکر برخی نمایندگان امروز مجلس که کلیت مجلس را به بهانه ترور فخریزاده تحت فشار قرار میدهند همان تیم مذاکره کننده هستهای در زمان احمدینژاد هستند. زمانی که از مذاکره نتیجه نمیگرفتند روی برنامه هستهای تبلیغات میکردند و با بزرگنمایی پرونده ایران را به شورای امنیت بردند که هیچ نتیجهای برای منافع ملی نداشت.»
مجلس شورای اسلامی طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» را در واکنش به ترور محسن فخریزاده، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع به تصویب رساند.
محسن فخریزاده بعدازظهر جمعه ۶ آذر در آبسرد دماوند ترور شد.