خبرگزاری رویترز چهارشنبه از قول مقامات ارشد آمریکا گزارش داده که چندین عضو ارشد دولت این کشور درباره طرحهایی برای حفاظت از آمریکاییها در برابر حملات احتمالی ایران و گروههای شیعه در عراق مذاکره کرده و قرار است این طرحها به دونالد ترامپ ارائه شود.
یکشنبه هفته جاری هشت راکت به نزدیکی سفارت آمریکا در منطقه سبز عراق پرتاب شد که خسارات مادی اندکی بر جای گذاشت، اما کسی کشته نشد.
عراق بدون ارائه توضیحات بیشتری گفته است یک گروه «غیرقانونی» عامل این حملات بوده و آمریکا انگشت اتهام را به سوی شبهنظامیان مورد حمایت ایران گرفته است.
وزارت امور خارجه ایران این حملات راکتی را محکوم کرده و گفته نوع و زمان این حمله و بیانیه وزیر خارجه آمریکا علیه ایران «مشکوک» است. ولی تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این حملات را به عهده نگرفته است.
حملات یاد شده در آستانه سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران، و ابومهدی المهندس، فرمانده شبهنظامیان کتائب حزبالله عراق، انجام شد.
این دو نفر همراه با شمار دیگری از نیروهای ایرانی و عراقی ۱۳ دی پارسال در حملات پهپادی ارتش آمریکا در نزدیکی فرودگاه بغداد کشته شدند.
نمایی از سفارت ایالات متحده در بغداد
رویترز میگوید، کمیتهای از مقامات ارشد آمریکا شامل سرپرست وزارت دفاع، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی طرحهای مقابله با حملات ایران یا شبهنظامیان شیعه برای حفاظت از نظامیان و کادر دیپلماتیک این کشور در عراق را مذاکره کردهاند.
یک مقام ارشد آمریکایی به رویترز گفته است که «طیفی از گزینهها» مورد توافق قرار گرفته، اما اشارهای به جزئیات این گزینهها و اینکه آیا گزینه نظامی نیز در دستور کار خواهد بود نکرد.
این مقام آمریکایی اضافه کرده است، اقدامات در نظر گرفته شده به گونهای است که باعث تشدید تنش نشده و موجب بازدارندگی حملات بیشتر خواهد شد.
این مقام ارشد دولت آمریکا تاکید کرده است که هدف جلسه در کاخ سفید این بود تا گزینههای مناسب به رئیس جمهوری آمریکا ارائه شود و مطمئن شویم که (این گزینهها) باعث انصراف ایرانیها و شبه نظامیان شیعه در عراق از حمله به پرسنل آمریکایی خواهد شد.
هنوز مشخص نیست که آیا ایران قصد دارد به صورت مستقیم یا از طریق گروههای نیابتی خود به اهداف آمریکایی یا متحدانش ضربه بزند.
اما مقامهای سیاسی نظامی ایران میگویند، جمهوری اسلامی مصمم است از آمران و عاملان کشته شدن قاسم سلیمانی، انتقام «سخت» بگیرد.
از سوی دیگر، فرمانده نیروهای آمریکایی در خاورمیانه، سنتکام، روز ۳۰ آذر به ایران هشدار داد که اگر بخواهد در سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی دست به حمله بزند، «آماده واکنش به آن هستیم».
ژنرال کنث مککنزی گفت: «ما آمادهایم از خود، دوستان و شرکایمان در منطقه دفاع کنیم و اگر ضرورت ایجاب کند برای واکنش نشان دادن آمادگی داریم».
نیروی دریایی آمریکا هم روز دوشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که زیردریایی هستهای «یواساس جورجیا» مجهز به سیستم موشکی هدایتشونده همراه با دو رزمناو آمریکایی حامل سامانهای مشابه، با عبور از تنگه هرمز وارد خلیج فارس شدند.
در همین روز ر سانههای اسرائیلی نیز گزارش دادند که یک زیر دریایی متعلق به این کشور با عبور از کانال سوئز به سمت خلیج فارس در حرکت است.