خانه / اخبار مهم روز / مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی: این چشم‌انداز که به‌ معنای واقعی کلمه تحریم‌های ایران لغو شود بسیار بعید است.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی: این چشم‌انداز که به‌ معنای واقعی کلمه تحریم‌های ایران لغو شود بسیار بعید است.

یک مقام مسئول در دولت عراق تأیید کرده که دولت جو بایدن معافیت عراق از تحریم‌های نفتی ایران را برای واردات انرژی برای ۱۲۰ روز دیگر تمدید کرد.
نفتکش‌های ایرانی با خاموش کردن سیستم‌های ردیاب در سه سال گذشته برای دور زدن تحریم‌ها در دریاها عازم سوریه و چین شدند

اعطای معافیت به دولت عراق برای واردات انرژی از ایران در آستانه مذاکرات «استراتژیک» آمریکا و عراق در هفته آینده صادر شده است.

عراق برای تأمین حدود یک سوم برق خود از ایران گاز و برق می‌خرد. این کشور جنگزده سال‌هاست درگیر تعمیر و توسعه نیروگاه‌های برقی است اما قادر به تأمین نیاز جمعیت ۴۰ میلیونی خود نیست.

هرچند واردات برق و گاز عراق از ایران ادامه پیدا می‌کند اما تحریم‌های بانکی اجازه پرداخت پول آن را نمی‌دهد و تخمین زده می‌شود ایران حدود ۶ میلیارد دلار از این کشور طلب دارد. با این حال منابع امنیتی غربی و عراقی به خبرگزاری فرانسه گفته‌اند که مقامات عراقی برای واریز کردن بدهی ایران به یک حساب بانکی در سوئیس چراغ سبز گرفته‌اند.

البته واریز کردن درآمدهای نفتی ایران به بانک سوئیسی رویداد تازه‌ای نیست؛ با مجوز وزارت خزانه‌داری آمریکا از بهمن ۱۳۹۸ کانال بشردوستانه سوئیس برای صادرات مواد غذایی و دارو به ایران فعال شد. این در حالیست که تحریم‌های نفتی علیه رژیم ایران در چارچوب «کارزار فشار حداکثری» از سال ۱۳۹۷ آغاز شده بود. گرچه جمهوری اسلامی امیدوار بود با آمدن جو بایدن این تحریم‌ها لغو یا دست‌کم کاهش پیدا کند اما شرایط تا کنون آنطور نبوده که تهران آرزو داشت.

محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی دهم فروردین ۱۴۰۰ در توییتی خطاب به بایدن نوشته است «دولت شما همان مسیر ترامپ را ادامه داده است و تلاش می‌کند از تحریم‌های غیرقانونی وی به عنوان اهرم استفاده کند.» او افزوده: «ترک عادات زننده‌ موجب مرض است؛ زمان ترک این یکی فرا رسیده است.»

طی سه سال گذشته جمهوری اسلامی تلاش‌های زیادی برای دور زدن تحریم‌های آمریکا کرد؛ از جمله ارسال محموله‌های بنزین و میعانات نفتی برای ونزوئلا و سوریه و یا انتقال نفت ارزان به چین با استفاده از «کشتی‌‌های شبح» که با چراغ و سیگنال خاموش در آب‌های بین‌المللی رفت و آمد می‌کنند. محمدعلی خطیبی مدیرعامل پیشین امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران به خبرگزاری فارس می‌گوید «افزایش صادرات نفت ایران ارتباطی به روی کارآمدن دولت بایدن ندارد و برخلاف تلاش دولت آمریکا برای حفظ ساختار تحریم‌ها، تحریم‌های نفتی از درون در حال فروپاشی هستند.»

دولت بایدن می‌گوید تحریم‌های نفتی همچنان ادامه خواهد داشت اما مهمتر این است که با ادامه تحریم‌های نفتی علیه رژیم ایران، بازار نفت منطقه دگرگون شده و چین نفت عربستان سعودی را جایگزین نفت ایران کرده است.

در همین ارتباط، سوم فروردین ۱۴۰۰ گزارشی از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی منتشر شد که در آن آمده «بررسی دکترین اقتصادی و امنیتی آمریکا نشان می‌دهد این چشم‌انداز که ایران، رفع تحریم به‌ معنای واقعی کلمه و نه فقط بر روی کاغذ را تجربه‌ کند و متعاقب آن، گشایش در اقتصاد کشورمان پدید خواهد آمد بسیار بعید است.»

در بخشی از این گزارش آمده «اقتصاد آمریکا از محل تحریم نفت ایران، کسب منفعت کرده» و «ترکیه، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا و یونان تا هند، کره جنوبی، ژاپن و امارات به‌تدریج واردات نفت را از ایران متوقف کرده‌اند.» در واقع ایران مشتریان نفتی خود را از دست داده در حالی که رقبای ایران بازار نفت را به دست گرفته‌اند.