دولت جو بایدن نام احمد قلعه بانی، مدیر عامل سابق شرکت ملی نفت ایران و دو مدیر نفتی ایرانی دیگر را از فهرست تحریمی آمریکا خارج کرده است.
آمریکا نخستین بار در ماه مه ۲۰۱۳ آقای قلعه بانی را در کنار شماری از اشخاص و شرکتهای دیگر مرتبط با صنعت نفت ایران تحریم کرده بود.
بنا بر تصمیم تازه وزارت خزانه داری ایالات متحده نام فرزاد بازرگان، مدیرکل سابق شرکت هنگ کنگ اینترترید و محمد معینی، از مدیران سابق شرکت نفتیران اینترترید (نیکو) با تابعیت دوگانه بریتانیایی نیز از فهرست «اتباع به طور ویژه معین شده» (اسدیان) خزانه داری آمریکا حذف شده است.
خزانه داری آمریکا روز پنجشنبه در بیانیهای گفت که این اقدام «نتیجه تغییر تأیید شده رفتار یا وضعیت طرفین تحریم شده است و تعهد دولت ایالات متحده به لغو تحریمها در صورت تغییر رفتار یا وضعیت افراد مجازات شده را نشان می دهد.»
اسامی شرکت کشتی رانی سی چارمینگ (هنگ کنگ) و شرکت آوکسیینگ (شانگهای) چین هم که در سال ۲۰۲۰ میلادی به اتهام حمل و نقل محصولات نفتی ایران تحریم شده بودند نیز از فهرست تحریمها بیرون آورده شده اند.
مقامهای آمریکایی ناشناس به خبرگزاری رویترز گفته اند که رفع تحریم علیه اشخاص و شرکتهای یاد شده صرفا یک امر «عادی» است و به روند مذاکرات غیرمستقیم آمریکا و ایران در وین اتریش برای احیای توافق هستهای (برجام) ارتباطی ندارد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا گفت که در صورت احیای برجام و رفع احتمالی برخی تحریم ها، «صدها تحریم» علیه جمهوری اسلامی همچنان باقی خواهد ماند
در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، آمریکا در پی خروج از برجام، تحریمهای هستهای که در چارچوب توافق لغو شده بودند را بار دیگر علیه ایران اعمال کرد. دولت آقای ترامپ همچنین تحریمهای تازهای را بنا بر اتهام تروریسم علیه شرکتها و مدیران نفتی ایرانی وضع کرد که شامل حال بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران نیز شد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا گفت که در صورت احیای برجام و رفع احتمالی برخی تحریم ها، «صدها تحریم» علیه جمهوری اسلامی همچنان باقی خواهد ماند.
او گفت اگر تحریمها «با برجام ناسازگار نباشد، تا زمان تغییر رفتار ایران باقی میماند.»
لغو تحریمها علیه سه مدیر نفتی سابق ایران در حالی انجام شد که دولت آمریکا روز پنجشنبه از تحریم یک شبکه قاچاق کالا و انتقال ارز مرتبط با سپاه پاسداران جمهوری اسلامی و حوثیهای یمن خبر داد.
وزارت خزانه داری آمریکا در یک بیانیه رسمی اعلام کرد که این شبکه زیر نظر سعید جمال، سرمایه دار حوثی مستقر در ایران، فعالیت می کند.
بنا بر این بیانیه، افراد تحریم شده دهها میلیون دلار درآمد ناشی از فروش کالاهای مختلف از جمله نفت ایران را طریق شبکهای از واسطهها و صرافیها در چند کشور به حوثیهای یمن منتقل می کنند.
مقامات آمریکایی گفتند که برخی افراد تحریم شده در ترکیه و امارات متحده عربی فعالیت دارند.