«ایران درباره کشف آثار اورانیوم غنیشده در سه سایت مخفی اتمی پاسخ نداده است »
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید از آنجا که بسیاری از مسائل در پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران حلنشده باقی است، مذاکرات برای احیای توافق هستهای به بنبست رسیده است.
گروسی، روز سهشنبه ۲۴ خرداد (۱۴ ژوئن) در گفتوگو با شبکه خبری العربیه گفت که آژانس هنوز پاسخی برای پرسشهای فنی خود از ایران دریافت نکرده و اکنون به دنبال شفافسازی درباره برخی موارد قطعی در پرونده هستهای ایران است.
او همچنین گفت که جمهوری اسلامی درباره آثار اورانیوم غنیشده کشفشده در سه سایت مخفی ایران پاسخی نداده است، و بر لزوم تعهد تهران به ارائه جزئیات شفاف تاکید کرد و گفت که راستیآزمایی و بازرسی بخش اصلی مسئولیت آژانس در مورد پرونده هستهای ایران به شمار میرود.
رافائل گروسی در عین حال گفت دوربینهایی که جمهوری اسلامی از تاسیسات حذف کرد نقش مهمی در اجرای ماموریت آژانس داشتند و این اقدام تهران کار آژانس را مختل و شفافیت را مخدوش کرده است.
گروسی: ایران در مورد فعالیتهای هستهای شفاف نیست
ایران: به آژانس اجازه بازدید از مرکز ساخت سانتریفیوژ کرج را نمیدهیم
به دنبال صدور قطعنامه انتقادی شورای حکام علیه جمهوری اسلامی ایران در ۱۸ خرداد ماه، تهران گفت که ۲۷ دوربین آژانس در اماکن اتمی خود را، به تلافی خاموش میکند.
گروسی گفت که تنش به نفع هیچیک از طرفها در مذاکرات چندجانبه با ایران نیست و تهران را از مسیر مذاکرات خارج میکند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به العربیه گفت که حذف دوربینهای سایت هستهای کرج باعث شده که آژانس درباره آنچه که در آنجا رخ داده اطلاعات دقیق نداشته باشد.
تاسیسات هستهای کرج دربرگیرنده شماری از سایتهای حساس، از جمله کارگاه قطعات یدکی سانتریفیوژها در مجتمع تسا است، که در ژانویه گذشته هدف حمله قرار گرفت.
جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته اعلام کرد که دستکم دو دوربین متعلق به فعالیتهای بازرسی آژانس را در تاسیسات هستهای از کار انداخته است.
مذاکرات وین که در آوریل ۲۰۲۱ و برای احیای برجام آغاز شد، از مارس گذشته و به دنبال طرح برخی مسائل، از جمله پیششرط تهران برای خروج سپاه پاسداران از گروههای تروریستی آمریکا، به بنبست رسید و متوقف شد.
تنشها با صدور قطعنامه شورای حکام آژانس و انتقاد رسمی از عدم همکاری تهران افزایش یافت. یک ماه قبل از صدور قطعنامه آژانس در گزارشی گفته بود که تهران از ارائه توضیح قانعکننده درباره کشف آثار اورانیوم غنیشده در سه مرکز اتمی خود، خودداری کرده است.