ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت، واشینگتن از حق آزادی بیان و آزادی تجمعات «مردم شجاع» ایران حمایت میکند.
پرایس، عصر یکشنبه، 25 اردیبهشت، در توییتی با شجاع خواندن معترضان نوشت که «مردم ایران این حق را دارند که حکومت خود را پاسخگو کنند.»سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: «ما از حق مردم ایران در برپایی تجمعات مسالمتآمیز و حق آزادی بیان در فضای مجازی و غیرمجازی، بدون واهمه از خشونت یا برخورد تلافیجویانه حمایت میکنیم.»
این اولین واکنش رسمی دولت جو بایدن به اعتراضات مردم در ایران است. رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، این توییت ند پرایس را بازنشر کرده است.
الی کوهانیم، مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا، با بازنشر این توییت نوشت: «همه آمریکاییها با وجدان اخلاقی خود در کنار مردم ایران برای خواست آزادیشان میایستند.»
پیشتر چند تن از مقامات دولت دونالد ترامپ از معترضان ایرانی حمایت کردهاند. از جمله ویکتوریا کوتس، معاون مشاور پیشین امنیت ملی دولت ترامپ از ایلان ماسک، مدیر عامل شرکت تسلا خواست تا اینترنت ماهوارهای استارلینک را برای معترضین خوزستانی فراهم کند.
کوتس، در واکنش به قطع اینترنت در خوزستان در توییتی نوشت: «اگر ایلان ماسک میتواند اینترنت استارلینک را برای اوکراین فراهم کند، چرا آن را برای خوزستان فراهم نکنیم؟ باید برای این مردم شجاع امکان برقراری ارتباط را ایجاد کنیم.»
سایر مقامهای دولت بایدن واکنشی به اعتراضات در ایران نشان ندادهاند و رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز تنها توییت ند پرایس را بازنشر کرد.
با این حال چند تن از مقامهای دولت دونالد ترامپ از معترضان ایرانی حمایت کردهاند. از جمله ویکتوریا کوتس، معاون مشاور امنیت ملی دولت ترامپ، از ایلان ماسک خواست برای «ایرانیهای شجاع» در خوزستان پوشش اینترنت ماهوارهای استارلینک ایجاد کند.
الی کوهانیم، مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا، علاوه بر اظهارات جداگانهاش در حمایت از معترضان، در بازنشر توییت ند پرایس نوشت: «همه آمریکاییها با وجدان اخلاقی خود در کنار مردم ایران برای خواست آزادیشان میایستند.»دور جدید اعتراضها در ایران از حدود ده روز پیش در استان خوزستان آغاز شد و پس از آن به سایر استانها گسترش یافته است.
این اعتراضات با سرکوب خونین نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی روبهرو شده و نام دستکم پنج نفر به عنوان کشتههای این تجمعات منتشر شده است.
بر اساس گزارشهای متعدد، کشتهشدگان شامل امید سلطانی/نوری (اندیمشک)، حمید قاسمپور فارسانی (فارسان)، پیشعلی غالبی حاجیوندی (دزفول)، سعادت هادیپور (هفشجان)، و بهروز اسلامی (باباحیدر فارسان) میشوند.
شمار زیادی از شهروندان نیز از جمله به صورت جمعی و خانوادگی بازداشت شدهاند و در میان آنها کودکان هم هستند.
وزرای خارجه گروه هفت کشور صنعتی جهان نیز شنبه 24 اردیبهشت در پایان نشستی در کمپ «وایزن هاوس» در شمال آلمان، نگرانی شدید خود را از نقض گسترده و مستمر حقوق بشر بهویژه حق برگزاری تظاهرات مسالمتآمیز در ایران ابراز داشتند.
دور جدید اعتراضات از هشت روز پیش در استان خوزستان بهدلیل افزایش چندین برابری قیمت کالاهای اساسی و مواد غذایی آغاز شد و به سایر استانهای ایران گسترش یافته است. در روزهای گذشته مردم بسیاری از شهرها به خیابانها آمده و نسبت به وضعیت بد معیشتی و ناکارآمدی دولت جمهوری اسلامی اعتراض کردند.