مناظره نامزدهای انتخابات فرانسه؛ ماکرون خطاب به لوپن: شما به‌ قدرت روسیه وابسته هستید 

امانوئل ماکرون و مارین لوپن در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه

امانوئل ماکرون و مارین لوپن در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در یک مناظره جنجالی رو در روی یکدیگر نشستند تا بتوانند رای دهندگان فرانسوی را به سمت خود جلب نمایند.مارین لوپن که نمایندۀ جناح راست افراطی است، در اظهارات خود چندان مواضع افراطی نگرفت و بیش از هرچیز تلاش کرد خود را به عنوان مدافع حقوق ملت معرفی کند. در مقابل، امانوئل ماکرون همان چهرۀ همیشگی “فن‌سالار” خبره را داشت که با توسل به سیلی از اعداد و ارقام و جزییات فنی، برتری خود را در حوزۀ مدیریت و اقتصاد به رخ ‌کشید.

اختلاف نظرهای قدیمی دو نامزد از جمله در بحث پیرامون اتحادیۀ اروپا دوباره زنده شد: مارین لوپن که محور نگاه سیاسی خود را بر “ارجحیت ملی” نهاده و حتی تا همین چند سال قبل از خروج کامل فرانسه از اتحادیه اروپا دفاع می‌کرد، بار دیگر گفت که فرانسه نباید تسلیم اتحادیه باشد و باید الویت منافع ملی را به اتحادیه بقبولاند. اما به گفتۀ ماکرون فرانسه نمی‌تواند به تنهایی قواعد و قوانین اتحادیۀ اروپا را تغییر دهد: یا باید اتحادیه را ترک کرد و یا قواعد را با همکاری و نظر هر ۲۷ کشورعضو دگرگون کرد.

در این مناظره ۲ ساعت و نیمه که چهارشنبه شب ۲۰ آوریل برگزار شد آقای ماکرون رقیب دست راستی خود را به دلیل روابطش با روسیه و همچنین محروم کردن حق زنان مسلمان از حقوق ابتدایی خود به باد انتقاد گرفت.
وابستگی به روسیه
شاید شدیدترین حملۀ مناظره هنگام بحث در زمینۀ سیاست خارجی از سوی ماکرون صورت گرفت که مارین لوپن را صریحاً به وابستگی به مسکو متهم کرد. ماکرون یادآوری کرد که لوپن برای تأمین هزینۀ کارزار انتخاباتی‌اش در سال ۲۰۱۵ از یک بانک روسی “نزدیک به حکومت” وام گرفته بود. مارین لوپن با تأیید این واقعیت پاسخ داد: “بله ما حزب فقیری هستیم و هیچ بانک فرانسوی حاضر به اعطای وام به ما نشد”… اما ماکرون تأکید کرد که این وام هنوز بازپرداخت نشده و در نتیجه مارین لوپن خواه ناخواه به روسیه و پوتین وابسته است.

مبارزه با حجاب
موضوع مهاجرت و مبارزه با اسلام‌گرایی نیز چنان که پیش‌بینی می‌شد از موارد اختلاف مهم دو نامزد بود. لوپن تأکید کرد که با هر نوع حجاب در اماکن عمومی مخالف است و قصد دارد با توسل به قانون آن را ممنوع کند. اما ماکرون گفت که چنین قانونی خطرناک است و فرانسه را به سمت جنگ داخلی خواهد برد. به عقیدۀ وی خانم لوپن مفاهیم اسلا‌مگرایی، تروریسم، خارجی و حجاب را با هم خلط می‌کند.

خانم لوپن چنان که طی کارزار انتخاباتی خود گفته بود بار دیگر وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات، رفراندومی برگزار خواهد کرد و نظر فرانسوی‌ها را در مورد مسائلی چون مهاجرت، نحوۀ اخذ تابعیت و اعطای پناهندگی خواهد پرسید. به گفتۀ او قانون اساسی فرانسه باید در این موارد تغییر کند. او استفادۀ بیشتر از همه‌پرسی را معادل “رنسانس دموکراتیک” فرانسه دانست.

لوپن به نوبه خود در این مناظره به دنبال جلب نظر رای دهندگانی بود که با افزایش قیمت‌ها در بحبوحه پیامد‌های جنگ روسیه در اوکراین دست و پنجه نرم می‌کنند. او وعده داد در صورتی که در انتخابات پیروز شود به عنوان نخستین رئيس جمهوری زن در تاریخ فرانسه، کاهش هزینه‌های زندگی مردم را در اولویت خود قرار خواهد داد.

او همچنین با حمله به ماکرون تاکید کرد که رئيس جمهوری فرانسه کشور را «عمیقا دچار اختلاف» کرده است. دختر ژان ماری لوپن، سیاستمدار دست راستی فرانسوی همچنین بارها به جنبش اعتراضی موسوم به «جلیقه‌زردها» اشاره کرد که پیش از همه‌گیری کووید-۱۹ ماه‌ها فرانسه را درگیر تظاهرات خشونت آمیز کرده بودند. خانم لوپن دولت ماکرون را مسئول پیش آمدن آن ناآرامی‌ها معرفی کرد.

لحظاتی بعد از پایان مناظره، اکثر تحلیل‌گران فرانسوی نتیجه گرفتند که این بار نیز، مثل پنج سال قبل، امانوئل ماکرون در زمینۀ بحث‌های تخصصی بر مارین لوپن برتری داشته است. آنان در عین حال گوشزد کردند که رفتار کلی امانوئل ماکرون گواه غرور بیش از حد، و نگاه تحقیرآمیز او نسبت به رقیب بوده است.