چهارده سناتور جمهوریخواه در نامهای به رییسجمهوری آمریکا، با تاکید بر اینکه سپاه پاسداران همچنان فعالانه درگیر فعالیتهای تروریستی است و حتی تلاش دارد مقامات آمریکایی را در خاک ایالات متحده بکشد، از جو بایدن خواستند تا سپاه پاسداران را از فهرست سازمانهای تروریستی خارج نکند.
این سناتورها در نامه خود به بایدن، خاطرنشان کردند که سپاه پاسداران مسئول کشته شدن دستکم ۶۰۰ نیروی آمریکایی در عراق و حملات متعدد به نیروهای آمریکایی از طریق ارائه تسلیحات مرگبار به شبهنظامیان شیعه است.
آنها گفتند که سپاه پاسداران در حال حاضر حتی تلاش دارد تا سیاستمداران و مقامهای آمریکایی از جمله مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین، را در خاک ایالات متحده بکشد.خبرگزاری «رویترز» به نقل از یک منبع مطلع گزارش داده است برخی از مقامات دولت بایدن تلاش میکنند تا مسئله حذف نام سپاه از لیست سازمانهای تروریستی را کماهمیت جلوه دهند.
این منبع که نامش فاش نشده به «رویترز» گفته که «درخواست تهران در این زمینه بیشتر یک موضوع سیاسی است تا ماهوی» و افزود:«ارزیابی کلی دولت این است که این اقدام تأثیر قابل توجهی نخواهد داشت».
این گزارش به نقل از مقامات ارشد دولت بایدن نوشت که حذف سپاه پاسداران از لیست سازمانهای تروریستی، تاثیر چندانی از جهت اقتصادی ندارد.
مقامات سیاسی ایران نیز بر همین نکته پافشاری میکنند. یک مقام دیپلماتیک ایرانی به رویترز گفت که مسئله سپاه یک «موضوع حیثیتی» برای دولت رئیسی است.
بنا به این گزارش، یک مقام ارشد سابق در جمهوری اسلامی هم تاکید کرد که حذف نام سپاه از فهرست تروریسم عمدتاً برای تبلیغات داخلی است زیرا مسئولان دولت فعلی از توافق روحانی در سال 2015 انتقاد کردند و نمیتوانند فقط آن را احیا کنند.
مخالفت جمهوریخواهان
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، یک جناح سیاسی قدرتمند در ایران است که هم یک امپراتوری تجاری و هم نیروهای مسلح و اطلاعاتی نخبه ایران را تحت کنترل خود گرفته و واشینگتن آنها را به فعالیتهای تروریستی در جهان متهم می کند. به همین دلیل نمایندگان جمهوریخواه کنگره و تعدادی از نمایندگان حزب دموکرات با حذف نام سپاه از فهرست تروریسم مخالف هستند.
مایکل مککال، نماینده ارشد جمهوریخواه در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، هفته گذشته سپاه پاسداران را «ماشین کشتار» خواند که آمریکاییها را تهدید میکند و بر هزینه سیاسی که کاخ سفید با حذف آن از فهرست سازمانهای تروریستی خواهد پرداخت، تاکید کرد.
او با اشاره به اختلاف نظر در میان نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا در این مورد گفت: «این امر حزب دموکرات را به نصف تقسیم خواهد کرد، اگر نه بیشتر».
دنیس راس، دیپلمات باسابقه ایالات متحده در خاورمیانه، با اشاره به اینکه برخی از دموکراتها مخالف حذف سپاه ار فهرست تروریسم هستند و کاخ سفید نیز به خوبی از «حساسیت سیاسی و هزینه چنین اقدامی» آگاه است، خاطرنشان کرد که «در بخش سیاسی کاخ سفید در این زمینه تردید وجود دارد.»
نامه 14 سناتور جمهوریخواه به بایدن
چهارده سناتور جمهوریخواه امروز در نامهای که نسخهای از آن را برای وزارت خارجه آمریکا نیز فرستادهاند، از جو بایدن خواستند تا نام سپاه پاسداران را از لیست سازمان تروریستی خارجی حذف نکند.
آنان ضمن اشاره به این که سپاه مسئول کشته شدن صدها آمریکایی است، در نامه خود تاکید کردند که «این حذف نه تنها به شدت نادرست خواهد بود، بلکه خیانتی در حق شرکا و متحدان ما در منطقه – به ویژه اسرائیل و کشورهای خلیج خواهد بود.»
سناتورهای جمهوریخواه با جلب توجه دولت بایدن به این واقعیت که متحدان و شرکای آمریکا از کاهش حضور منطقهای ایالات متحده نگران هستند، خاطرنشان کردند که تصویب چنین توافقی امکان دسترسی رژیم ایران به منابع مالی را فراهم میکند تا از طریق گروههای نیابتی تروریستی برای بیثبات کردن منطقه استفاده کند.
سناتورها در پایان از رئیسجمهور آمریکا خواستند تا با رد علنی و قاطع هر گونه بحث حذف سپاه از فهرست سازمان های تروریستی خارجی، این «آزمون عزم و وجدان» را انجام دهد.
تاکنون دولت بایدن از اظهارنظر صریح درباره موافقت یا مخالفت با حذف سپاه از فهرست تروریسم سر باز زده است. با این حال یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا روز جمعه گفت که رئیس جمهور ایالات متحده سپاه را یک سازمان تروریستی میداند.
این نامه به امضای چهارده سناتور جمهوریخواه از جمله لیندزی گراهام، جان کندی، تیم اسکات، بیل هگرتی، سیندی هاید اسمیت، راجر مارشال، تام تیلیس، بیل کسیدی، راجر ویکر و تد کروز رسیده است.