یک هفته پس از انتشار گزارش مجلس درباره اختلاس و رانت ۹۱ هزار میلیارد تومانی در شرکت فولاد مبارکه که از جمله به توزیع رانت بین ائمه جمعه، مسئولان صداوسیما، سپاه پاسداران و برخی نهادهای دیگر اشاره کرده است، ابراهیم رئیسی گفت متخلفان برکنار شوند.
رئیسی روز یکشنبه ۳۰ مرداد در جلسه هیات دولت گفت: تمام کسانی که تخلف آنها در فولاد مبارکه محرز شده است از کار برکنار شوند و به تخلفات آنها در مراجع صالح رسیدگی شود.
او ضمن تشکر از رضا فاطمی امین، وزیر صمت، به خاطر «ایجاد تغییرات مدیریتی در فولاد مبارکه»، گفت: شرکتهای دولتی نمیتوانند به بهانه انجام مسئولیتهای خود به هر شخصی بدون ضابطه پرداختهای هنگفت داشته باشند.
ابراهیم رئیسی در حالی خواستار برکناری متخلفان پرونده فولاد مبارکه شد که در گزارش تحقیق و تفحص مجلس به مقامهای متعددی اشاره شده است.
در این گزارش حدود سیصد صفحهای از جمله به مقامهای ارشد دولت حسن روحانی، ائمه جمعه و جماعات، اداره کل اطلاعات، دادگستری، و دستگاههای نظامی و انتظامی اشاره شده است.
گزارش تحقیق و تفحص از تخلفات شرکت فولاد مبارکه اصفهان حدود سه سال پیش آغاز شد و هفته گذشته، سهشنبه ۲۵ مرداد، نمایندگان مجلس به ارجاع این موضوع به قوه قضاییه رای مثبت دادند.
بر اساس گزارش مجلس، طی سه سال حدود ۹۰ مورد «تخلف، انحراف، تحمیل خسارت و توزیع رانت» به ارزش بیش از ۹۱ هزار میلیارد تومان در شرکت فولاد مبارکه اصفهان صورت گرفته است.
بنابر همین گزارش، میلیاردها تومان از این مبلغ صرف پولپاشی به سازمان صدا و سیما، ائمه جمعه، ستاد اقامه نماز جمعه و فعالان سایبری شده است.
رقم ۹۱ هزار میلیارد تومان اختلاس و رانت در این پرونده از بزرگترین ارقامی است که تاکنون در جمهوری اسلامی درباره موارد فساد مالی رسانهای شده است.
درخواست برای ممنوعالخروج شدن متهمان
بهدنبال انتشار گزارش تحقیق و تفحص از شرکت فولاد مبارکه اصفهان در مجلس ایران، تعدادی از نمایندگان این مجلس خواستار «ممنوع الخروج» شدن متهمان این پرونده شدند.
بر اساس این گزارش 300 صفحهای که هفته جاری به مجلس این کشور ارائه شد، دستکم 90 «تخلف، انحراف، تحمیل خسارت و توزیع رانت» در شرکت فولاد مبارکه اصفهان صورت گرفته است.
مجموع تخلفات بررسی شده در این گزارش، صدها هزار میلیارد ریال برآورد شده و دستکم 1200 پرونده در این زمینه تشکیل شده است.
برخی از تخلفاتی که شرکت فولاد مبارکه بر اساس این گزارش مرتکب شده است، شامل «پرداخت وجوه بدون وجود و ارایه مدارک و مستندات پشتوانه»، «پرداخت مغایر با قوانین و مقررات، نظیر پرداخت کمک و هدایا»، «پرداخت مازاد بر قرارداد»، و «پرداخت بابت اقدامات غیرضرور و قراردادهای غیرضرور» میشود.
حجم این تخلف آنچنان گسترده است که حجتالله فیروزی، نماینده مجلس ایران به «ایرنا» خبر داد، این پرونده در یک «شعبه ویژه» قوه قضاییه در حال بررسی است.
درخواست تحقیق و تفحص از شرکت فولاد مبارکه اصفهان، مهرماه 1399 توسط برخی از نمایندگان مجلس این کشور به هیئت رئیسه مجلس ارائه شده بود.
در این گزارش ردپای افرادی مانند همسر محمود واعظی، رئیسدفتر رئیسجمهوری پیشین ایران، اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی، رئیسجمهوری پیشین این کشور، عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی دولت حسن روحانی، مهدی تاج، رئیس پیشین فدراسیون فوتبال ایران و بسیاری دیگر از شخصیتهای برجسته سیاسی، اجتماعی و ورزشی دیده میشود.
هزینه دو میلیارد تومانی
یکی از موارد قابل توجه که در گزارش مجلس ایران ذکر شده است، اقدام شرکت فولاد مبارکه اصفهان برای پرداخت حدود دو میلیارد تومان به کارزاری رسانهای با هدف «ریتوییت و جریانسازی رسانهای در خصوص تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه» بوده است.
این کارزار در نظر داشت به «دستاوردهای فولاد مبارکه» پرداخته و به «شبهات» درباره این شرکت پاسخ دهد.
مجلس ایران پیشتر با طرح تحقیق و تفحص از «اتاق بازرگانی ایران» نیز موافقت کرده بود. بر اساس این گزارش، دستکم 1500 میلیارد تومان در ده سال گذشته، توسط مدیران اتاق بازرگانی اختلاس شده است.