خانه / اخبار مهم روز / کرونا در ایران: شناسایی ویروس جهش یافتۀ هندی و افزایش ابتلا به کرونای آفریقایی؛ تهران نیازمند ۲٠ میلیون دوز واکسن کرونا

کرونا در ایران: شناسایی ویروس جهش یافتۀ هندی و افزایش ابتلا به کرونای آفریقایی؛ تهران نیازمند ۲٠ میلیون دوز واکسن کرونا

سعید نمکی وزیر بهداشت ایران، روز چهارشنبه ١۵ اردیبهشت، از افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونای آفریقایی در جنوب کشور خبر داد
سعید نمکی وزیر بهداشت ایران، روز چهارشنبه ١۵ اردیبهشت، از افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونای آفریقایی در جنوب کشور خبر داد © AFP – ATTA
سعید نمکی وزیر بهداشت ایران، روز چهارشنبه ١۵ اردیبهشت، از افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونای آفریقایی در جنوب کشور خبر داد و اعلام کرد که مواردی از ابتلای قطعی به کرونای هندی نیز در استان های قم، آذربایجان غربی و یزد شناسایی شده است. از سوی دیگر، حسن روحانی ضمن تأکید بر واردات واکسن توسط بخش خصوصی، وعده داد ده ها میلیون دوز واکسن تا هفته های آینده وارد کشور شود. این در حالیست که به گفتۀ جلیل کوهپایه‌زاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، تنها در استان تهران به ۲٠ میلیون دوز واکسن کرونا نیاز است.

حسن روحانی وعده داد ده ها میلیون دوز واکسن تا هفته های آینده وارد کشور شود

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت، اظهار داشت: «ایران در مسیر کرونا گام مهمی برداشته و شرکت‌های خصوصی به میدان آمدند و تا پایان تیرماه همه واکسن می‌زنند».

وی افزود: «باید دست بخش خصوصی را برای واردات واکسن باز بگذاریم تا تمامی افرادی که در خطر هستند، واکسن بزنند. واکسن داخلی نیز به میدان می‌آید. امیدواریم در هفته‌های آینده، ده‌ها میلیون دوز واکسن در اختیار مردم قرار بگیرد». وی افزود: «بانک مرکزی نیز اعلام کرده که در زمینه واکسن بی درنگ پول را پرداخت می‌کند بنابراین پای قول خود هستیم و خواهیم بود.»

بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت، از آغاز واکسیناسیون در ایران با جمعیتی بیش از ۸۰ میلیون، تا روز ۱۵ اردیبهشت، کمی بیش از یک میلیون و ۳۵٠ هزار دوز واکسن در کشور تزریق شده و میزان واکسن وارداتی به ایران نیز در مجموع،‌ تنها سه میلیون و ۲۰۰ هزار دوز بوده است.

این در حالیست که به گفته علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، برای رسیدن به ایمنی جمعی در ایران باید افراد بالای ۱۸ سال که تعداد آن‌ها حدود ۶۴ میلیون نفر است، واکسینه شوند که برای این منظور، ۱۲۸ میلیون دوز واکسن مورد نیاز است.

استان تهران نیازمند ۲٠ میلیون دوز واکسن کرونا است

جلیل کوهپایه‌زاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، روز چهارشنبه، در اولین نشست قرارگاه واکسیناسیون همگانی کووید-۱۹ به منظور برنامه ریزی و افزایش ظرفیت و سرعت واکسیناسیون شهروندان تهرانی، اعلام کرد: «در استان تهران حدود ۱۰ میلیون نفر داوطلب واکسیناسیون کرونا وجود دارد و با توجه به دستورالعمل تزریق دو دُوز واکسن برای هر فرد، عدد واکسیناسیون نهایی به ۲۰ میلیون تزریق می‌رسد».

او با بیان اینکه در روزهای آینده، با حجم زیادی از مراجعه برای دریافت واکسن مواجه می شویم، افزود: «واکسیناسیون سالمندان بالای ۸۰ سال سن در دانشگاه علوم پزشکی ایران آغاز شده و سایر گروه های سنی نیز به مرور به جمع مراجعه کنندگان مراکز بهداشت اضافه می شوند.»

وی با اشاره به سهم ۴ میلیون نفری دانشگاه علوم پزشکی ایران در واکسیناسیون کرونا، بر افزایش سرعت واکسیناسیون تأکید کرد و گفت: در حال حاضر حداکثر ظرفیت واکسیناسیون در دانشگاه علوم پزشکی ایران پنج هزار دوز تزریق در روز است و باید در گام اول این میزان به ۱۰ تا ۱۲ هزار تزریق برسد.

وزیر بهداشت از افزایش موارد کرونای آفریقایی در کشور خبر داد

سعید نمکی وزیر بهداشت ایران، روز چهارشنبه ١۵ اردیبهشت، ضمن اعلام آخرین وضعیت شناسایی سویه‌های جهش یافتۀ کرونا در کشور، با بیان اینکه میزان بیماران در موج چهارم کرونا، ۲.۵ برابر قبل بود و در برخی استان‌ها تا ۱۰ برابر پیک قبلی خیز بیماری وجود داشته است، نسبت به برگزاری تجمعات به ویژه در مراسم‌هایی نظیر عید فطر، هشدار داد.

وی دربارۀ جهش ها و موتاسیون های ویروس اظهار کرد: «در برخی استانها به جز ویروس انگلیسی، موتاسیون های جدید دیگری را پیدا کردیم. در استان هرمزگان که گفته شده بود ۳ نمونه محرز شده ویروس آفریقای جنوبی شناسایی شده، این سه نمونه از نظر ابتلای قطعی به ۵ مورد و از نظر ابتلای مشکوک، به ۳۰ مورد جدید رسید که بین ۳۵ تا ۳۸ مورد جدید در استان هرمزگان ویروس موتاسیون یافتۀ آفریقای جنوبی شناسایی شده است».

وزیر بهداشت افزود: «یکی از مشکلات ویروس موتاسیون یافتۀ آفریقای جنوبی، عدم پاسخ به درمان، مقاومت به درمان و از همه مهمتر اینکه اکثر واکسن‌های ساخته شده در جهان در برابر این ویروس تقریبا ناتوان هستند و توانمندی مقابله آنتی بادی این واکسن‌ها با ویروس موتاسیون یافته آفریقایی بسیار محدود است».

شناسایی کرونای هیبرید هندی- کالیفرنیایی در کشور

سعید نمکی وزیر بهداشت، دربارۀ موتاسیون هندی کرونا نیز گفت: «با رصد موارد ابتلا، متأسفانه موارد تأیید شد و در استان قم، ٣ مورد تأیید شده ویروس جهش یافته هندی از بین هندی های استان شناسایی کردیم و تمام افرادی که با آنها تماس نزدیک داشته اند را رصد می کنیم و تمام این مجموعه را قرنطینه کردیم و در حال پایش شرایط هستیم».

وزیر بهداشت ادامه داد: «متاسفانه در استان آذربایجان غربی در ماکو و شوط در مجموعه ای که توسط کارگران هندی اداره می شد، حداقل ١٠ مورد جدید پیدا کردیم که این ١۰ مورد، یک نوع ویروس هیبرید هندی-کالیفرنیایی است که یکی از بدترین انواع ویروس کرونا است».

وی افزود: «این ویروس در ماه جدید شناسایی شد و به سرعت خود را به آذربایجان غربی رسانده است که متأسفانه در استان یزد هم در یک کارخانه فولاد که هم کارگر هندی و هم کارگر ایرانی داشت، کرونای هندی را مشاهده کردیم که بلافاصله تمام این افراد در قرنطینه‌ قرار گرفتند و تمام افراد در تماس با آنها هر روز رصد می‌شوند».

وی هشدار داد که «اگر به دام ویروس هندی یا آفریقایی بیفتیم، تاب‌آوری نظام سلامت دچار مشکل می‌شود. من ابزاری به جز تمنا و خواهش ندارم. با رعایت ۶۰ درصدی پروتکل‌های بهداشتی وضع مطلوبی نخواهیم داشت و امیدواریم آتش به دامن‌ کل کشور نیفتد».

تخت های بیمارستانی در اشغال بیماران کرونایی

مسعود مردانی عضو کمیتۀ علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، روز چهارشنبه با بیان اینکه «هنوز هم موارد بیماری زیاد است»، در عین حال نسبت به شکل‌گیری تجمعات هشدار داد و با اشاره به احتمال تجمعات عید فطر در برخی مناطق و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، گفت: «تا زمانی که واکسن برای اکثر مردم تزریق نشود، هر تجمعی می‌تواند سبب افزایش ریسک ابتلا به بیماری شود».

وی با اشاره به احتمال تغییر سوش بیماری از ویروس انگلیسی به سایر جهش‌ها، افزود: «در برخی نقاط، مراجعه کننده جدید کرونایی رو به افزایش است. در چنین شرایطی تخت‌های ما عمدتاً اشغال هستند و ICUها مملو از بیماران بدحال است». این متخصص بیماری‌های عفونی تاکیدکرد: «تاکنون شاید یک درصد جمعیت کشور واکسینه شده‌اند؛ برای اینکه آثار واکسیناسیون مشهود شود ۷۰ درصد جمعیت یا باید واکسن زده باشند و یا پیشتر به بیماری مبتلا شده و ایمن شده باشند».

علیرضا زالی خواستار استفاده از ظرفیت سایر بخش ها برای تسریع در واکسیناسیون کرونا شد

علیرضا زالی فرماندۀ ستاد عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، در نامه ای به وزیر بهداشت، خواستار استفاده از ظرفیت سایر بخش‌ها نظیر آموزش و پرورش و شهرداری برای اجرای طرح واکسیناسیون کرونا شد.

وی در این نامه از سعید نمکی وزیر بهداشت خواست با توجه به آمادگی دانشگاه های علوم پزشکی برای انجام وسیع واکسیناسیون کرونا و لزوم استفاده از ظرفیت سایر بخشها برای انجام این مهم ، موضوع استفاده از زیرساخت های فیزیکی وزارتخانه های آموزش و پرورش، ورزش و جوانان و همچنین شهرداری ها برای اجرای این طرح، در ستاد ملی مدریت بیماری کرونا مطرح شود.

مرگ ۱۸ ماما به دلیل ابتلا به کرونا

قاسم جان بابایی معاون درمان وزارت بهداشت، با اشاره به خدمات ماماها از ابتدای شیوع بحران کووید ۱۹ در کنار دیگر کادر درمان، عنوان کرد: در بیمارستان‌های کشور حدود ۱۷۵۶۷ ماما مشغول به خدمت هستند که در دوران شیوع کرونا ۵۲۷۰ نفر (۳۰ درصد) در بیمارستان های ریفرال کرونا ارائه خدمت کرده اند.

وی افزود: «قریب به ۲۶۰۰۰ مادر باردار مشکوک به کرونا در سال ۹۹ به بیمارستان ها مراجعه کرده اند و مراقبت از حدود ۱۵۰۰۰ مادر مبتلا به کرونا در سال ۹۹ که برای زایمان یا دریافت مراقبت در حین بارداری در مراکز ریفرال و غیر ریفرال کرونا بستری شده‌اند.

وی با بیان اینکه تعداد مادران باردار یا زایمان کرده بستری در بخش های مراقبت های ویژه یا تنفسی ۲۴۰۰ نفر بوده است، آمار ماماهای مبتلا به کووید ۱۹ از ابتدای پاندمی تاکنون را قریب به ۳۱۰۰ نفر عنوان کرد و گفت: «تاکنون ۱۸ ماما در این پاندمی به دلیل ابتلا به کرونا جان باخته اند».

۹۲۳ بیمار مبتلا به کرونا در مازندران بستری هستند

بر اساس آخرین گزارش ها، هم‌اکنون ۹۲۳ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ و یا مشکوک به ویروس کرونا در مراکز درمانی زیرنظر دانشگاه‌های علوم پزشکی مازندران و بابل بستری هستند.

سیدعباس موسوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: «در ۲۴ ساعت گذشته تعداد ۱۲۴ بیمار مشکوک به کرونا بر اساس تشخیص بالینی در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سطح استان بستری شدند و هم اکنون ۷۳۱ بیمار مشکوک به کرونا بر اساس تشخیص بالینی در این مراکز بستری هستند که از این تعداد، ۱۸۳ نفر نیز با علائم حاد تنفسی در بخش های مراقبت ویژه بستری هستند».

از سوی دیگر، روابط‌عمومی و امور بین‌الملل دانشگاه علوم پزشکی بابل نیز اعلام کرده که در حال حاضر ۱۹۲ بیمار مشکوک به کرونا در بیمارستان‌های بابل بستری هستند.

سرهنگ قدمی رئیس پلیس راه مازندران اعلام کرد که هیچ گونه تغییری در محدودیت‌های تردد کرونایی در استان تاکنون به پلیس اعلام نشده است و تمامی مبادی ورودی مازندران همچنان به روی خودروهای غیربومی مسدود است».

آمار رسمی کرونا در ایران:

آبونه شوید
بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، تا کنون یک میلیون و ۱۱۵ هزار و ۷۲۲ نفر دُوز اول واکسن کرونا و ۲۳۴ هزار و ۵۶۸ نفر نیز دُوز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به یک میلیون و ۳۵۰ هزار و ۲۹۰ دُوز رسیده است.

به گفتۀ سخنگوی وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز ۱۵ اردیبهشت و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۵ هزار و ۸۷۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۲۴۴۹ نفر از آنها بستری شدند و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به دو میلیون و ۵۹۱ هزار و ۶۰۹ نفر رسید.

همچنین در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۳۴۹ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۷۳ هزار و ۵۶۸ نفر رسیده است.

همچنین ۵۴۹۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید بیماری و در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.

تا کنون ۱۶ میلیون و ۵۱۱ هزار و ۹۸۷ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است و در حال حاضر ۱۰۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۲۳۵ شهر در وضعیت نارنجی، ۱۱۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.