با افزایش نگرانیها از گسترش نفوذ ایران در منطقه، مارکو روبیو، عضو جمهوریخواه سنای آمریکا، جمهوری اسلامی را مسئول «حمله مستقیم» به نیروهای آمریکا در پایگاه التنف سوریه خواند و از دولت جو بایدن خواست برای برخورد با اقدامات تهران ملاحظات مربوط به توافق هستهای را کنار بگذارد.
روبیو در توییتی با اشاره به حمله شامگاه چهارشنبه به محل استقرار نیروهای ائتلاف بینالمللی ضد داعش در التنف نوشت: «ایران دیروز بهطور مستقیم به نیروهای آمریکایی در سوریه حمله کرد. فقط به خاطر نجات توافق هستهای خود با ایران، بر این موضوع سرپوش نگذارید.»
در پی این حمله، یک مقام نظامی آگاه در ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا به اسکای نیوز گفت که بررسیهای اولیه نشان میدهد که شبهنظامیان مورد حمایت ایران پایگاه التنف را هدف قرار دادهاند. او خاطرنشان کرد که این حمله تلفات جانی نداشته و تحقیقات در مورد آن همچنان ادامه دارد.
آسوشیتدپرس نیز به نقل از یک مقام نظامی مطلع گزارش داد که در حمله به پایگاه التنف سوریه، یک پهپاد قسمتی از پایگاه را، که نیروهای آمریکایی در آن مستقر بودند، هدف قرار داد و یک پهپاد دیگر به محل استقرار نیروهای مخالف حکومت سوریه حمله کرد. همچنین در جریان این حمله چند راکت نیز به این پایگاه اصابت کرد.بر اساس گزارش «اِن.بی.سی»، چهارشنبه 20 اکتبر یک پایگاه نظامی آمریکایی در «التنف» در جنوب سوریه مورد حمله پهپادی و موشکی قرار گرفت. با این وجود، مقامات ایالات متحده اعلام کردند که به نیروهای نظامی آمریکا هیچ آسیبی وارد نشده است.
«اِن.بی.سی»، تاکید میکند که پایگاه التنف در مسیری قرار دارد که به عنوان «حلقهای حیاتی» برای اتصال نیروهای نیابتی ایران از تهران تا جنوب لبنان تا مرز اسرائیل عمل میکند.
از سوی دیگر، خبرهایی مبنی بر اینکه روسیه قصد دارد نیروهای شبهنظامی وابسته به خود در جنوب سوریه را منحل کند، منجر به نگرانی از احتمال افزایش نفوذ سپاه پاسداران ایران و نیروهای نیابتی آن همچون حزبالله در این منطقه شده است.
استان جنوبی درعا، که سالها تحت کنترل نیروهای مخالف رژیم اسد بود، در سال 2018 با مدیریت مسکو به آتشبسی میان نیروهای دولتی و مخالفان دست یافت، که بر مبنای آن، در ازای امان دادن به نیروهای مخالف رژیم، کنترل این منطقه به دولت بازمیگشت.
به گزارش تایمز اسرائیل، پنجشنبه 21 اکتبر 2021، پلیس نظامی روسیه در اوایل ماه جاری از اعضای «تیپ هشت» وابسته به مسکو خواست تا تسلیحات خود را به فرماندهی این تیپ تحویل دهند، و بدین ترتیب به حضور شبهنظامیان تحت حمایت روسیه در درعا خاتمه دهند.
در این باره، ایهود یائاری، تحلیلگر امور عربی «شبکه 12» تلویزیون اسرائیل، اظهار کرد: «این کار درها را به روی ایران، حزبالله، و نیروهای اسد باز میکند تا تمام منطقه را تا نزدیکی مرزهای اسرائیل زیر تسلط خود درآورند.»
در حالی که اعتراض کشورهای خاورمیانه به گسترش نفوذ و تهدید جمهوری اسلامی در منطقه ادامه دارد، معمر الاریانی، وزیر اطلاعات دولت قانونی یمن، در رشته توییتی نوشت که اصرار حوثیهای مورد حمایت ایران به تشدید درگیریها و عدم همکاری آنها با جامعه جهانی برای توقف جنگ یمن نشان میدهد که این گروه در حال «اجرای مستقیم دستورهای تهران» برای «تهدید امنیت و صلح منطقهای و جهانی» است.
وزیر اطلاعات یمن از جامعه جهانی خواست از دخالت جمهوری اسلامی در امور داخلی یمن و حمایت مالی، نظامی و فنی این کشور از حوثیها جلوگیری کند.
از سوی دیگر، روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی با اشاره به نفوذ جمهوری اسلامی در لبنان نوشت اگر حزبالله لبنان بتواند جلوی تحقیقات قضایی در خصوص انفجار سال گذشته در بندر بیروت را بگیرد، لبنان به زودی به جولانگاه ایران در دریای مدیترانه تبدیل خواهد شد.
سمیر جعجع، رهبر حزب نیروهای لبنانی، روز پنجشنبه در اظهاراتی حزبالله و اقدامات این گروه را بزرگترین تهدید برای مردم لبنان خواند و هشدار داد تنها هدف حزبالله توقف بررسی پرونده انفجار بندر بیروت است.