خانه / اخبار مهم روز / رافائل گروسی: بدون نظارت کامل آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران، صحبت از حسن‌ نیت یک توهم است

رافائل گروسی: بدون نظارت کامل آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران، صحبت از حسن‌ نیت یک توهم است


رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هشدار داد تا زمانی‌که بازرسان این سازمان نتوانند به طور کامل به وظایف نظارتی خود در ایران عمل کند، صحبت از حسن نیت تنها یک «توهم» است.

گروسی روز پنج‌شنبه در مصاحبه‌ای با بلومبرگ گفت: «بگذارید شفاف بگویم. بدون حضور بازرسان آژانس در ایران، صحبت از حسن نیت تنها یک توهم است و بدون حضور بازرسانی که بتوانند بگویند چه اتفاقاتی دارد می‌افتد بی‌معنی است.»

مدیر کل آژانس تاکید کرد: «باید اقدامات نظارتی در تمام مراحل کار تضمین شوند و بدون چنین اقداماتی ما در قلمرو بسیار ناشناخته‌ای قرار داریم.»

او خاطرنشان کرد که ایران تعهدات خاص خود را به آژانس دارد و توافق نظارتی ایران با این سازمان ارتباطی با مذاکرات برجام ندارد.

گروسی با اشاره به اینکه اگر توافق‌ موقت نظارت فنی آژانس و ایران تمدید نشود احتمال دارد ایران اطلاعات نظارتی آژانس را حذف کند، گفت: اگر چنین اتفاقی رخ دهد این سازمان در ارتباط با ایران با یک «سیاه‌چاله» اطلاعاتی در فاصله ماه‌های فوریه تا ژوئن، بهمن تا خرداد، مواجه خواهد شد.

گروسی خاطرنشان کرد: «آژانس از ایران هیچ پیشنهادی برای تمدید توافق‌ موقت نظارت فنی خود دریافت نکرده است و اگر تا سوم تیر این توافق‌ تمدید نشود، احتمال دارد ایران اطلاعات ضبط شده سایت‌های هسته‌ای خود از ماه فوریه تاکنون را حذف کند.»

او در عین حال ابراز امیدواری کرد توافق موقت نظارت آژانس بر فعالیت‌های ایران به زودی تمدید شود.

مدیرکل آژانس گفت که همه کشورهای عضو آژانس حق غنی‌سازی اورانیوم را دارند، اما این مساله بسیار استثنایی است که یک کشور مانند ایران بدون داشتن سلاح هسته‌ای بخواهد در چنین سطح بالایی به غنی‌سازی بپردازد.

او افزود: در نتیجه، در چنین موردی که سطح غنی‌سازی اورانیوم آنقدر بالاست که تشخیص آن از سطح غنی‌سازی شده برای تولید سلاح سخت است، لازم است که آژانس نظارت‌های لازم را انجام دهد تا مطمئن شود برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی به جهتی دیگر حرکت نمی‌کند.

او گفت: اگر قرار باشد کشوری اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنی کند، اما همچنان نظارت بر آن در حد پایینی که در توافق پادمانی مشخص شده صورت گیرد، و بازرسان نتوانند هر کجا را خواستند بررسی کنند، «خلا اعتبار» نظارتی به وجود خواهد آمد.