خانه / اخبار مهم روز / پنتاگون: چین به سرعت در حال گسترش زرادخانه هسته‌ای خود است

پنتاگون: چین به سرعت در حال گسترش زرادخانه هسته‌ای خود است

ارتش چین به دنبال تبدیل شدن به «ارتشی در کلاس جهانی» در صدمین سالگرد تأسیس جمهوری کمونیستی خلق چین است

وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون»، هشدار داد که چین به سرعت در حال گسترش ظرفیت زرادخانه هسته‌ای خود است، و ممکن است تا پایان دهه جاری 1000 کلاهک هسته‌ای تولید کند، زیرا قصد دارد تا اواسط قرن بیست و یکم «نفوذ جهانی» خود را فراتر از نفوذ ایالات متحده ببرد.

به گزارش خبرگزاری «سی.ان.ان»، چهارشنبه 3 نوامبر 2021، ساعاتی پس از آنکه مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، هشداری قاطع در مورد پیشرفت نظامی چین صادر کرد و گفت که این «یکی از بزرگترین تغییرات قدرت ژئواستراتژیک جهانی است که دنیا شاهدش بوده است»، پنتاگون موضع رسمی خود درباره چین را طی گزارشی مفصل اعلام کرد.

بر مبنای این گزارش، سرعت گسترش ظرفیت زرادخانه اتمی چین بیش از آن چیزی است که ایالات متحده پیش‌بینی می‌کرد، و «بسیار فراتر از چیزی است که در طول تاریخ داشته است». سرمایه‌گذاری چین روی نیروی هسته‌ای خود این امکان را به آن داده تا یک «سه‌گانه هسته‌ای» از موشک‌های بالستیک هوا-پرتاب، و موشک‌های زمینی و دریایی، مشابه سه‌گانه ایالات متحده ایجاد کند.پنتاگون در بخشی از این گزارش می‌گوید تعداد کلاهک‌های هسته‌ای چین تا شش سال دیگر می‌تواند به ۷۰۰ و تا سال ۲۰۳۰ به بیشتر از هزار مورد برسد. این گزارش تعداد کلاهک‌های هسته‌ای چین در حال حاضر را مشخص نکرده ولی وزارت دفاع آمریکا در تحلیل سال گذشته اعلام کرده بود که این تعداد حدود ۲۰۰ قبضه است و تا پایان دهه میلادی جاری می‌تواند دو برابر شود.

آمریکا در حال حاضر حداقل سه هزار و ۷۵۰ کلاهک هسته‌ای دارد و از قرار معلوم برنامه‌ای برای افزایش آن ندارد. تعداد کلاهک‌های هسته‌ای آمریکا در سال ۲۰۰۳ حدود ۱۰ هزار قبضه بود.گزارش جدید وزارت دفاع آمریکا احتمال وقوع جنگ مستقیم با چین را عنوان نمی‌کند ولی بیانگر دیدگاه رایج در میان سیاستگذاران آمریکایی است که معتقدند نیروهای مسلح چین در تمامی عرصه‌های نظامی و راهبردی، از جمله جنگ سایبری تسلط آمریکا را به چالش خواهد کشید.

این گزارش یادآوری و هشدار دیگری به کنگره آمریکاست که برنامه‌ریزی‌های پنتاگون برای مقابله با افزایش قدرت نظامی چین از مرحله تحلیل وارد مراحل عملی شده است. انتظار می‌رود که دولت جو بایدن در راستای تصمیم خود در ماه سپتامبر برای افزایش حضور نظامی آمریکا در استرالیا، علاوه بر فروش زیردریایی‌های هسته‌ای به آن کشور گام‌های بیشتری بردارد.این گزارش بر اساس اطلاعاتی که تا پایان سال ۲۰۲۰ جمع‌آوری شده تنظیم شده است و ابراز نگرانی اخیر ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا، در مورد آزمایش موشک‌های مافوق صوت توسط چین را شامل نمی‌شود.

ژنرال میلی روز چهارشنبه، قبل از انتشار گزارش جدید پنتاگون، در یک مجمع امنیتی گفت آزمایش تسلیحات مافوق صوت و سایر سلاح‌های پیشرفته توسط چین به خوبی چالش‌های راهبردی در آینده را نشان می‌دهند.

او افزود: «ما شاهد یکی از بزرگترین تغییرات در جغرافیای راهبردی و تعادل قوا در تاریخ جهان هستیم».

گزارش پنتاگون می‌گوید چین در پی احداث شبکه‌ای از پایگاه‌های نظامی در خاک کشورهای دیگر با هدف اخلال در عملیات نظامی آمریکا و انجام عملیات نظامی علیه ایالات متحده است.

رئیس‌جمهوری چین اعلام کرده که این کشور قصد دارد تا سال ۲۰۴۹ به یک قدرت نظامی جهان بدل شود.

گزارش روز چهارشنبه جدیدترین گزارش سالانه وزارت دفاع آمریکا به کنگره است و در مقایسه با گزارش سال‌های قبل حاوی جزییات بیشتری است. به عنوان نمونه، با استناد به تحقیقات نهادهای پزشکی نظامی در آمریکا، عدم پایبندی چین به معاهدات بین‌المللی در زمینه سلاح‌های شیمیایی را بررسی کرده و تولید مواد شیمیایی به شدت مخرب با مصارف دوگانه را بر می‌شمرد.

وزارت دفاع آمریکا در گزارش خود منبع و جزئیات اطلاعات در مورد افزایش توان هسته‌ای چین را قید نکرده است. ولی یک مقام ارشد دفاعی که حاضر نشد نامش در گزارش قید شود به خبرنگاران گفت این پیش‌بینی براساس توسعه پرشتاب توان هسته‌ای چین، از جمله افزایش قابلیت آن کشور در زمینه بمباران هسته‌ای و گزارش رسانه‌های رسمی در مورد ضرورت دستیابی به حداقل هزار کلاهک هسته‌ای تنظیم شده است.

در بخش دیگری از گزارش جدید پنتاگون به احداث حداقل سه مجموعه جدید از سامانه‌های زیرزمینی شلیک موشک‌های دوربرد در نواحی شمالی و مرکزی چین اشاره شده است که می‌تواند برای شلیک کلاهک‌های هسته‌ای مورد استفاده قرار بگیرد.

نوسازی نیروهای مسلح چین در تمامی زمینه‌ها اجرا می‌شود ولی افزایش توان هسته‌ای آن بسیار مشهودتر است.

دولت جو بایدن در حال بازبینی همه جانبه سیاست هسته‌ای آمریکاست ولی تاکنون اعلام نکرده که در واکنش به نگرانی‌ها در مورد افزایش قدرت هسته‌ای چین چه راهکاری در پیش خواهد گرفت.

گزارش پنتاگون همچنین بر اهداف دولت چین برای توسعه و نوسازی نیروهای مسلح این کشور در آینده تمرکز کرده است. بر مبنای این گزارش، اگر چین به هدف مدرن‌سازی موقت خود تا سال 2027 دست یابد، «چند گزینه مختلف» در مورد تایوان در اختیار خواهد داشت، که می‌تواند شامل محاصره تایوان، تهاجم آبی-خاکی به این کشور جزیره‌ای یا یکی از جزایر کوچکتر اطراف آن باشد.

در این گزارش آمده است که پس از سال 2027، چین به دنبال نوسازی کامل ارتش خود تا سال 2035 و تبدیل شدن به «ارتشی در کلاس جهانی» تا سال 2049، صدمین سالگرد تأسیس جمهوری کمونیستی خلق چین است؛ امری که به آن اجازه می‌دهد «ائتلاف‌ها و پیمان‌های امنیتی آمریکا در منطقه هند و اقیانوس آرام را نابود کند.»