خانه / اخبار مهم روز / ایلنا: ایران در زمینه حداقل دستمزد ماهانه در رتبه ۱۶۰ جهانی

ایلنا: ایران در زمینه حداقل دستمزد ماهانه در رتبه ۱۶۰ جهانی

خبرگزاری کار ایران، ایلنا، در گزارشی بر اساس داده‌های صندوق بین المللی پول نوشت ایران با حداقل دستمزد ماهانه ۷۵ دلار در رتبه ۱۶۰ جهانی و پایین‌تر از عراق، بنگلادش و لیبی قرار دارد.

ایلنا در ابتدای گزارش خود به شعار «هزینه‌ها دلاری، حقوق‌مان ریالی» اشاره کرده که این روزها از سوی بازنشستگان کارگری در تجمعات متعدد سر داده می‌شود. این خبرگزاری در تایید این شعار نوشت: «همه‌ هزینه‌های زندگی با نرخ دلار حرکت می‌کند؛ تمام نهادهای اقتصادی بین المللی نیز در قیاس قدرت خرید نیروی کار کشورهای مختلف، نرخ پایه دلار را به عنوان مبنای این مقایسه به کار می‌برند.»

ایلنا اضافه کرد: وقتی خوراک دام و طیور و کود کشاورزی با نرخ دلار همگام است و زمانی که سقوط ارزش پول ملی، موجب تمایل شدید تولیدکنندگان حتی در بخش کشاورزی و دامداری به صادرات کالاها و محصولات خود شده است، نتیجه، صعود تمام کالاها از گوشت و برنج و خشکبار گرفته تا گوشی‌های موبایل و کامپیوترهای شخصی با نرخ دلار است.

این خبرگزاری به تحقیق فرامرز توفیقی رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور درباره حداقل دستمزدها در جهان پرداخته که بر اساس داده‌های صندوق بین المللی پول در آوریل ۲۰۲۱ تهیه شده و لیستی از دستمزد کارگران کشورهای مختلف تنظیم شده است.

بر اساس داده‌های این نهاد بین المللی، سوئیس با ۶۱۵۳ دلار حداقل دستمزد ماهانه، لیختن اشتاین ۶۰۶۰، موناکو ۵۷۳۴، لوکزامبورگ ۴۴۳۱، توالو ۴۰۱۲، استرالیا ۳۷۴۴ و سنگاپور با ۳۷۳۲ دلار در صدر فهرست حداقل دستمزد ماهانه کارگران قرار دارند.

اما در پایین این فهرست: فلسطین رتبه ۶۶ با ۸۲۷ دلار، مالدیو رتبه ۷۲ با ۷۳۵ دلار، کنگو در آفریقا در رده ۷۱ با ۷۴۰ دلار، سودان جنوبی در رتبه ۸۲ با ۵۸۶ دلار و گواتمالا در رتبه ۹۵ با ۴۵۵ دلار قرار گرفته اند و کارگران ایرانی با حداقل دستمزد ماهانه‌ ۷۵ دلاری، در جایگاه ۱۶۰ جهان قرار دارند.

توفیقی در این رابطه می‌گوید: ایران جایگاه ۱۶۰ را دارد، پس از گامبیا و حتی افغانستان که در رتبه ۱۳۹ است. جالب است بورکینافاسو هم از ایران بالاتر است و همچنین بنگلادش که کشوری بسیار فقیر است. رتبه لیبی هم که کشوری بحران زده است از ایران بالاتر است و حتی عراق جنگ زده هم نسبت به ایران جایگاه بالاتری دارد.

او توضیح می‌دهد: این عدد مطابق دلار ۲۷۰۰۰تومانی و آخرین پرونده دستمزد کارگران در دولت قبل در شامگاه بیست و سوم اسفندماه سال ۹۹ متعاقب افزایش ۳۹ درصدی مزد به دست آمده است. بنا به عدد تعیین شده از سوی شورایعالی کار، حداقل دریافتی هر کارگر ایرانی برای یک ماه اشتغال ۲ میلیون و ۶۵۵ هزار و ۴۹۳ تومان و مجموع دریافتی خانواده ۳.۳ نفری، ۴ میلیون و ۵۰ هزار تومان تعیین شده است. با احتساب کارکرد ماهانه ۱۹۲ ساعت برای کارگران، حداقل دستمزد ساعتی آن‌ها در ایران معادل ۱۶۸۳۰ تومان و با احتساب دلار ۲۴ هزار تومانی حدود ۰.۶۲ دلار است که اگر تنها دستمزد مد نظر باشد در انتهای صف هستیم و اگر با کل مزایا باشد می‌شود ۱۱۹.۶۸دلار که باز در انتهای صف در رتبه۱۵۷ هستیم، مکانی که به هیچ وجه شایسته کارگر ایرانی نبوده و نیست.

خبرگزاری ایلنا همچنین ادعای مکرر دولت‌ها در جمهوری اسلامی مبنی بر افزایش دستمزد بیش از نرخ تورم در سال‌های اخیر را زیر سوال برد و نوشت: اگر این ادعا صحت داشت، چرا ما باید به قعر جدول دستمزدهای کارگران جهان سقوط می‌کردیم؛ اگر دستمزد همپا با افزایش هزینه‌های زندگی افزایش یابد، سقوط معیشتی و از دست دادن قدرت خرید، دیگر معنایی ندارد.