پس از انواع گونههای جهشیافتهی مشهور، گونههای بریتانیایی و آفریقای جنوبی، اکنون، شمار فزایندهی مبتلایان به کووید در هند، با «جهش دوگانه»، نگرانی از ظهور یک گونه جهشیافته دیگر را دامن زده است.
مقابله با شیوع ویروس کرونا، با وجود دستیابی به واکسن، همچنان موضوعی پیچیده و دشوار است. ظهور انواع جدید جهشیافتهی ویروس کرونا، راه دشوار مبارزه را پیچیدهتر کرده است. پس از انواع گونههای جهشیافتهی مشهور، گونههای بریتانیایی و آفریقای جنوبی، اکنون، شمار فزایندهی مبتلایان به کووید در هند، با «جهش دوگانه»، نگرانی از ظهور یک گونه جهشیافته دیگر را دامن زده است.
در یک هفته گذشته، روزانه بطور متوسط، ۲۲۰ هزار مورد جدید ابتلا به کووید در هند شناسایی شده است. انفجار آمار مبتلایان به کووید در هند در حالی است که در ماههای گذشته، روند گسترش ویروس کرونا در این کشور پرجمعیت، سیر آرامی را طی میکرد.
با افزایش بسیار شدید شمار مبتلایان به کووید در هند، شهر دهلینو، از روز گذشته، دوشنبه ۱۹ آوریل در قرنطینه قرار گرفت. کارشناسان، احتمال ظهور گونه جهشیافتهی هندی را عامل افزایش شدید مبتلایان به کووید عنوان میکنند.
گونهی فوق جهشیافتهی هندی ویروس کرونا با نام «B.1.617» یک جهش دوگانه را نشان میدهد. در این گونهی فوق جهشیافته، دو گونه جهش که در انواع کالیفرنیایی دیده شد همچنین در گونههای برزیلی و آفریقای جنوبی، مشاهده شده است. از ویژگیهای این انواع جهش یافته، قدرت گسترش و شیوع بسیار شدید در یک گونه و کاهش قدرت مقابله دستگاه ایمنی بدن، در گونهی دیگر است. این جهشها، به گفتهی متخصصان، حفاظت ایجاد شده در بدن با تزریق واکسن را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
در روزهای اخیر، در حالی که شمار مبتلایان به ویروس کرونا در هند به سرعت در حال افزایش است، به گفته متخصصان، بیش از نیمی از موارد ابتلا به کووید، بر اثر گونهی فوق جهشیافته بوده است.
گونهی دارای جهش دوگانهی هندی، پزشکان و کادر درمان در این کشور را با دشواری در امر درمان روبرو ساخته است.
پرفسور پاتریک بِرش، متخصص بیماریهای عفونی، میگوید: گونهی فوق جهشیافته هندی، به ویژه جوانان و کودکان را بیشتر درگیر کرده است. اما به گفته این پزشک متخصص در فرانسه، هنوز باید بررسیهای بیشتر درباره این گونهی جدید انجام شود. همچنین، هنوز نمیتوان درباره تائید یا تکذیب این ادعا که گونهی فوق جهشیافتهی هندی توسط آزمایش «پیسیآر» قابل تشخیص نیست، اظهارنظر نمود.
حدود ۲۰۰ مورد گونهی فوق جهشیافتهی هندی ویروس کرونا در سطح قاره اروپا شناسایی شده است.
تاکنون بیش از ۱۵ میلیون نفر در هند به کووید مبتلا شده و بیش از ۱۸۱ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند. طی ۲۴ ساعت گذشته، یک هزار و ۷۶۱ نفر بر اثر عوارض ناشی از ابتلا به ویروس کرونا در این کشور جان باختند.
کدام کشورها بیشترین میزان واکسن کرونا را تزریق کردند؟
همزمان با وجود نگرانی از ظهور انواع جهشیافتهی ویروس کرونا در بخشهایی از جهان، کارزار تزریق واکسن مقابله با کووید در برخی از کشورها با سرعت به پیش میرود.
در میان کشورهایی که کارزار تزریق واکسن را با سرعت و قدرت هر چه بیشتر به پیش میبرند، اسرائیل با تزریق واکسن به بیش از ۶۱ درصد از جمعیت این کشور در رده نخست قرار دارد. دستکم ۵۷.۲ درصد جمعیت این کشور دو واحد واکسن کرونا را دریافت کردند.
اسرائیل، یکی از بزرگترین متقاضیان واکسنهای فایزر-بیونتک و مدرنا بوده است. به گفته گزارشگر ویژه رادیو ارافای در اسرائیل، هنوز قیمت پرداخت شده برای هر واحد واکسن توسط اسرائیل مشخص نیست اما بر اساس رسانههای این کشور، دولت حاضر به پرداخت بهائی معادل دو برابر قیمت اصلی واکسن شده است تا بدین ترتیب به میزان بیشتری واکسن، در زمانی کوتاهتر، دسترسی یابد.
پس از اسرائیل، بریتانیا با ۴۷.۴ درصد، شیلی با ۳۸.۶ درصد، ایالات متحده آمریکا با ۳۶.۱ درصد و بحرین با ۳۳.۴ درصد، به کارزار تزریق واکسن مقابله با کرونا ادامه دادند.
اما در بریتانیا، با وجود اینکه نزدیک به ۵۰ درصد جمعیت این کشور، یک واحد واکسن کرونا را دریافت کردند اما آمار افرادی که دو واحد واکسن را دریافت کردند کمتر از ۱۲ درصد جمعیت این کشور میباشد.
در ایالات متحده آمریکا، در حالی که تزریق واکسن جانسونجانسون به حال تعلیق درآمده است، اما کارزار تزریق واکسن برای مقابله با گسترش ویروس کرونا با سرعت بیشتری در حال انجام است. بسیاری از اماکن وسیع، همچون پارکینگها، ورزشگاهها، پارکها و محوطههای دانشگاهی برای انجام واکسیناسیون اختصاص یافتهاند.