
فرانسوا بایرو، نخستوزیر فرانسه، سهشنبه 30 اردیبهشت تاکید کرد که حرکت برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین، همانطور که فرانسه، بریتانیا و کانادا قصد دارند به زودی انجام دهند، «متوقف نخواهد شد.»
بایرو در پارلمان فرانسه گفت: «برای اولین بار، سه کشور بزرگ، بریتانیا، فرانسه و کانادا تصمیم گرفتهاند که به طور مشترک با آنچه در نوار غزه اتفاق میافتد مخالفت کنند و به طور مشترک کشور فلسطین را به رسمیت بشناسند.» او افزود: «این حرکت آغاز شده، متوقف نخواهد شد.»
این گفتههای بایرو در پاسخ به ماتیلد بانو، رهبر فراکسیون حزب «فرانسه تسلیمناپذیر»، مطرح شد که از او پرسید آیا قصد دارد به منظور محکوم کردن اقدامات اسرائیل علیه فلسطینیها «کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد در حالی که به گفته او دیگر فلسطینیای باقی نمانده است».
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه؛ کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا و مارک کارنی، نخستوزیر کانادا، دوشنبه گذشته هشدار دادند که در برابر «اعمال شرمآور» دولت بنیامین نتانیاهو در غزه «بیتفاوت نخواهند ماند» و تهدید کردند که اگر اسرائیل حمله نظامی خود را متوقف نکند و اجازه ندهد کمکهای بشردوستانه وارد غزه شود، «اقدامات ملموسی» اتخاذ خواهند کرد.
نخستوزیر فرانسه که حامی راهحل دو کشوری است، افزود: «این محکومیتها و هشدارهای مکرر کاملاً روشن و لازم است، اما هرگز نباید فراموش کنیم که پشت این انفجار و فجایعی که به بار آورد، یک جرقه وجود داشت و جرقهای که حماس خواست، همان اتفاق هفتم اکتبر و ارتکاب یک کشتار بود.»
با این حال، بایرو تاکید کرد که «وضعیتی که در غزه ایجاد شده، از نظر انسانی غیرقابل قبول است.»
در همین راستا، ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، نیز در مصاحبهای با رادیو «فرانس انتر» در ساعات اولیه امروز (سهشنبه) تاکید کرد که پاریس عزم خود را برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین جزم کرده و این اقدام «به یک اندازه به نفع فلسطینیها و اسرائیلیها است.»
او در ادامه افزود: «نمیتوانیم به کودکان غزه میراثی از خشونت و نفرت بدهیم. لذا همه اینها باید متوقف شود، و به همین دلیل است که ما برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین مصمم هستیم.»
برگزاری کنفرانس بینالمللی
بارو، خاطرنشان کرد که «من فعالانه روی این موضوع کار میکنم چرا که میخواهیم به دستیابی به راهحلی سیاسی کمک کنیم که به نفع فلسطینیها و همچنین به سود امنیت اسرائیل نیز باشد.»
انتظار میرود که فرانسه در جریان یک کنفرانس بینالمللی به منظور احیای راهحل مسالمتآمیز درگیری فلسطین و اسرائیل بر اساس راهحل دو کشور، که از 17 تا 20 ژوئن برگزار میشود، رسماً کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.
لزوم توقف چرخه خشونت
وزیر خارجه فرانسه تاکید کرد که وضعیت در غزه غیرقابل تحمل است، زیرا خشونت کور و جلوگیری دولت اسرائیل از ورود کمکهای بشردوستانه، غزه را به مکانی بدل کرده که مردم در آن در حال جان دادن هستند، تا جایی که بتوان گفت به گورستان تبدیل شده است. این نقض کامل همه قوانین بینالمللی است و با امنیت اسرائیل که فرانسه برای آن اهمیت قائل است، در تضاد است؛ چرا که کسی که خشونت میکارد، خشونت درو میکند.
وی همچنین مجددا از اسرائیل خواست تا اجازه دهد کمکهای بشردوستانه «با حجم زیاد» و «بدون مانع» وارد غزه شود.
از سوی دیگر، فابیان روسل، رئیس حزب کمونیست فرانسه، در مصاحبه با رادیو «فرانس اینتر» گفت که حزب او در 4 ژوئن میزبان هیئت بزرگی از سازمان آزادیبخش فلسطین خواهد بود تا کمپینی اروپایی برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین راهاندازی کند. در همین حال دیوید لامی، وزیر خارجه بریتانیا، اعلام کرد که مذاکرات توافقنامه تجاری با اسرائیل را به دلیل گسترش عملیات نظامی آن در غزه به حالت تعلیق درآورده است.
همچنین دولت بریتانیا تسپی هوتوفلی، سفیر اسرائیل در لندن را در اعتراض به ادامه اقدامات جنگی اسرائیل در نوار غزه، احضار کرد.
وزیر خارجه بریتانیا گفت: «نمیتوان در برابر اقدامات اسرائیل نظارهگر ماند» و تاکید کرد که روش اداره جنگ غزه از سوی اسرائیل به روابط دوجانبه آسیب میزند.
لامی افزود که 9 هزار کامیون کمکهای بشردوستانه در انتظار ورود به غزه هستند و از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، خواست تا به محاصره نوار غزه پایان دهد.
بریتانیا همچنین، سهشنبه 30 اردیبهشت اعلام کرد که تحریمهایی را علیه تعدادی از شهرکنشینان اسرائیلی و نهادهایی در کرانه باختری اعمال کرده است که به گفته دولت بریتانیا، علیه فلسطینیها دست به اقدامات خشونتآمیز میزنند.
دولت بریتانیا در ادامه اعلام کرد که تحریمهای جدید شامل 7 هدف میشود و بر اساس «نظام تحریمهای جهانی حقوق بشر» وضع شده است.