شریف که برای تشکیل کابینه جدید مامور شده تا زمان برگزاری انتخابات آینده در اوت 2023، ریاست دولت جدید پاکستان را برعهده خواهد گرفت.پارلمان پاکستان پس از دادن رای عدم اعتماد به عمران خان و برکناری او از قدرت، شهباز شریف، رهبر اپوزیسیون این کشور را به عنوان نخستوزیر جدید مامور تشکیل کابینه کرد.
در حالی که رئیس پارلمان پاکستان به همراه بیشتر اعضای حزب عمران خان، نخستوزیر برکنار شده این کشور پیش از آغاز جلسه رایگیری پارلمان، استعفا داده بود، سردار ایاز صادق، ریاست موقت مجلس ملی پاکستان را بهعهده گرفته و اعلام کرد «شهباز شریف» رهبر اپوزیسیون با کسب 174 رای از مجموع 342 رای نمایندگان پارلمان، به سمت نخستوزیر جدید این کشور انتخاب و مامور تشکیل کابینه شده است.
این رایگیری پس از آن صورت گرفت که نمایندگان معترض حزب نخستوزیر برکنار شده، استعفای دستهجمعی خود را از مجلس نمایندگان به نشانه اعتراض به تشکیل دولت جدید اعلام کردند.
در همین راستا شاه محمود قرشی، وزیر خارجه سابق و معاون رئیس حزب خان (جنبش انصاف) در سخنرانی پیش از انتخاب نخستوزیر جدید، به نشانه اعتراض و تحریم دولت جدید، گفت:«همه ما استعفا میدهیم.»
از سویی شهباز شریف که اکنون مامور تشکیل دولت جدید شده تا زمان برگزاری انتخابات آینده در اوت 2023، ریاست دولت جدید را برعهده خواهد گرفت.شهباز شریف، رهبر حزب مسلم لیگ شاخه نواز و برادر کوچکتر نواز شریف است که سه دوره نخستوزیر پاکستان بود. او ۷۰ ساله و بیش از یک سیاستمدار برجسته، به عنوان یک مدیر و دیوانسالار قابل و خوشنام شناخته میشود.
کارشناسان میگویند که شهباز شریف برخلاف برادرش نواز با نیروهای مسلح پاکستان که سیاست دفاعی و خارجی کشور را کنترل میکند مناسبات بهتری دارد. او پس از پیروزی در رایگیری پارلمان وعده داد که با بحران اقتصادی کشور مقابله خواهد کرد.
ارزش برابری روپیه، پول ملی پاکستان به پایینترین رقم در چندین دهه اخیر سقوط کرده و بانک مرکزی پاکستان ناگزیر شده است نرخ متوسط بهره را به شدت افزایش دهد.
آقای شریف روز دوشنبه گفت: «برای نجات قایقی که در حال غرق شدن است به همکاری، تلاش و اتحاد نیاز داریم. یک دوران جدید توسعه از امروز آغاز میشود».در طول بحران سیاسی اخیر عمران خان ادعا کرد که دولت آمریکا در اقدامات احزاب مخالف برای برکناری او دست داشته است. واشینگتن این اتهام را رد کرده است.
شهباز شریف هفته گذشته در مصاحبهای گفت که چه خوب و چه بد مناسبات دوستانه با واشینگتن برای پاکستان حیاتی است. او در عین حال بر توسعه همکاریهای اقتصادی با چین نیز تاکید کرد.
او روز دوشنبه گفت دولتش اجرای طرحهای اقتصادی مشترک با چین را تسریع خواهد کرد. ارزش اقتصادی این طرحها که تحت عنوان «مسیرهای اقتصادی چین و پاکستان» شناخته میشود، حدود ۶۰ میلیارد دلار و بخشی از طرحهای بلندپروازانه چین موسوم به «ابتکار کمربند و جاده» است.
رای عدم اعتماد
عمرانخان در ساعات نخست صبح یکشنبه، پس از ناکامی در کسب رای اعتماد پارلمان در پی یک بحران سیاسی چند هفتهای، توسط اکثریت نمایندگان پارلمان از سمت خود برکنار شد.
شایان ذکر است که از زمان استقلال پاکستان تاکنون هیچکدام از نخستوزیرهای این کشور دورههای خود را تکمیل نکردهاند و در حالی که پیش از این دورههای نخستوزیری همواره با دخالت ارتش ناتمام میماند اکنون اما بر خلاف گذشته و بدون دخالت نظامیان، پارلمان با دادن رای عدم اعتماد به عمران خان او را از قدرت کنار زد.
ستاره سابق کریکت با ترفندهای مختلفی از جمله انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام، تلاش میکرد تا در سمت خود باقی بماند، اما دیوان عالی کشور طی حکمی، تمام اقداماتی که او در هفته گذشته انجام داده بود را باطل دانسته و به مجلس ملی این کشور دستور داد تا جلسه رایگیری برای تعیین سرنوشت خان را برگزار کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، پس از یک روز دشوار و کشمکشهای طولانی میان نمایندگان و در حالی که اپوزیسیون، دولت را به تلاش بیوقفه برای بهتاخیر انداختن جلسه رایگیری متهم میکرد، رای عدم اعتماد به عمران خان در واپسین لحظات این جلسه که ادامه آن را نایب رئیس پارلمان بهعهده گرفته بود، صادر شد.
سرنوشت عمران خان که در سال 2018 به سمت نخستوزیر انتخاب شده بود در لحظات پایانی این جلسه و پس از جدایی برخی از متحدان او در ائتلاف حاکم، تقریبا رقم خورده بود و اعضای حزب خان «جنبش انصاف»، اعلام کردند که علیه او رای خواهند داد.