نفت خام ایران در حال حاضر تحت عنوان نفتِ عمان، امارات متحده عربی، و مالزی به چین صادر میشود
واردات نفت چین از ایران به طور میانگین طی سه ماه گذشته بیش از نیم میلیون بشکه در روز بوده است، چرا که به نظر خریداران، زیانهای خرید نفت خام ارزان از ایران کمتر از خطرات ناشی از نقض تحریمهای ایالات متحده است.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، چهارشنبه 10 نوامبر 2021، دولت جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، در بحبوحه تلاشهای خود برای ادامه مذاکرات به منظور احیای توافق هستهای 2015 با ایران موسوم به «برجام»، تاکنون ترجیح داده جلوی فروش نفت ایران را بهطور جدی نگیرد، و به شیوهای سفت و سخت تحریمهای ایران را علیه افراد و شرکتهای چینی اجرا نکند.
اینک، بازرگانان و منابع رهگیری نفتکشها به «رویترز» میگویند پس از آنکه به دلیل عدم صدور مجوز از سوی دولت چین، خرید نفت ایران توسط تجار چینی طی ماههای ژوئن و ژوئیه نسبت به ماه مه کاهش یافت، پالایشگاههای خصوصی چین، در پی صدور سهمیههای دولتی جدید، دومرتبه از نفت خام ارزان ایران استقبال میکنند.
به گفته «رویترز»، محمولههای نفتی ایران که اکنون ارزشی معادل 1.3 میلیارد دلار در ماه دارد، و بخش عمده آن به چین صادر میشود، منبع درآمدی کلیدی برای تهران فراهم میکند.
بر اساس دادههای گمرک چین، این کشور از ابتدای سال 2021 رسماً هیچ محموله نفتی از ایران وارد نکرده است. با این وجود، به گفته تاجران، نفت خام ایران که حدود شش درصد از واردات چین را به خود اختصاص میدهد، در حال حاضر تحت عنوان نفتِ عمان، امارات متحده عربی، و مالزی به چین صادر میشود.
منابع آگاه به «رویترز» گفتهاند که نفت ایران آخرین بار با تخفیف 4 تا 5 دلار برای هر بشکه نسبت به نفت خام برنت در بازار سیاه ارائه شد، که حدود 6 تا 7 دلار کمتر از معیار خاورمیانه نفت عمان است.
یک مقام ارشد آمریکایی در ماه سپتامبر به «رویترز» گفته بود که واشینگتن از خرید نفت ایران توسط چین آگاه است، اما «دیپلماسی را به عنوان مسیری موثرتر برای رفع دغدغههای ما انتخاب کرده است».